Arieratele, un nou motiv de disputa intre Ministerul Sanatatii si distribuitorii de medicamente

7 martie 2013 | 0 comentarii |

ADRFR considera ca plata la 60 de zile pentru noile facturi de medicamente, lasand datoriile actuale, de peste 1 miliard Euro, tot la peste 300 de zile, nu reprezinta o alternativa prudenta si pragmatica. Farmacistii buzoieni sunt de aceasi parere.

 

Reducerea termenelor de plata in domeniul Sanatatii la 60 de zile, doar pentru facturile la medicamente emise dupa 16 martie, este considerata de Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) , o alternativa nedorita, imprudenta si lipsita de pragmatism. In contextul in care Ministerul Sanatatii are la ora actuala de achitat datorii de peste 1 miliard de euro la care intentioneaza sa mentina actuala formula de plata, la peste 300 de zile, distribuitorii si retailerii de medicamente sustin ca este necesara reducerea graduala a termenelor de plata pentru toate sumele, potrivit unui comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

 „Noi solicitam respectarea, intr-o prima etapa, a termenului actual de decontare, ceea ce ar reprezenta o reducere cu peste 90 de zile fata de actualul termen de decontare, aplicabil pentru tot soldul inregistrat in acest moment, si nu diferentiat, in functie de momentul emiterii – inainte sau dupa luna martie 2013. Practic, simpla angajare pe directia reducerii reale a termenelor de plata reprezinta din punctul nostru de vedere un angajament concret, mult mai relevant decat angajamentul implementarii unei Directive aproape imposibil de respectat in prezent pentru Romania”, declara Robert Popescu, Presedinte ADRFR.

 

Razvan Prisada

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Buzau, Razvan Prisada, considera ca „oricum s-ar proceda, tot se va ajunge la suprapunerea deconturilor pentru noile facturi, cu cele vechi, iar asta se va intampla probabil in iunie-iulie, cand de obicei se termina bugetul si se asteapta o rectificare… In plus, in conditiile in care respectarea Directivei 2011/7/UE la nivelul intregii economii romanesti este cel putin improbabila, daca nu imposibila, si stiind ca alte tari europene, cu o economie mai puternica decat a noastra au declarat deja ca nu pot implementa Directiva, o abordare prudenta si pragmatica este preferabila unui efort de neinteles pentru achitarea unor facturi inca neemise, pe fondul existentei unor arierate semnificative in sistem. Implementarea graduala a noilor termene de plata pentru toate sumele restante, nu doar pentru cele inregistrate dupa 16 martie este, probabil, singura solutie viabila pentru evitarea tensionarii sistemului farmaceutic, desi in realitate va fi vorba de 90 de zile, pentru ca termenul de 60 de zile se aplica din  momentul inregistrartii facturii, care se face intotdeauna dupa jumatatea fiecarei luni”, sustine farmacistul Prisada.

Reprezentantii distribuitorilor de medicamente si farmacistii sustin ca este de dorit ca reducerea termenelor de plata sa aiba loc gradual, cu mentionarea acestora in contractul – cadru care se va semna pentru perioada 2013 – 2014, urmat de confirmarea posibilitatii de respectare a acestor  termene.  

 

ADRFR sustine, in acest context, ca resursele financiare identificate la nivel guvernamental pentru reducerea termenelor de plata ar trebui sa fie utilizate pentru reducerea termenelor de plata aferente intregii datorii existente, la un nivel de onorare care sa se situeze initial la 210 zile (termen contractual asumat in prezent) si, ulterior, gradual, la un nivel mai scazut.

ADRFR considera ca promisiunile de plata foarte agresive pot genera asteptari nerealiste din partea unora dintre actorii sistemului farmaceutic, in special din zona productiei de medicamente care, daca nu vor fi onorate, risca sa conduca la posibile blocaje in aprovizionarea cu medicamente catre piata, cu toate consecintele negative ce decurg pentru pacienti.

Razvan Prisada arata ca desi teoretic se pot percepe penalitati, practica arata ca „acestea nu vor putea fi aplicate niciodata statului, care oricum nu le va achita. In plus, furnizorii au venit deja cu anexe la contractele actuale, prin care la randul lor cer reducerea termenelor de plata. Ori, in contextul in care noi am platit si continuam sa platim penalitati pentru miliardul de euro pe care il avem de recuperat, iar CNAS lasa termenele de plata pentru aceasta suma tot la 300 de zile, multe dintre farmaciile mici risca insolventa”.

ADRFR isi exprima disponibilitatea imediata pentru discutii impreuna cu toti factorii implicati din industrie si din zona autoritatilor publice – Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor Publice, CNAS, pentru implementarea unui mecanism realist si pragmatic de reducere a termenelor de plata intr-un interval de timp scurt si mediu, care sa aduca beneficii suplimentare (si nicidecum riscuri) pentru pacientii din Romania.

 

Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania reprezinta interesele a peste 50% din piata de distributie farmaceutica din Romania si a aprox. 1000 de farmacii de lant, reunind companii de prestigiu precum Mediplus Exim, Farmexpert DCI, Farmexim, Sensiblu, Help Net sau Farmaciile Dona. ADRFR este membru cu drepturi depline a GIRP– Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociatia Internationala a Distribuitorilor Farmaceutici din Europa).


Adaugati un comentariu


 

*