Aplicatie mobila pentru facilitarea terapiei copiilor cu autism

21 iulie 2017 | 0 comentarii |

Pentru inceput, aplicatia este ultilizata pentru monitorizarea si evaluarea in timp real a 300 de copii, urmand ca anul viitor sa fie extinsa la nivelul intregii tari, pentru toti copiii aflati in terapie.

 

O initiativa inovativa in terapia copiilor cu autism a fost pusa in practica la jumatatea acestei saptamani, facilitand monitorizarea integrata si evaluarea in timp real a copiilor care sufera de aceasta afectiune. Este vorba de o aplicatie mobila implementata de asociatia Help Autism si New Odyssey, cu sprijinul financiar al fundatiei Vodafone, care va permite monitorizarea in timp real, pe durata terapiei, si a procesului de recuperare, ceea ce va permite integrarea lor mai usoara in sistemul educational.

Fundatia a alocat 320.000 de lei din bugetul total de 600.000 de lei necesar implementarii programului Connecting for Good 2017. Deocamdata, aplicatia este accesibila echipelor terapeutice care ajuta copiii cu afectiuni din spectrul autist din Bucuresti, Ilfov si Suceava.

In prima faza, aplicatia va fi utilizata, pana in luna iunie a anului viitor, pentru monitorizarea si evaluarea a 300 de pacienti cu autism aflati in terapie, iar la finalul proiectului, implementarea acestei noi solutii tehnologice va fi extinsa la nivel national, astfel incat sa ii poata include pe toti copiii aflati in terapie in centrele specializate din intreaga tara.

 

Solutia tehnica este destinata specialistilor care fac parte din echipele implicate in terapia copiilor cu autism, permitand o conectare permananta intre acestia. Astfel, medicul, psihologul, asistentul social, parintii si educatorii, care fac parte din aceste echipe vor comunica mult mai usor, iar aceasta conectare permanenta are rolul de a facilita monitorizarea continua a evolutiei pacientilor. Prin intermediul noii aplicatii, acestia vor avea acces in orice moment la date de interes medical, social, terapeutic si educativ, pentru o imagine de ansamblu asupra stadiului de dezvoltare a copilului. Monitorizarea prin intermediul acestei solutii mobile va permite, de asemenea, elaborarea unui plan de interventie adaptat exact la nevoile copiilor.

Pe langa echipa de programatori, in dezvoltarea noii aplicatii sunt implicati si patru psihoterapeuti cu experienta in lucrul cu copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist.

De asemenea, 70 de psihoterapeuti din centrele de terapie si recuperare vor folosi aplicatia mobila, inlocuind astfel folosirea fiselor de evidenta pe suport de hartie si scurtand timpul alocat intocmirii rapoartelor de progres.

 

La inceputul acestui an, asociatia Help Autism a mai lansat o aplicatie denumita „ABAKIT – Eu invat despre lume prin imagini”, care contine un set de exercitii on-line si 1.200 de imagini ce corespund programelor de analiza comportamentala aplicata si nivelului terapeutic, respectiv varstei si abilitatilor copilului.

Specialistii spun ca aceasta „contribuie la stimularea si dezvoltarea abilitatilor cognitive si verbale ale copiilor cu autism, pe baza unor obiective terapeutice precum dezvoltarea limbajului receptiv, dezvoltarea limbajului expresiv si a comunicarii prin descriere si povestire, dezvoltarea spiritului de observatie si folosirea limbajului descriptiv, identificarea expresiilor faciale si a emotiilor simple sau identificarea regulilor sociale si situatiilor sociale complexe”.

Conform statisticilor internationale, unul din 68 de copii sufera de tulburari din spectrul autist, in prezent in Romania fiind in evidente aproximativ 30.000 de persoane cu aceasta problema.

 


Adaugati un comentariu


 

*