APMGR a adoptat propriul Cod de Conduita Etica

19 februarie 2013 | 0 comentarii |

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a adoptat astazi, un Cod de Conduita Etica privind promovarea medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.Recent, secretarul de stat Raed Arafat face referire la necesitatea unui astfel de cod.

 

Dragos Damian, presedinte APMGR

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, a adoptat, marti, 19 februarie 2013, un Cod de Conduita Etica privind promovarea medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Potrivit documentului, se urmareste astfel oferirea unui cadru necesar pentru implementarea standardelor etice de promovare a medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis  de APMGR.

 Codul este structurat in zece capitole si contine un set de principii obligatorii, reguli de transparenta, precum si sanctiuni aplicabile in cazul nerespectarii normelor. Mai mult, aderarea la acest Cod de Etica va fi o conditie prealabila sine qua non pentru dobandirea calitatii de membru al Asociatiei, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Acest Cod de Conduita contine un set de reguli stricte, inspirate atat din normele internationale, cat si din experienta fiecareia dintre companiile membre. Practic, prin acest document noi am adunat laolalta un set de principii, de reguli foarte stricte de transparenta si de buna conduita privind promovarea medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Adoptarea acestui Cod de Conduita Etica reprezinta o dovada in plus a seriozitatii cu care intelegem sa ne desfasuram activitatea si ilustreaza corectitudinea si angajamentul temeinic asumat de companiile noastre pentru piata romaneasca”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.  

 Printre prevederile relevante incluse in Codul de Conduita Etica regasim:
• Interzicerea totala a practicii de a oferi, promite sau acorda personalului medical sau personalului administrativ corespunzator vreo remuneratie, inclusiv cadouri, avantaje pecuniare, beneficii in natura etc., ca un stimulent pentru a prescrie, furniza, vinde sau administra un medicament.
• Obligatia ca promovarea medicamentelor eliberate doar pe baza de prescriptie medicala sa fie trimisa sau indreptata exclusiv catre personalul medical. Este interzisa lasarea de materiale promotionale in locuri care sunt accesibile publicului general cum ar fi farmacii, sali de asteptare, holuri de spitale si clinici medicale, etc.
• Interzicerea oricarei forme de promovare neconcordanta cu termenii autorizatiei de comercializare („promovare off-label”). Promovarea trebuie sa incurajeze utilizarea rationala a medicamentelor prezentandu-le in mod obiectiv si fara a le exagera proprietatile.
• Interzicerea utilizarii unor formule precum „sigur” sau „fara riscuri” pentru descrierea unui medicament fara o fundamentare corespunzatoare.
• Promovarea medicamentelor nu trebuie sa fie deghizata. Materialele promotionale si publicitare trebuie sa fie tinute separat de alt continut si sa-si aiba clar indicata natura publicitara.
• Dispozitiile documentului vor fi aplicabile inclusiv \„atunci cand un Membru autorizeaza sau da indrumari unor terte parti sa realizeze activitati promotionale in numele sau\”.

De asemenea, documentul contine un capitol cu sanctiuni, aplicabile membrilor care nu respecta dispozitiilor Codului de Etica. Acestea variaza, in functie de gravitate si circumstante, de la avertismentul scris catre membrul care a incalcat Codul si informarea scrisa privind incalcarea constatata adresata sediului international si/sau sanctiuni pecuniare, pana la suspendarea temporara sau excluderea companiei vinovate din calitatea de membru al Asociatiei.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat facea referire, la sfarsitul anului trecut, la necesitatea existentei, respectiv, semnarii unui astfel de cod cu MS, de catre producatorii si distribuitorii de medicamente care incheie contracte de punere pe piata a medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala, in special pentru cele incluse pe listele Programelor nationale.

*Textul integral al documentului poate fi consultat AICI


Adaugati un comentariu


 

*