Astazi este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Psoriazisului

29 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Este al  zecelea an consecutiv in care data de 29 octombrie este dedicata persoanelor care sufera de aceasta afectiune. In Romania a fost lansata, cu aceasta ocazie, si o campanie de constientizare a faptului ca boala nu este contagioasa.

 

psoriazisAstazi se implinesc 10 ani de cand Federatia Internationala a Asociatiilor de Psoriazis a decis ca data de 29 octombrie sa fie dedicata acestei boli, declarand-o Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Psoriazisului. De atunci, an de an, aceasta zi a fost marcata prin campanii, manifestari si evenimente menite sa aduca in atentia publica problematica persoanelor afectate de aceasta boala.

In cei 10 ani, Romania s-a alaturat activitatilor specifice, prin intermediul Societatii Romane de Dermatologie, care a anuntat ca va marca si in cursul zilei de astazi acest eveniment. In cadrul unei conferinte de presa ce a precedat evenimentul, au fost prezentate ultimele noutati terapeutice in domeniu, iar pe tot parcursul zilei de astazi vor avea loc manifestari locale in principalele centre dermatologice din tara, precum Cluj Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Targu Mures, Sibiu, Oradea, Timisoara. Cu acest prilej va fi lansata o noua campanie de educare si informare, intitulata generic „Apropierea nu este contagioasa!”, prin care romanii sunt invitati sa fie solidari cu pacientii afectati de psoriazis, intelegand ca aceasta afectiune nu este contagioasa. De asemenea, vor fi prezentate si rezultatele campaniei derulate anul trecut, care a generat o crestere remarcabila a adresabilitatii la medic.

 

Dr. Alin Nicolescu (dreapta)

Dr. Alin Nicolescu (dreapta)

Pana de curand, psoriazisul si artrita psoriazica au avut o prioritate scazuta, insa  din luna mai a acestui an, in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, s-a votat ca aceste afectiuni sa fie trecute pe lista bolilor grave. Potrivit statisticilor Societatii Romane de Dermatologie (SRD),  400.000 de romani sufera de aceasta boala. Oficial, peste 2 la suta din populatia Romaniei sufera de aceasta maladie a pielii, insa dermatologii atrag atentia ca numarul real de bolnavi este mult mai mare. In plus, se constata o scadere a varstei imbolnavirilor, pana catre 15 ani, Romania situandu-se si la acest capitol pe unul dintre primele locuri in Europa. „Psoriazisul este o boala sistemica. Asta inseamna ca are multiple manifestari si co-morbiditati, din pacate nu se opreste doar la nivelul pielii, ea putand afecta in diverse feluri si alte organe. Trebuie inteles insa faptul ca psoriazisul nu este contagios. Circa 90 la suta dintre pacienti au psoriazis in placi, care poate aparea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, in zona buricului si pe genunchi. Boala afecteaza in proportii egale femeile si barbatii, varsta de debut fiind in general 15-30 de ani”, a declarat, secretarul general al SRD, medicul dermatolog Alin Nicolescu.

 

dermatologieAcesta a mai precizat ca desi boala nu este contagioasa, multe persoane evita sa atinga un bolnav cu psoriazis, iar sentimentele de stigmatizare si izolare duc la un nivel crescut al depresiei, la consecinte psihosociale negative in cazul pacientului suferind de psoriazis si implicit la o calitate a vietii scazuta.

Potrivit statisticilor, 23 la suta dintre pacienti afirma ca psoriazisul le-a influentat alegerea unei cariere, 62 la suta dintre ei relateaza probleme financiare, iar 23 la suta au afirmat ca psoriazisul le afecteaza negativ venitul. Totodata, una din cinci  persoane diagnosticate cu psoriazis declara ca boala le afecteaza relatia cu partenerul de viata.

Psoriazisul reprezinta o afectiune cronica severa, inflamatorie si proliferativa si determinata genetic. Este o boala sistemica, insemnand ca are multiple manifestari si comorbiditati, ea putand afecta in diverse feluri nu numai pielea ci si alte organe. Desi cei mai multi pacienti prezinta forme usoare, care pot fi tratate topic, 15-25 la suta dintre cazuri sunt moderate si severe, determinand un marcant disconfort fizic, un stres psiho-social sever si, in final, un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*