Aproximativ 5.000 de angajați din sectorul sanitar și cel al asistenței sociale, cu venituri diminuate

27 februarie 2018 | 0 comentarii |

Președintele Sanitas susține că aceștia au pierdut la salariu sume cuprinse între 185 și 1.00 de lei, în special dacă se află în funcții de conducere, dar și funcționari din cadrul DSP-urilor.

 

Ieri a avut loc o nouă rundă de discuții între reprezentanții CNSLR Frăția, organizație la care este afiliat și sindicatul Sanitas, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Tema principală a constituit-o diminuările salariale pe care le-au resimțit unele categorii de angajați după intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative. Discuíile au avut loc în cadrul  și ședinței consiliului organizaţiei, în cursul căreia a fost analizat și stadiul derulării activităţii comitetelor de monitorizare constituite la nivel local, privind implementarea unitară a noilor prevederi legale în domeniul fiscal şi al dialogului social. Membrii organizației sindicale continuă să se declare nemulțimiți de ordonanța privitoare la transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

La întâlnire a participat și Leonard Bărăscu, președintele confederației sindicale Sanitas și vicepreședinte Frăția, care a precizat cu această ocazie că și salariații din sectorul sanitar și cei din asistența socială au fost afectați de aceste diminurări salariale, într-o astfel de situație aflându-se circa 5.000 de angajați.

 

Leonard Barascu

Conform președintelui Sanitas, aceștia au primit venituri diminuate cu sume cuprinse între 185 și 1.000 de lei, după intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare și a prevederilor privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Bărăscu a subliniat că este vorba în special de angajații care dețin funcții de conducere, de șefi de centre de asistență socială și de anajați ai direcțiilor de sănătate publică.

Scăderi salariale în domeniul Sănătăţii au fost înregistrate în cazul celor cu funcţii mari. Aici este vorba despre şefii de centre din asistenţa socială, de personalul din DSP-uri, funcţionarii publici şi cei din conducere. Am mai avut probleme cu directorii economici din spitale, cu directorii de îngrijiri. Este culmea ca şeful să aibă mai puţin decât cel pe care îl reprezintă. Nu în ultimul rând, am mai avut probleme la nivelul asistenţei din prefecturi”, a anunțat Leonard Bărăscu.

 

Acesta a reamintit și problema legată de farmaciști, chimiști și biochimiști, precum și de inechitățile apărute în cazul unor angajați din cadrul direcțiilor de sănătate publică.

„De asemenea, farmaciştii au avut probleme, cei care, la Gradaţia 5, ieşeau din acea zonă a grilei, după majorarea cu 25%. Avem şi problema legată de chimiştii, biochimiştii pe care noi îi reprezentăm, pentru că ei nu au fost duşi mai aproape de partea de medic ca şi studii şi au rămas într-o zonă în care suntem acuzaţi că nu am ridicat mai sus. Funcţionarii publici au probleme pentru că, de exemplu, în DSP-uri lucrează trei într-un birou şi iau trei salarii diferite. Nu sunt scăderi uriaşe de salarii, dar sunt de 200-300 de lei. În sectorul pe care îl reprezint sunt până în 5.000 de persoane care au pierdut bani la salariu, cu sume cuprinse între 186 şi 1.000 de lei”, a mai preiczat Leonard Bărăscu la finalul întâlnirii cu ministrul Muncii.

Reaminitm că în ultima ședință a Consiliului Național al Sanitas, sindicaliștii au decis să continue negocierile cu autoritățile pe tema inechităților salariale și a regulamentului de sporuri, anunțând totodată că, în cazul în care nu se va ajunge la un acord până la jumătatea lunii martie, se va trece la stabilirea calendarului acțiunilor de protest ce vor fi demarate.

 


Adaugati un comentariu


 

*