Asociatia pentru Protectia Pacientilor nu doreste liberalizarea farmaciilor

28 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Reprezentantii asociatiei considera ca astfel va fi sacrificata siguranta pacientului, in scopul interesului comercial. Presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, Razvan Prisada, crede ca singurul mod de echilibrare a accesului pacientilor la medicamente este criteriul distantei.

 

Farmacie SensibluIn cursul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea proiectului pentru modificarea si completarea Legii Farmaciei, motivand ca mentinerea criteriului demografic pentru infiintarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedica asupra competitivitatii pietei. Aceeasi opinie si-o exprimase anterior si Consiliul Concurentei ai carui reprezentanti precizau ca  „in lipsa oricarei reglementari, nu se poate exclude faptul ca farmacistii se vor concentra in localitatile considerate atractive. Consecinta este aceea ca alte localitati, mai putin atractive, ar suferi din cauza unui numar insuficient de farmacii, care sa asigure un serviciu farmaceutic sigur si de calitate.  Daca prin criteriul demografic se urmareste stimularea sau mentinerea numarului de farmacii in mediul rural, pentru asigurarea cu medicamente a populatiei din aceste zone, consideram ca limitarea numarului de farmacii in mediul urban nu va conduce in mod direct la deschiderea de noi farmacii in mediul rural, cu atat mai mult cu cat viabilitatea economica a farmaciilor din mediul rural este pusa sub semnul intrebarii”.

 

farmacie_sensibluDecizia Ministeului Sanatatii de a prelungi perioada de aplicare a acestui criteriu demografic prevazut in Legea Farmaciei este motivata de faptul ca astfel se va asigura o aprovizionare sigura si de calitate cu medicamente catre populatie, impiedicandu-se migrarea farmaciilor comunitare din mediul rural catre cel urban. Acelasi criteriu se bucura de sustinerea Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor. Intr-un comunicat de presa, membrii asociatiei spun ca liberalizarea farmaciilor nu va aduce cu sine niciun beneficiu pacientilor, deoarece cresterea numarului acestora in mediul urban va transforma farmacistul „intr-un comerciant, gata sa sacrifice siguranta pacientului pentru propriul interes comercial”. Potrivit aceluiasi comunicat, in mediul urban, acolo unde exista in lege o restrictie de infiintare a farmaciilor, in functie de criteriul demografic, numarul de farmacii acopera deja nevoile pacientilor, Romania fiind una dintre tarile cu cele mai multe farmacii la mia de locuitori din Europa.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

In opinia ANPP, piata farmaceutica nu este o piata comerciala obisnuita, aflandu-se la intersectia dintre sanatatea publica si politicile concurentiale obisnuite. „Orice stat care isi respecta pacientii si nevoile lor de sanatate stie ca dintre cele doua este intotdeauna de ales sanatatea publica. Ca dovada, in majoritatea statelor europene exista restrictii in domeniu. Exista, la aceasta ora, concurenta pe piata farmaceutica, lucru dovedit de campaniile publicitare, de ofertele pe care le zarim in orice farmacie. Prin urmare, ceea ce a invocat dl. presedinte pentru liberalizarea domeniului este deja mai mult decat prezent. O eliminare a acestui criteriu demografic nu va aduce cu sine decat o eventuala migrare a farmaciilor din zona rurala catre oras si din zonele defavorizate catre centrele comerciale sau aglomeratiile urbane, lasand descoperiti pacientii cu cea mai mare nevoie de asistenţa farmaceutica. Pentru a sustine cele afirmate mai sus, desi la acest moment nu exista restrictii cu privire la infiintarea farmaciilor in mediul rural, sunt prea putini cei care doresc sa infiinteze farmacii in astfel de zone, iar dintre acestia, dat fiind faptul ca o farmacie in mediul rural nu este neaparat profitabila, o parte si-ar muta probabil farmacia in oras”, este de parere Vasile Barbu, presedintele asociatiei.

 

Farmacist Razvan Prisada

Farmacist Razvan Prisada

Presedintele Colegiului Farmcistilor Buzau, farm. Razvan Prisada, considera insa ca adevarata problema nu este lipsa farmaciilor din mediul rural, ci aglomerarea de unitati din centrele urbane. Criteriul care ar echilibra piata si accesul pacientilor la medicamente este distanta si nu numarul farmaciilor din mediul urban. Din perspectiva criteriului demografic, numarul acestora este relativ echilibrat la ora actuala, dar este total dezechilbrata distanta dintre unitati. In ceea ce priveste mediul rural, in ultimii ani, s-au deshis destul de multe farmacii sau puncte de lucru, astfel incat nu mai constituie o problema acest aspect. Problema care ar trebui luata in calcul este, insa, cum am spus, existenta prea multor farmacii in centrele oraselor, in timp ce in cartierele de la periferie aproape nu gasesti o farmacie. Daca luam ca exemplu un cartier marginas al Buzaului, care nu este un oras foarte mare, constatam ca in centru exista 10-12 farmacii intr-un perimetru de 100 de metri patrati, iar in cartierul Simileasca, unul dintre cele mai mari ca suprafata, avem 1-2 farmacii. Ca sa vina in centru, o persoana din acest cartier, strabate cam aceeasi distanta ca si una dintr-un sat in altul, in rural. De aceea spun ca nu criteriul demografic este cea mai mare problema, ci aceea a distantelor dintre unitati. Daca guvernantii ar vrea cu adevarat sa vina in sprijinul pacientilor, criteriul distantei intre unitatile farmaceutice ar fi cel real, care ar echilibra situatia, nu cel demografic, pentru ca degeaba avem un anumit numar de farmacii la suta de mii de locuitori, daca doar o treime dintre acestia au accesul facil, locuind in zone centrale, in timp ce doua treimi trebuie sa parcurga distante mari pana la primul punct farmaceutic, este argumentul cu care Razvan Prisada, presedintele Colegiului Farmcistilor Buzau isi sustine teoria si caruia, gandind logic, nu putem sa nu-i dam dreptate, atata vreme cat in centrul Buzaului farmaciile sunt una langa alta, in timp ce in cartierele marginase trebuie sa parcurgi kilometri buni pentru a-ti lua un medicament.

 



Comentarii (1)

  1. Colegiul Pacientilor spune:

    Daca sunteti interesati sa va implicati intr-o asociatie de pacienti, inscrierea in Colegiul Pacientilor este gratuita si lipsita de taxe. Cautam persoane interesate sa se implice in dezvoltarea de filiale in fiecare oras din tara. Mai multe informatii pe http://colegiulpacientilor.org/despre-colegiul-pacientilor/

Adaugati un comentariu


 

*