Arsita mare. Medicii ne spun cum trebuie sa ne protejam pe canicula

29 iunie 2017 | 0 comentarii |

Medicii recomanda evitarea expunerii la soare, consumul a cel putin doi litri de lichide si imbracaminte lejera, din bumbac, de culoare deschisa si evitarea deplasarilor, pe cat posibil, intre orele 11,00 -18,00.

 

Arsita a pus stapanire pe Romania. Miercuri au fost 36 de grade la umbra, insa de astazi, aerul frige de-a dreptul in cinci judete din sud-vest marcate cu COD ROSU, iar restul tarii se afla sub COD GALBEN de canicula si disconfort termic.

Medicii ne sfatuiesc sa ne protejam prin evitarea, pe cat posibil, a  deplasarilor in intervalul orar 11.00-18.00, sa bem cat mai multa apa, iaurt, ceai, fructe si legume proaspete. Batranilor si copiilor li se recomanda sa stea in casa pana dupa ora 19.00, sa-si ventileze pe cat posibil locuinta, iar persoanelor diagnosticate cu afectiuni cronice li se recomanda sa respecte cu strictete indicatiile medicului curant si sa-si administreze cu „sfintenie” tratamentele prescrise.

Dar asta nu este tot. Meteorologii  ne averitizeaza ca, in cursul diminetii de vineri, este posibil sa se emita COD ROSU de canicula pentru areale extinse din Oltenia si Muntenia, iar temperatura, la umbra ar putea depasi 43 de grade Celsius.

In marile orase au fost infiintate deja puncte de prim ajutor, iar sute de persoane au cerut interventia medicilor. Pe strazi este la fel de cald ca in sera, iar multi oameni obosesc si simt ca se sufoca.

 

Primaria Buzau a deschis mai multe puncte de prim-ajutor in municipiu, in incinta Pri­mariei, in Piata Centrala, in cartierul Dorobanti si la Crang. Primul ajutor de specialitate este oferit de cadrele medicale medii care in timpul anului scolar desfasoara activitate in cabinetele medicale scolare. Buzoienii care vor avea probleme cu disconfortul termic pot apela la serviciile medicale ale acestora, care masura tensiunea arteriala, le vor oferi apa, iar la nevoie vor solicita ajutorul Serviciului Judetean de Ambulanta.

Potrivit viceprimarului Ionut Apostu, punctele de prim-ajutor sunt dotate cu apa potabila, trusa medicala, tensiometru, aer conditionat si medicamente de prima ur­genta si vor ramane deschise pe toata durata caniculei.

Si strandul beneficiaza de asistenta medicala, pe care o asigura voluntarii Crucii Rosii. Directorul Crucii Rosii Buzau, Floarea Barzu, spune ca aceasta colaborare este benefica pentru siguranta buzoienilor care aleg sa-si petreaca timpul in aer liber, sa se racoreasca in apa, la strand. Crucea Rosie pune la dispozitie si un salvamar, care poate actiona in situatii de risc.

 

Dr. Lhuana Zissu

Atunci cand este extrem de cald, medicii ne recomanda sa bem de doua ori mai multa apa ca intr-o zi normala. Dr. Lhuana Zissu, sefa Serviciului Judetean de Ambulanta Buzau, ne spune ca „pacientul nu simte nimic in conditiile unei deshidratari, eventual se poate simti ametit din cauza faptului ca ii scade tensiunea arteriala, de aceea este foarte important ca mai ales persoanele care stiu ca sufera de hipertensiune arteriala, batranii si copiii sa evite iesirea din casa, dupa ora 10.00 dimineata si pana la lasarea serii. Cei care se afla sub tratament, sa respecte cu strictete recomandarile medicilor specialisti, iar cei care stiu ca au in familie sau intre prieteni persoane cu probleme de sanatate, este bine sa tina legatura cu acestea, iar la nevoie, sa solicite ajutor la 112”.

Norocosi sunt cei care lucreaza in birouri ferite de razele soarelui, insa si acestia sunt expusi unor pericole. Dr. Zissu spune ca daca diferenta de temperatura dintre exterior si interior este mai mare de 10 grade, sigur ne afecteaza si, in timp, vom simti efectele. „Variatia brusca de temperatura, in decurs de cateva minute, de 10 grade, 20 de grade intre ce e afara si ce e inauntru, in mod cert nu face bine si poate sa duca la probleme cardiace, la probleme de tensiune, la probleme neurologice, sau pulmonare”, explica medicul, recomandand ca aerul conditionat sa fie reglat astfel incat diferenta dintre interior si exterior sa nu fie mai mare de 5 grade.

 

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00. Totodata, solicita serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Consuati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa”, transmit specialistii MS, printr-un comunicat de presa.

Totodata, medicii recomanda consumul de alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a lor si evitarea consumului alimentelor usor perisabile. „Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Se recomanda, de asemenea, vitarea activitatillor care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si sa avem grija de persoanele dependente (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*