„Arca lui Noe” a ajuns la Spitalul Judetean Buzau

20 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

National Geografic si Dr. Reddy’s, promotorii unui proiect de sensibilizare a clasei politice si a opiniei publice privind protejarea animalelor salbatice din Romania, le-au facut astazi o bucurie micutilor bolnavi din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, printr-o expozitie foto.

 

copii-pediatrie1Arca lui Noe”, un proiect menit sa sensibilizeze clasa politica si opinia publica in privinta biodiversitatii Romaniei si sa propuna solutii concrete de protejare a mediului natural, sustinut de National Geographic, in parteneriat cu Dr. Reddy’s Laboratories Romania, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe si cu sprijinul unor companii private si al societatii civile, a ajuns astazi, la Buzau.

In cadrul acestui proiect, Sectia Pediatrie a Spitalul Judetean Buzau a devenit beneficiarul unei expozitii permanente, realizata de cei mai buni fotografi de fauna din tara. In acest fel, micutii bolnavi au posibilitatea sa vada cum animalele si pasarile din povestile copilariei au populat peretii si, mai important, vor ramane acolo pentru a-i inveseli. Unele dintre aceste animale sau pasari sunt unice in lume dar traiesc pe meleagurile noastre si au fost surprinse in habitatul lor natural de fotografi experimentati. Ursi, rasi, cerbi, ciute, capre negre, acvile de munte, bufnite sau pelicani inveselesc, de acum, Pediatria spitalului buzoian.

Copilasii care au participat la vernisaj, in ciuda faptului ca erau bolnavi, cu branule la manute si sub tratament, s-au bucurat sa vada ca peretii au fost „impodobiti” cu animale si pasari, dar la fel de incantati s-au aratat si medicii, asistentele medicale si mamicile internate cu copilasii in spital.

Dr. Elena Rosu, sefa sectiei, le-a multumit reprezentantilor proiectului si fotografilor care „le vor aduce micilor pacienti o bucurie permanenta prin imaginile care-i vor intampina, de astazi inainte, la internare”.

 

Cristian Lascu si Marian Balasoiu

Cristian Lascu si Marian Balasoiu

Proiectul „Arca lui Noe” a fost prezentat de Marian Balasoiu, absolvent de medicina si manager de proiect, din partea Dr. Reddy’s Laboratories, impreuna cu colega sa Claudia Iordache si cu Cristian Lascu, speolog si jurnalist, redactor-sef la National Geographic Romania. Acestia le-au vorbit medicilor si copiilor internati despre animale, sub forma unor povesti, iar la final le-au oferit micilor pacienti fructe, carti de colorat cu povsti si creioane colorate.

Rasul, acest animal emblematic, este o specie careia i s-a acordat atentie deosebita in cadrul proiectului «Arca lui Noe». Apoi, lupul, ursul, capra neagra, sunt specii protejate in multe tari europene (in unele tari chiar au disparut de mult), in timp ce in Romania au prevazute, prin lege, cote de vanatoare. Sa ne gandim la ce au patit lupul din «Scufita Rosie» sau din «Capra cu trei iezi»… Partea neplacuta a acestor povesti este ca in Romania, «lupul cel rau» este, in realitate, exterminat prin legi,  ca si alte animale salbatice carora li se creste numarul pe hartie pentru a putea fi vanate”, a explicat Marian Balasoiu, mentionand ca in afara demersului de constientizare, initiatorii proiectului incearca sa produca si o schimbare legislativa, care sa conduca la o protectie sporita a faunei, luptand pentru fiecare specie si chiar pentru fiecare caz in parte.

 

Cristian Lascu

Cristian Lascu

Proiectul a pleacat de la ideea ca Romania este o tara privilegiata prin varietatea si unicitatea multor specii de plante si animale, a spus, la randul sau, Cristian Lascu. El a aratat ca in conditiile in care avem un teritoriu  majoritar montan, acoperit cu paduri, se poate vorbi inca de fauna salbatica, de un fond genetic nealterat de interventia omului. In cazul unor specii valoroase exista inca in efective semnificative, in timp ce in cea mai mare parte a Europei au disparut de secole. „De aceea consideram ca Romania este un fel de Arca a lui Noe a Europei, din perspectiva biodiversitatii. Este pacat sa se piarda acest avantaj. Pe de alta parte avem si o mare responsabilitate, suntem datori sa pastram aceasta fauna. In acest context se poate spune ca, din acest punct de vedere, Romania se afla in fruntea Uniunii Europene, ca o adevarata Arca a lui Noe, a punctat Cristian Lascu, aratand insa ca din ce in ce mai mult, aceasta fauna este supusa in prezent unor presiuni majore precum braconajul, poluarea prin deversarea unor deseuri toxice sau prin chimizarea excesiva a agriculturii, dar mai ales prin pierderea habitatului, in urma taierii necontrolate a padurilor.

 

copii2Scopul final al proiectului „Arca lui Noe” este ca autoritatile romane sa nu mai permita vanatoarea unor specii de animale salbatice valoroase, dar si educarea populatiei in spiritul dragostei pentru natura. Acesta este si motivul pentru care prin proiectul „Arca lui Noe” sunt prezentate animale si pasari rare din fauna Romaniei, in diferite orase din tara, in locuri cu impact asupra celor care intra in contact cu fotografiile realizate de profesionisti.

Habitatul acestor animale, padurile, este pus la grea incercare. Romania a avut nevoie de doar cativa ani pentru a reduce considerabil suprafata padurilor. In munti se da o lupta titanica intre roci si copaci. Iar acestia din urma reusesc sa se inalte chiar si dintr-o fisura in stanca. Lupta cu drujba insa, nu o pot castiga”, mai spune Lascu.

 

IMG_3031Din fericire, in ultimii ani, ONG-urile si tot mai multi tineri se implica in conservarea si protejarea mediului. „Tineri dedicati, care au reusit sa atraga si ceva fonduri europene, au reusit sa faca cercetari serioase in ceea ce priveste fauna Romaniei. Iar cand vii in fata decidentilor cu date concrete, din partea unor experti, nu au incotro, trebuie sa le recunoasca”, s-a aratat optimist jurnalistul de la National Geographic, aratand ca cele mai mari efective de animale salbatice care traiesc in libertate sunt in Romania, dar tocmai din acest motiv ttrebuie facut totul pentru a nu se schimba situatia.

„Arca lui Noe” este un proiect de sensibilizare a clasei politice si a opiniei publice privind protejarea animalelor salbatice din Romania, lansat in scopul declansarii unei dezbateri publice asupra celor mai bune metode de conservare a naturii. Voluntarii interesati de protejarea bio si geodiversitatii Romaniei gasesc toate detaliile pe siteul proiectului, arcaluinoe.net.

GALERIE FOTO


Adaugati un comentariu


 

*