APMGR anunță noile medicamente care ar putea dispărea de pe piață

Este vorba, în special, de medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale.

 

Producătorii de medicamente generice forțează nota și avertizează, din nou, asupra riscului dispariției de pe piață a câtorva de mii medicamente ieftine. Acestea, spun ei, fie vor fi scoase din producție, fie vor fi delistate în perioada următoare, din cauza taxei clawback aplicată nediferențiat, atât medicamentelor ieftine, cât și celor scumpe.

„Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preţ al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor, care devin fixe la un preţ al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul pe medicamentele ieftine este considerabil mai mare. De exemplu, taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei şi este de doar 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei”, se arată într-un comunicat remis astăzi, de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).

În același document, Adrina Grecu, președintele asociației, precizează că producătorii de medicamente generice nu mai pot susţine un consum de care nu sunt responsabili şi care creşte în special din cauza introducerii necondiţionate pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovative.

 

Adrian Grecu

În astfel de condiții, tot mai multe medicamente ieftine, produse în România, devin neprofitabile, iar producătorii spun că se vor vedea nevoiți să renunțe la fabricarea acestora, ceea ce va duce la apariția unor noi crize pe piața farmaceutică locală. „În general, este vorba de medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale”, a explicat Adrian Grecu.

Producătorii de medicamente au făcut publică și o listă cu denumirile medicamentelor care prezintă un risc major de a scădea sub limita profitabilității și de a dispărea de pe piață. Printre denumirile menționate se numără Tamoxifenul, folosit în tratamentul tumorilor de sân, Bleomicina (leucemie, afecţiuni hematologice), Fluorouracil, Cisplatin și Flutamida (cancer), Memantine (demenţă), Gentamicinum (infecţii germeni rezistenţi intraspitaliceşti), Theophyllinum (astm), Captopril (hipertensiune, insuficienţă cardiacă), Furosemid (insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică), Ranitidină (afecţiuni gastrointestinale), Indapamida (afecţiuni cardiovasculare).

 

APMGR estimează că, în condiţiile menţinerii mecanismului actual, taxa clawback va ajunge la 30% până la sfârşitul anului, ceea ce ar însemna că, pentru medicamentele sub 25 de lei, impactul taxei în preţul de producător ar ajunge la 42%. Pentru a salva medicamentele ieftine şi a da o gură de oxigen industriei locale producătoare de medicamente, reprezentanţii APMGR propun introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente, pentru care propun un sistem nou, anume diferenţierea în funcţie de preţ, dar şi aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.

Săptămâna trecută ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara că susține eliminarea taxei clawback pentru medicamentele ieftine. „Susțin menţinerea taxei de clawback, nicidecum eliminarea ei, precum și schimbarea modalităţii de calcul. O propunere personală, pe care o voi promova, este scutirea de clawback la medicamentele sub 15 lei sau 20 de lei. Trebuie să ne asigurăm că medicamentele ieftine nu vor dispărea de pe piaţă, concomitent cu introducerea de noi molecule, medicamentele ieftine nu au voie să dispară de pe piaţă”, a precizat aceasta la finalul primei întâlniri a grupului de lucru ce are ca obiectiv modificarea legislației în privința acestei taxe.

 


Adaugati un comentariu


 

*