Arta urbana folosita ca instrument in lupta antisida

11 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Institutul National de Boli Infectioase, Fundatia Prof. Dr. Matei Bals si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA au lansat o campanie de informare, constientizare si educare a tinerilor, transmitand mesajele prin intermediul artei stradale.

 

HIV Street ArtTimp de un an, incepand de vineri, 10 ianuarie 2013, in intreaga tara se va desfasura o inedita campanie de informare, educare si constientizare, avand ca public tinta in special tinerii, intrucat din randul lor fac parte cele mai multe persoane afectate de HIV/SIDA. Avand in vedere segmentul de public caruia i se adreseaza, principalul instrument ce va fi folosit in cadrul campaniei va fi arta urbana, cea stradala in mod special, organizatorii intentionand sa starneasca interesul tinerilor prin intermediul unor panouri pictate cu graffiti, fiind vorba de desene care transmit un mesaj.

Ideea campaniei denumite HIV Street Art a apartinut membrilor Uniunii Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA ( UNOPA), care au atras de partea lor si reprezentantii Institutului National de Boli Infectioase si pe cei ai fundatiei Prof. Dr. Matei Bals, interesati sa participe la acest proiect iesit din tiparele actiunilor similare organizate pana in prezent.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

„In acest moment arta stradala incepe sa-si spuna cuvantul si ceea ce ne dorim sa transmitem este un semnal cat se poate de clar, si anume ca HIV, in momentul de fata, reprezinta o infectie cronica, asociata cu o boala de lunga durata, care cunoaste un tratament bine pus la punct si care tratament genereaza o speranta de viata egala cu a unui pacient care nu este bolnav de HIV. Asta inseamna ca daca o persoana se testeaza si este diagnosticata ca fiind pozitiva, are acces la servicii de sanatate de cea mai buna calitatea in Romania. Mai mult decat atat, poate sa isi formeze o familie, sa aiba copii sanatosi, sa duca o viata absolut normala. Asta, cu o singura conditie: sa se testeze la timp si sa urmeze terapia specifica. Testarea tardiva evident ca duce la compromiterea acestor deziderate”, si-a motivat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase, decizia de a participa activ la aceasta actiune.

Arta urbana a fost aleasa drept instrument de transmitere a mesajului campaniei pentru ca prin imagini vizuale mesajul este mai accesibil si mai de impact. Arta urbana, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, pana la teatrul de strada poate fi identificata cu publicul-tinta.

 

Cristian Rosu, presedinte UNOPA

Timp de un an, caravana HIV Street Art se va deplasa prin tara si va poposi cate trei zile in orasele importante, unde vor fi instalate in zonele pietonele intens circulate, cinci panouri pictate cu graffiti. Acestea prezinta in imagini povestea unei tinere infectate cu HIV/SIDA, ilustrand etapele vietii acesteia, de la comportament  la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea si autoizolarea si pana la acceptarea bolii si a tratamentului care o vor duce catre o viata normala, cu o familie fericita si cu copii sanatosi. „In zona in care vor fi instalate panourile vor fi desfasurate activitati de informare adresate in special tinerilor, voluntarii UNOPA fiind prezenti si oferind detalii despre panourile expuse, transmitand mesajele campaniei si impartind flyere cu informatii pentru tineri” a declarat Cristian Rosu, presedintele UNOPA. Acesta a mai adaugat ca HIV Street Art se adreseaza atat tinerilor expusi la risc – cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, sunt consumatori de droguri injectabile, si-au facut tatuaje sau au avut de curand boli cu transmitere sexuala- cat si tuturor celorlalti tineri, care trebuie sa ia decizii in cunostinta de cauza.

 

Consumatorii de droguri intravenoase, expusi

Consumatorii de droguri intravenoase, expusi

Potrivit datelor Institutului Matei Bals, aproximativ 10.000 de persoane sunt infectate cu HIV in Romania, anual inregistrandu-se 400-500 de cazuri noi. Mai mult de 8.000 dintre cei infectati sunt in tratament si urmarire constanta, ceilalti asteptand sa intre in programul terapeutic. Managerul institutului, Adrian Streinu Cercel, a declarat ca din 2001, numarul bolnavilor din Romania este constant, rata de infectare fiind de 400-500 de cazuri pe an, carora li se adauga cazurile de import. Potrivit acestuia, „nu mai exista pericolul infectarii cu HIV prin intermediul transfuziilor, intrucat toate produsele de sange sunt testate si evaluate, testele fiind unele de generatia a patra”. Varsta medie a pacientilor cu HIV/SIDA este intre 20-40 de ani, cei mai multi dintre bolnavi avand 24 de ani. Din punct de vedere al cauzelor care au dus la infectarea cu HIV/SIDA80 la suta din cazuri sunt datorate actelor sexuale neprotejate.

 

Dr. Elena Damian

Dr. Elena Damian

La Buzau, bolnavii infectati cu Virusul Imunodefcientei Umane Dobandite sunt tratati in cadrul unui compartiment al Sectiei de Boli Incetioase a Spitalului Judetean de Urgenta, coordonata de dr. Elena Damian. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica Buzau, au fost diagnosticate pozitiv 121 de persoane, din care 115 sunt in evidenta si urmeaza tratament anti-retroviral. 61 dintre acestea sunt barbati, iar 54 femei. Anul trecut, patru persoane au fost luate in evidenta si incluse in programul de tratament, doua din categoria de varsta 20-24 de ani, iar alte doua cu varste intre 31 si 34 de ani, doua persoane fiind femei si celelalte doua, barbati.

Intre persoanele aflate sub tratament se afla si tinerii care au fost victime, in anii ’90, ale unor vaccinuri si ale unor seringi infectate cu teribilul virus, unii dintre ei fiind studenti, iar altii deja intemeindu-si o familie si avand copii sanatosi,

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Asociatii

Adaugati un comentariu


 

*