Ar fi bun un vaccin impotriva prostiei si incompetentei

15 august 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca cel mai probabil Legea vaccinarii va ajunge in Parlament in septembrie si ca are in vedere stocuri mult mai mari de vaccinn, care sa acopere nevoile populatiei.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

O noua promisiune ca vom avea, in sfarsit, o lege a vaccinarii, a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute, de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu. El a anuntat ca, in septembrie, va fi promovata in Parlament Legea vaccinarii, aflata inca in lucru. „Avem in lucru legea vaccinarii. O sa o promovam probabil in septembrie. Legea are in vedere si stocuri mult mai largi, care sa asigure mult mai bine nevoia de vaccinare a populatiei”, a spus ministrul.

Proiectul legii vaccinarii ar fi trebuit supus dezbaterii publice in a doua jumatate a lunii aprilie. Atunci, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Victor Strambu, spunea ca ministerul este determinat in a duce la bun sfarsit initiativa legislativa, cu ajutorul Parlamentului. Si tot atunci, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, arata ca in proiectul de lege sunt mentionate ca obligatorii opt antigene: antipoliomielita, antidifterica, antitetanos, antihepatita, antituse convulsiva si anti Haemophilus Influenzae de tip B. „Acestea vor fi antigenele — cum doriti sa le spuneti: «inalt recomandate», «obligatorii». Cuvantul acesta «obligatoriu» revine si este utilizat ca un soi de sperietoare. Eu cred ca noi trebuie sa ne referim la legea sanatatii obligatorii pentru copii, nu la legea vaccinarii obligatorii, la care toata lumea trebuie sa contribuie”, spunea Rafila.

De atunci au trecut patru luni, Parlamentul se afla in vacanta, iar legea e inca in lucru. Ramane de vazut daca si in septembrie, legea va fi importanta pentru parlamentarii care acum sunt mult mai preocupati de alegeri si de privilegiile pe care si le pot acorda pe ultima suta de metri sau daca nu cumva vom avea nevoie de un vaccin impotriva prostiei, nepasarii si incompetentei.

 

lege vaccinareProblema este ca Legea vaccinarii nu va rezolva si criza vaccinurilor, cu care Romania se confrunta, de ani de zile. Iar parintii care vor sa-si imunizeze copii, nici nu le pot cumpara, pentru ca nici in farmacii nu se gasesc decat foarte greu, fiind foarte scumpe si necesitand conditii speciale de depozitare.

Despre problemele existente in aprovizionarea cu vaccinuri, ministrul spune ca stie ca „sunt probleme”, dar a explicat ca asta se datoreaza in parte si faptului ca, in cazul unui vaccin se intampla ca o companie care are un contract cu Ministerul Sanatatii sa nu-si onoreze obligatiile, si atunci, daca Ministerul este ingradit de acest contract, nu poate sa iasa pur si simplu si sa cumpere de la o alta companie. Incercam sa iesim din acest contract, sper ca in urmatoarele zile sau saptamani sa avem o solutie”, a dat sperante parintilor care de luni de zile nu-si pot vaccina copii, ministrul Voiculescu.

Sigur ca nu i se poate reprosa actualului ministru falimentarea Institutului Cantacuzino, nici contractele incheiate de Nicolae Banicioiu sau de predecesorii acestuia pentru aprovizionarea cu serurile necesare, dar daca nu se gaseste rapid o solutie, riscam revenirea unor boli grave, considerate eradicate, ca si izbucnirea unor epidemii, in contextul in care Romania are in ultimii ani una dintre cele mai scazute rate de vaccinare.

Deocamdata insa continua criza de vaccinuri, iar aprovizionarea se face cu mari sincope si intarzieri. Parintii sunt revoltati ca nu gasesc vaccinul Hexavalent, care protejeaza importiva unora dintre cele mai grave boli, tetanos, poliomielita, tuse convulsiva, pneumonie, difteriei si hepatita B lipseste din stocurile directiilor de sanaate publica si ale medicilor de familie, sunt zeci de mii de copii restantieri, dar nu se stie cand va fi din nou disponibil.

 

cercetare - vaccinLipsa vaccinurilor nu este noua, ea se perpetueaza de ani buni, de cand Institutul Cantacuzino a fost tras pe linie moarta. Virusul dezinteresului, al hotiei si incompetentei au inceput sa se manifeste imediat dupa 1990, afectand activitatea celui mai important institut de cercetare in domeniul vaccinurilor din Estul Europei. De pe portile acestuia ieseau milioane de fiole, sute de produse, dar a ajuns sa nu mai produca nimic si s-a aflat la un pas de desfiitare.

Dupa lungi proteste ale personalului Institutului, ale studentilor la Medicina si ale intregii populatii, Guvernul a semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF. In vara anului trecut, institutia a primit la rectificare 44,5 milioane de lei, suma care acopera atat datoriile la stat, cat si cheltuielile cu salariile si cele de functionare pentru lunile care au ramas pana la sfarsitul lui 2015.

Anul acesta, directorul Adrian Ionel a anuntat ca se va incepe o microproductie de teste, iar din 2017, Institutul va incepe productia de vaccin antigripal, dupa cinci ani de la intreruperea fabricatiei. „Am zis ca anul acesta sa facem o microproductie de teste care sa ne asigure ca la anul vom scoate exact ceea ce ne trebuie. La aceasta microproductie de anul acesta vom aplica si o metoda noua de distilare, care va elimina foarte multe impuritati, sper sa fie cea mai optima forma de vaccin. Anul viitor speram sa avem — suntem aproape siguri ca vom avea — o productie de vaccin antigripal romaneasca cu calitatile potrivite”, promite directorul Ionel, mentionand ca Institutul a inceput intre timp si reconstructia anumitor laboratoare, innoirea lor si consolidarea unor cladiri si s-a obtinut reacreditarea laboratoarelor in vedere reincheierii contractelor cu CNAS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*