Astazi este Ziua Nationala fara Tutun

19 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Evenimentul constituie un nou prilej pentru medici si specialistii Agentiei Nationale Antidrog sa atraga atentia asupra acestui viciu, care ii poate afecta in egala masura si pe nefumatori.

 

nu-fumatului1De cativa ani, la initiativa Agentiei Nationale Antidrog (ANA), in fiecare a treia zi de joi din luna noiembrie este marcata Ziua Nationala fara Tutun. Un eveniment prin care se incearca sa se atraga atentia asupra efectelor negative pe care le poate avea pentru sanatate viciul fumatului si convingerea, totodata, a cat mai multor fumatori sa renunte la acest obicei.

Anul acesta, Ziua Nationala fara Tutun este marcata de specialistii Agentiei Nationale Antidrog, impreuna cu medicii specialisti, care s-au alaturat proiectului, insistand asupra efectelor daunatoare pe care le poate avea fumatul pasiv sau fumatul secundar.

Fumatul pasiv se refera la persoanele nefumatoare dar care sunt puse in situatia de a inhala fumul de tigara provenit de la cei care fumeaza in preajma lor, situatie in care urmarile pentru sanatate pot fi la fel de nefaste, mai ales daca persoanele respective sunt expuse in mod repetat fumului de tigara. Cei mai afectati sunt copiii cu unul sau ambii parinti fumatori, care sunt astfel expusi permanent atmosferei viciate de tutun. Pe langa efectele nedorite pe care aceasta expunere o poate avea pentru sanatatea copiilor, exista si un risc foarte mare ca acestia sa devina, la randul lo, fumatori impatimiti, uneori chiar de la varste fragede.

 

fumat pasivConform statisticilor recente, in Romania, se fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85 la suta dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori. Totodata, studiile au aratat ca 89 la suta dintre fumatorii din tara noastra si-ar dori sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat.

La nivel mondial, fumatul produce in prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt fumatori si fosti fumatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumatori expusi fumatului pasiv. Se estimeaza ca, pana in anul 2020, numarul deceselor ar putea creste la 7,5 milioane pe an, fumatul determinand 10 la suta din totalul deceselor.

 

fumat- cancer pulmonar Asadar, mesajul transmis astazi de ANA este acela ca efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la fumatori, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in apropierea lor. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca si ca o amenintare la adresa sanatatii publice. Numeroase studii arata ca fumatul pasiv este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi. In Europa, bolile legate de fumat provoaca anual decesul a 650.000 de persoane, dintre acestea, 80.000 fiind decese cauzate de  fumatul pasiv.

Prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, Agentia Nationala Antidrog foloseste azi acest prilej pentru a derula, la nivel national, activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar, familial si in comunitate asupra riscurilor consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Cu acest prilej, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, readuce in atentia autoritatilor necesitatea adoptarii cat mai urgente a unei Legi a Fumatului, care sa interzica acest obicei in spatiile publice inchise, in contextul in care, la acest moment, in Romania, numarul fumatorilor pasivi reprezinta 73 la suta din populatie. „In prezent, numarul celor care mor zilnic din cauza fumatului este foarte mare, motiv pentru care legea impotriva fumatului in spatiile publice nu mai suporta amanare si ar trebui sa fie o prioritate absoluta pentru Parlament. Incetinirea declinului bronhopneumopatiei obstructive cronice este intreruperea fumatului. Aceasta intrerupere a fumatului presupune o lege care sa fie extrem de corecta in Romania si care, din pacate, de la momentul in care a fost votata si aprobata de Comisia de sanatate din Camera Deputatilor este in continuare amanata la votul in plen, lucru care din punct de vedere al cifrelor inseamna ca in fiecare zi 70 de romani mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an sufera complicatii”, a precizat medicul pneumolog.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*