Aproape jumatate dintre romani sufera de hipertensiune arteriala

18 mai 2016 | 0 comentarii |

O indica rezultatele celui mai recent  studiu SEPHAR, conform caruia procentul hipertensivilor a crescut cu aproape 10 la suta in doar patru ani.

 

Dr. Maria Dorobantu

Dr. Maria Dorobantu

Dupa cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat in cursul zilei de ieri, Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale a fost marcata prin demararea unei campanii nationale de masurare a tensiunii si de o conferinta organizata de Societatea Romana de Hipertensiune (SRH), in scopul comunicarii rezultatelor celui mai recent studiu referitor la incidenta acestei probleme de sanatate in randul romanilor. Este vorba despre Studiul Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului cardiovascular (SEPHAR), al treilea de acest gen din Romania, demarat in cursul anului trecut sub coordonarea Societatii Romane de Hipertensiune, in scopul reactualizarii datelor si informatiilor referitoare la prevalenta hipertensiunii si bolilor cardiovasculare in randul populatiei. Studiul s-a efectuat in doua etape, prima derulandu-se in cursul lunii noiembrie a anului trecut, iar cealalta in perioada 15 februarie – 30 aprilie a acestui an. Concluziile sunt ingrijoratoare, indicand o crestere semnificativa a incidentei hipertensiunii in randul populatiei din Romania, fata de anul 2012, atunci cand a fost efectuat precedentul studiu.

 

conferinta sepharRezultatele au fost comunicate de medicul cardiolog Maria Dorobantu, presedinta SRH, care a anuntat ca la acest moment, 49,5% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani sufera de hipertensiune arteriala (HTA), iar procentul ar putea sa fie mai mare, avand in vedere ca pana in prezent au fost analizate rezultatele doar pentru 86% dintre subiectii inclusi in studiu. Dr. Dorobantu a mai precizat ca prevalenta HTA se afla pe un trend ascendent, procentul celor care sufera de aceasta problema crescand chiar ingrijorator in decurs de doar patru ani. In 2012, atunci cand a fost realizat precedentul studiu SEPHAR, doar 40,4% dintre adulti aveau hipertensiune, pentru ca in prezent sa vorbim de jumatate din populatia adulta a Romaniei.

Studiul face si o repartizare pe regiuni a prevalentei hipertensiunii, indicand ca cei mai afectati sunt locuitorii din Vestul tarii, 58,3% dintre ei avand aceasta problema. Sunt urmati in clasament de cei din zona de Sud-Vest, cu o prevalenta de 53,2%, cei din zona Bucuresti -Ilfov, cu 51,9% si cei din Nord-Vest, cu 50,7%. In toate aceste zone si in Capitala, prevalenta hipertensiunii este peste media nationala.

 

tensiuneLa polul opus, zona de Sud-Est, zona in care se afla si Buzaul, este regiunea in care incidenta hipertensiunii este cea mai scazuta din tara, chiar daca valorile nu sunt nici aici linistitoare, 44,3% dintre adulti avand aceasta problema. In Nord-Est 46,6% dintre adulti sunt hipertensivi, in Sud, 46,7%, iar in Centrul tarii 47,4%.

Hipertensiunea arteriala este principala cauza a afectiunilor cardiovasculare, iar acestea, la randul lor, constituie principala cauza de mortalitate, atat in Romania cat si in lume. Raportat la impactul pe care il are din punct de vedere al afectiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arteriala este asociata cu 62% din totalul deceselor inregistrate la nivel national, care in 2014 s-au ridicat la 2.547.912.

In ceea ce priveste cauzele care duc la aparitia HTA in randul romanilor, in aproape jumatate din cazuri acestea tin de o dieta nesantoasa, bogata in grsimi, iar circa 30% se datoreaza consumului exagerat de sare. De asemenea, in circa 20% din cazuri aparitia hipertensiunii se datoreaza unui aport scazut de potasiu, generat de o cantitate mica de legume si fructe, fapt ce tine, de altfel, tot de o alimentatie nesanatoasa.

 

HTA- SEPHARDespre cea de-a treia editie a studiului SEPHAR, dr. Maria Dorobantu a mentionat ca s-a desfasurat prin deplasarea simultana in tara a trei caravane denumite SEPHAR Bus, fiecare fiind un cabinet medical mobil cu dotare complexa. Acestea au ajuns in toate localitatile de unde au fost selectati subiectii, mai precis 42 de orase si 42 de comune. In total, 2.065 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani au fost inclusi in acest studiu. Fata de precedentele doua editii ale studiului, SEPHAR III a adus un element de noutate important pentru cercetarea epidemiologica din Romania, subiectii inclusi in studiu urmand a fi monitorizati anual, prin intermediul unor vizite de urmarire.

Referindu-se la rezultatele studiului, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune si-a exprimat ingrijorarea fata de cresteara incidentei acestei probleme de sanatate, insistand pe necesitatea masurarii cu regularitate a valorilor tensiunii arteriale.  In cazul in care valorile sunt peste limitele normale, trebuie cerut neaparat sfatul medicului si apoi urmate recomandarile acestuia si tratamentul prescris.

Medicul a reamintit ca hipertensiunea poate fi prevenita printr-o dieta ceva mai saraca in grasimi si mai bogata in legume si verdeturi, prin efectuarea a cel putin 30 de minute de miscare zilnic, fiind suficient si simplul mers pe jos si reducerea sau chiar evitarea consumului de alcool si a fumatului.

 


Adaugati un comentariu


 

*