Asistenți medicali, o verigă importantă a sistemului de sănătate

14 mai 2018 | 0 comentarii |

De Ziua Internațională a Asistentului Medical, Sorina Pintea a premiat patru asistente din Bihor și Satu Mare și a mers pentru prima dată, în calitate de ministru, la SJU Baia Mare.

 

Florence Nightingale între asistente

Asistentul medical este o voce – Sănătatea este un drept al omului” este deviza care a marcat, anul acesta, Ziua Internațională a Asistentului Medical – International Nurses Day. De-a lungul timpului s-a demonstrat că asistenții medicali joacă un rol cheie în toate instituțiile medicale, au un bogat bagaj de cunoștințe și abilități, lucrează în medii dificile, în care stresul extrem este doar o parte a condiţiilor locurilor de muncă. Asistentele medicale și moașele (care au fost și ele, sărbătorite recent) contribuie la aducerea unei noi vieţi în lume, la îngrijirea neobosită a celor bolnavi şi răniţi, atât în vreme de pace cât și de conflicte, iar fără această categorie profesională, echipa medicală nu și-ar putea duce la îndeplinire menirea de a salva vieți, de a reda sănătatea celor bolnavi, de a ameliora suferința celor cu boli grave.

Ziua Asistentului Medical își are originile într-o inițiativă a unui oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din SUA.  Dorothy Sutherland, în 1953 i-a propus Președintelui Dwight D. Eisenhower, proclamarea „Zilei Asistenților”. Propunerea ei nu a fost acceptată în acel moment, dar Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a decis celebrarea acestei zile începând din 1965, în ziua de 12 mai, aceasta fiind și ziua în care s-a născut Florence Nightingale (12 mai 1820), considerată fondatoarea asistenței medicale moderne și fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.

 

În ianuarie 1974, 12 mai a devenit, oficial, Ziua Internațională a Asistenților Medicali. De atunci, ICN pregătește și distribuie, în fiecare an, Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistente medicale de pretutindeni, în scopul creșterii gradului de conștientizare a rolului lor în sistemul medical, dar și a conștientizării importanței acestei profesii de către guverne, factori de decizie și de societate, în general.

Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt urias în ultimele decenii, în toată lumea, dar și în Romania, unde activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), iar în cadrul Universităților de Medicină au fost înființate facultăți de Asistenţă Medicală.

Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării acestei profesii.

Peste 150.000 de asistenți medicali profesează în România, iar în spitalele și clinicile  din Europa și din lume își desfășoară activitatea aproape alți peste 20.000. Dintre aceștia, câteva mii de asistenți medicali și peste 1.000 de moașe au absolvit studii superioare.

 

Elena Comanescu

Cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, președintele OAMGMAMR Buzău, Elena Comănescu, a transmis membrilor filialei, dar și colegilor din celelalte județe și din diaspora, că „este important ca prin activitatea și atitudinea noastră să determinăm conștientizarea faptului că asistenții medicali își însușesc o mare cantitate de cunostințe și dispun de abilități speciale, pentru care se perfecționează un timp îndelungat. Asistentul medical este pregatit să lucreze în medii dificile, în care stresul extrem reprezintă doar o parte a condițiilor locurilor de muncă și sunt instruiți să contribuie la îngrijirea neobosită a celor bolnavi și răniti, la echilibrarea psihologica a pacienților, ocupându-se de sănătatea  oamenilor de la venirea pe lume, până în ultimele clipe de viață. În numele Biroului Executiv al OAMGMAMR Buzău le urez, în această zi, tuturor asistenților medicali din Buzău, din România și de pretutindeni, multă sanatate, putere de muncă și satisfacții profesionale pe măsura eforturilor depuse în îngrijirea celor aflați în suferință. Pentru abilitatea, priceperea și competența asistentilor medicali, care acționează ca o adevărată coloană vertebrală a sistemului medical și își onorează cu demnitate juramântul profesional, le mulțumim și le urăm din toată inima. «La Mulți Ani!»”, le-a urat președinta OAMGMAMR Buzău.

 

Sorina Pintea

În același context, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, s-a aflat vineri, la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, unde a fost manager. Ea s-a alăturat celor aproximativ 200 de asistenți medicali, conducerii actuale a unității medicale şi managerilor unor spitale din judeţ prezenți la o conferință în cadrul căreia a fost marcată Ziua Internaţională a Asistentului Medical.

Sorina Pintea le-a spus asistenților medicali că, de când a fost învestită în funcția de ministru, a încercat să demonstreze cât de importantă este profesia lor pentru sistemul sanitar. „În calitate de ministru în Guvernul României vreau să vă transmit aprecierea, veneraţia şi respectul pentru munca pe care o desfăşuraţi. Cred că actualele creşteri salariale pentru asistenţii medicali reflectă doar o parte din recompensa pe care o meritaţi, pentru munca pe care o depuneţi zi de zi”, le-a spus Sorina Pintea. Asigurându-i că le cunoaște grijile, bucuriile și „zbaterile pentru pacienți”, fostul manager le-a promis că din poziția de  ministru le va fi „totdeauna un partener de dialog, de dialog adevărat, aşa cum noi ştim să-l facem”, mărturisindu-le totodată că, în ultimele săptămâni a petrecut mai mult timp cu reprezentanţii sindicatelor decât cu soţul ei.

 

Tot vineri, ministrul Sănătății s-a aflat la Oradea, unde a înmânat Premiile Dr. Mozes Caroly celor patru asistente cu activitate meritorie evidenţiate în acest an, pentru „dăruire, profesionalism şi dezvoltarea nobilei meserii”, în cadrul celei de a opta ediţii anuale. Organizatorul Galei de premiere și inițiatorul premiului este fostul ministru orădean al Sănătății Attila Czeke, iar la festivitatea din acest an a fost prezent și fostul ministru Florian Bodog.

Nu e uşor să fii la Oradea. Pentru că Oradea a dat României nişte miniştri care au lăsat nişte urme frumoase în domeniul sănătăţii, începând de la Cseke Attila, la Ritli, Florian Bodog”, spus ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a ținut să menționeze că, pentru ea, Oradea a fost întotdeauna „un punct de referinţă din punct de vedere medical. Eu fiind fost manager al Spitalului din Baia Mare mă comparam, ca şi performanţă, cu Spitalul din Oradea. Am venit astăzi aici pentru că este o întâlnire de suflet. Pentru că astăzi celebrăm competenţa, celebrăm empatia pe care o oferă asistentul medical la patul bolnavului. Asistenţii medicali sunt o forţă şi trebuie să recunosc asta”.

 

Cu toată admirația pe care și-a manifestat-o față de orădeni, Sorina Pintea n-a putut evita întrebările jurnaliștilor privind situația tensionată de la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Județean a vrut să demisioneze în bloc, după tăierea sporurilor personalui medical, ministrul și-a exprimat convingerea că „acești buni prieteni ai mei vor găsi o cale de mijloc și lucrurile se vor rezolva.

Premiile care sunt oferite la Oradea, de opt ani ăncoace, la inițiativa fostului ministru Attila Cseke, poartă numele reputatului medic orădean Mozes Karoly, cel care a făcut pionierat din arta îngrijirii bolnavului – subiect transpus într-o carte ce stă şi acum la baza formării asistenţilor medicali.

Cele patru asistente premiate în acest an sunt Mariana Rodica Cristea (Spitalul de recuperare din Băile Felix), Nicoleta Florentina Mladin (Spitalul Ministerului de Interne „Avram Iancu” – participantă la două misiuni în teatre de operații), Samarjai Irenke (Spitalul municipal, pediatrie) şi Szabó Erzsébet (Spitalul judeţean din Satu Mare).

 

Un mesaj prin care subliniază rolul pe care asistenții medicali îl au în echipa medicală şi în procesul de îngrijire a pacienţilor a transmis, ministrul Sănătății, și printr-un comunicat remis presei, duminică. „Doresc să exprim, încă o dată, recunoştinţa şi respectul meu faţă de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenţi medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenţei medicale. Cunosc foarte bine munca depusă şi realităţile cu care se confruntă aceşti profesionişti. Vreau să subliniez rolul important pe care asistentul medical îl are în echipa medicală şi în procesul de îngrijire a pacienţilor. Profesia de asistent medical este profund umană, cu rol în asigurarea tratamentului pacienţilor, dar şi în informarea, consilierea şi sprijinul acestora”, afirmă Pintea.

Ea subliniază că asistenţii medicali sunt, de multe ori, singurii profesionişti care asigură asistenţa medicală pentru populaţia aflată în zone defavorizate și că, potrivit statisticilor, aceştia reprezintă peste o treime din forţa de muncă aflată în sistemul de sănătate şi pot lucra în cele mai dificile condiţii. „În aceste zile am fost mândră să sărbătoresc împreună cu dumneavoastră și să răspund invitațiilor pe care mi le-ați adresat. La mulți ani, asistenți medicali!”, transmite Sorina Pintea în încheierea comunicatului amintit.

 


Adaugati un comentariu


 

*