Aproape 7,5 milioane de romani sufera de hipertensiune

19 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Medicii apreciaza insa ca numarul acestora este mult mai mare, pentru ca multi dintre ei inca nu stiu ca au aceasta afectiune, care este principala cauza a bolilor cardiace, de aceea incurajeaza populatia sa isi verifice tensiunea arteriala, cel putin o data pe an.

 

tensiune-persoana-varstnicaHipertensiunea arteriala continua sa fie afectiunea cea mai raspandita in randul populatiei din Romania, si sa faca numeroase victima prin bolile cardiace pe care le provoaca. Cel mai recent studiu de specialitate efectuat de Societatea Romana de Hipertensiune indica faptul ca 45 la suta dintre romani sufera, in 2016, de aceasta problema de sanatate.

Incidenta a crescut permanent in ultimii cinci ani, rezultatele unui studiu similar indicand, in 2011, ca hipertensiunea afecta 40 la suta din populatia adulta a Romaniei. Daca in aceasta perioada s-a ajuns de la 40 la 45 la suta, in urmatorii cinci ani se estimeaza o scadere, cu un procent, a numarului de romani hipertensivi, ca urmare a faptului ca acestia au inceput sa fie mai informati si sa constientizeze mai bine riscurile presupuse de aceasta afectiune.

Conform studiului SEPHAR III, ale carui rezultate au fost facute publice zilele trecute, aproximatix 7,4 milioane de romani sufera de aceasta afectiune, insa numarul ar putea fi mai mare, dat fiind ca multi dintre hipertensivi nu stiu ca au aceasta problema de sanatate.  Potrivit specialistilor, doar 80,9 la suta dintre adultii hipertensivi care au participat la aceasta cercetare stiau ca sufera de aceasta boala, restul fiind diagnosticati cu ocazia studiului.

 

medicamente fara prescriptiePractic, unul din cinci romani nu stie ca are hipertensiune, fiind astfel expus unor riscuri importante in ceea ce priveste starea sa de sanatate. Lipsa unei ingrijiri adecvate, care sa asigure controlul eficient al afectiunii, poate fi fatala, tinand cont de faptul ca hipertensiunea constituie principala cauza a bolilor cardiace care, la randul lor, constituie principala cauza a mortalitatii in Romania si la nivel mondial.

In ultimii 11 ani insa, rata de cunoastere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o imbunatatire majora, crescand succesiv, fata de rezultatele obtinute de celelalte doua studii SEPHAR. In anul 2005, doar 44,3 la suta dintre persoanele hipertensive stiau ca sufera de hipertensiune arteriala, iar procentul acestora este asteptat sa creasca in urmatorii ani, la 96,2 la suta, tinand cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate in ultimii ani, in special de catre Societatea Romana de Hipertensiune.

 

obezitateA crescut, de asemenea, si numarul hipertensivilor care urmeaza un tratament, reusind astfel sa-si tina tensiunea sub control. Astfel, daca in 2012, aproximativ 59,2 la suta dintre persoanele cunoscute ca hipertensive urmau un tratament, in 2016, procentul acestora a crescut la 75,2 la suta si se preconizeaza ca va ajunge la 91,2 la suta in anul 2020.

Si numarul persoanelor hipertensive aflate sub control terapeutic este in continua crestere. In anul 2005, procentul acestora era de 19,9 la suta, in timp ce in 2016 a ajuns la 30,8 la suta, asteptandu-se ca, in anul 2020, rata de control terapeutic sa fie de 36,6 la suta.

Totusi, in ciuda rezultatelor pozitive privind diagnosticarea si tratamentul, romanii s-au dovedit in continuare mai putin preocupati de evitarea factorilor de risc. Diabetul zaharat si dislipidemiile genereaza cele mai multe ingrijorari, prevalenta celor doua afectiuni fiind de doua ori mai ridicata decat in 2006, fapt care creste riscul de aparitie a complicatiilor. La acest moment exista o prevalenta de 12,2 la suta a diabetului zaharat, ca factor de risc, in timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situeaza la 73,2 la suta, la nivel global, si la 77,8 la suta in randul hipertensivilor. Alti factori de risc cardiovascular evaluati in cadrul studiului sunt obezitatea si supraponderabilitatea, care ating cote din ce in ce mai alarmante. Astfel 34,7 la suta dintre persoanele adulte sufera de obezitate, iar 31,8 la suta sunt supraponderale, insa unul din cinci adulti obezi, respectiv unul din trei adulti supraponderali nu sunt constienti de problemele lor ponderale.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*