Asa ne trebuie daca platim inainte!…

7 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaEste simplu si fara bataie de cap. Vrei sa cumperi un autoturism in rate? Semnezi, platesti rate si folosesti masina. Dai lunar bani pentru gaze? O armata intreaga de oameni actioneaza pentru ca tu sa beneficiezi de acest serviciu. Ai curent electric? Nu te intereseaza cum ajunge acesta in casa la tine, doar il folosesti. Ai idee de unde vine apa potabila pe care o ai in apartament? Nu. Dar stii ca se ocupa o gramada de oameni de acest lucru. Vrei canale TV? Simplu, inchei un contract si le aduc specialistii in casa.

Culmea este ca platesti aceste servicii si multe altele dupa ce beneficiezi de… marfa respectiva. Iti este adusa in casa. Nu umbli dupa ea!

Oare de ce nu se intampla acest lucru si in sanatate unde, de vrem sau nu, conform legii ni se opresc lunar bani pentru asigurari? Este un domeniu unde platim inainte si nu stim prin ce vom trece maine. Veti spune ca la fel este si la asigurarile pentru autovehicule sau locuinte. Poti da bani multi ani, fara sa ai nevoie de sprijinul celor cu care ai incheiat contractul. Dar, cand este vorba de fizicul nostru trebuie sa uitam de caroserii,  de peretii din caramida. Corpul nostru este supus zilnic necazurilor, trebuie asigurat altfel.

Din acest motiv ma intreb de ce un  asigurat, deci platitor fidel, trebuie sa umble pentru a-si gasi un medic de familie? De ce da peste situatii de genul, nu putem sa mai primim, avem deja prea multi inscrisi? Umblam cu jalba in protap? Pai din banii nostri nu este platita cumva tot o armata de persoane care trebuie sa se ocupe de noi? Nu ar trebui sa fim anuntati, ati fost repartizat la medicul cutare? Cu alte cuvinte, marfa de care vorbeam mai sus, nu prea se vede. Trebuie sa o cautam. Sa batem la usi, sa stam la cozi, sa sunam pentru programari.

Sa zicem ca putem trece peste aceasta lipsa de respect pentru pacient, ca si cum statul ne plateste noua asigurarea, nu o facem noi, ca si cum nu i-am plati noi pe cei care trebuie sa ne asigure sanatatea, ci am fi la mila cuiva. Dar unde sunt banii? De ce nu ajung de ani si ani cand avem, din cate se spune, sase milioane de platitori lunar? Ce sume se strang si cati bolnavi avem in tara asta? Sau afacerea cu medicamente compensate date pe retete mai mult sau mai putin necesare s-a rostogolit atat de tare incat statul nu mai are banii necesari pentru a-i da firmelor producatoare? In lipsa informatiilor pertinente, putem banui orice.

Mai nou, pentru ca de exemplu, banii pentru analizele gratuite ajung doar in primele zece zile ale lunii, uneori chiar mai putin, se cauta solutii pentru a iesi din impasul fondurilor insuficiente, fonduri care, asa cum spuneam, la o prima vedere ar trebui sa ajunga. Si se vine cu proiectul unui pachet de servicii medicale de baza, cu un numar limita de consultatii la medicul de familie, cu o lista a bolilor pentru care pacientii nu se mai pot interna in spitale. Cand, de fapt, stie toata lumea ca un doctor care lucreaza la urgente nu poate risca sa nu interneze un pacient care se prezinta acolo, pentru a afla daca viata acestuia este in pericol din anumite motive.

Dincolo de acestea, se doreste ca medicii de familie sa acorde a gama mai mare de servicii. Pai, acum, abia fac fata la ceea ce fac. Sunt oare suficienti numeric? Au o dotare corespunzatoare?

Suntem purtati pe banii nostri, dintr-un proiect legislativ in altul, ametiti cu fel de fel de prevederi, iar… marfa pe care o platim nu este la noi. Poate la altii care, prin managementul practicat in domeniu, reusesc sa tina Romania pe locuri fruntase in Europa in privinta mortalitatii cauzate de anumite boli.

 

 

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*