Astazi, Sanatatea Buzoiana implineste doi ani. Crestinii ortodocsi sarbatoresc Sf. Imparati Constantin si Elena. La Multi Ani!

la-multi-ani-sanatatea-buzoianaAniversam astazi, doi ani de cand suntem prezenti pe piata media de sanatate. In prezenta a cateva sute de medici si asistenti medicali, la Universitatea de Vara Vasile Voiculescu, la Poiana Pinului, am lansat ziarul electronic www.sanatateabuzoiana.ro.

Au spus unii, atunci, iar altii o mai spun si astazi, ca a fost un curaj „nebun” sa intram in „lupta” in plina criza financiara.

Am debutat ca un ziar de nisa, destinat buzoienilor, dar piata media si cerintele cititorilor ne-au determinat sa abordam si informatii de interes national. Astazi, cand implinim doi ani, impartasim bucuria cu voi, milioanele de prieteni care ati citit macar un articol din aceasta publicatie, sperand ca am trecut cu bine peste obstacole si am demonstrat ca seriozitatea face casa buna cu succesul.

Suntem numai o mana de oameni, dar incercam sa fim folositori celor care isi rup din timp si ne citesc. Ne-am adaptat si cerintelor, am incercat sa oferim doar informatii complete si verificate, am mers pe drumul nostru si nu ne-am luat de guler cu nimeni, considerand ca fiecare are locul lui in aceasta lume mare a mass-media in care noi credem ca este loc pentru oricine isi respecta profesia si cititorul.

Acum, la ceas aniversar, suntem recunoscatori publicului cititor, datorita caruia am progresat zi de zi, si speram sa crestem in continuare frumos si bine, astfel incat sa fim utili celor ce ne citesc, in fiecare zi.

Iar pentru ca ziua noastra coincide cu Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, va invitam sa ne bucuram impreuna si ne uram atat noua cat si tuturor celor care poarta aceste nume, La Multi Ani!”

 

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului, au interzis jertfele, iar duminica a fost stabilita zi de odihna. Perioada in care au domnit a fost cunoscuta ca „Epoca de aur”.

An de an, la 21 mai, Biserica Ortodoxa ii preacinsteste pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, slaviti „intocmai cu Apostolii“, ca protectori ai credintei crestine.

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt ocrotitorii multor biserici si ai Catedralei Patriarhale Romane. Ctitorie a voievodului Tarii Romanesti Constantin Serban Basarab (1654-1658), biserica cu hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena” a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau.

Catedrala Patriarhala serbeaza astazi, hramul istoric si totodata 12 ani de cand PF Teoctist a primit in dar o racla cu particele din moastele sfintilor imparati, de la Manastirea Kikkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sf. Evanghelist Luca, din partea Bisericii Ortodoxe din Cipru. Dupa aducerea moastelor, in fiecare an, in ziua praznuirii Sfintilor Imparati Constantin si Elena, racla cu sfintele moaste este scoasa in procesiune si asezata pe baldachinul din apropierea Catedralei, alaturi de racla cu sfintele moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, la care credinciosii se pot inchina.

 

Mormant-Sf-BrancoveanuPatriarhia Romana a anuntat ca la hramul istoric al Catedralei Patriarhale din 2014, declarat Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, la implinirea a 300 de ani de la moartea lor martirica (1714-2014).

Manifestarile organizate de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor vor debuta la ora 7.00, cand moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ale Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu si ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, vor fi asezate in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, va oficia, de la ora 9.00, Sfanta Liturghie in Altarul de vara al Catedralei patriarhale, iar de la ora 15.00 are loc procesiunea cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu, de la Catedrala Patriarhala pana la Biserica „Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brancovenesti (sfintita in anul 1707), unde este si mormantul domnitorului, cu oprire la Biserica „Asezamintele Brancovenesti Domnita Balasa”, la Universitatea Bucuresti (in vecinatatea careia au existat Manastirea „Sfantul Sava” si „Academia Domneasca”, rezidite in anul 1709 de Sfantul Constantin Brancoveanu .

Traseul este similar celui pe care, in urma cu 80 de ani, in ziua de 21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemna de reinhumare a osemintelor Domnitorului Martir Constantin Brancoveanu de la Catedrala Patriarhala pana la BisericaSfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti. Aici, racla cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu va fi asezata spre inchinare in baldachinul special amenajat in aceasta ctitorie brancoveneasca.

 

oameni fericitiPeste 1,8 milioane de romani isi serbeaza onomastica de ziua Sfintilor Mari Imparati Constantin si Elena.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu ocazia sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena sunt aniversati 1.800.634 de romani, dintre care 1.160.116 sunt femei , iar 640.518 sunt barbati.

Statisticile Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI arata ca 884.229 dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica poarta numele de Elena, 124.773 sunt Ileana si 69.944 se numesc Lenuta. Alte 53.613 de femei poarta numele de Constanta, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana si 1.467 – Nuti.

Majoritatea barbatilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alti 80.037 poarta numele Costel, iar 33.386, Costica. De asemenea, 20.002 de barbati se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi si 315 – Costelus.

 

obiceiuri constantin si elenaPraznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena corespunde in calendarul popular cu sarbatoarea numita Constandinu Puilor sau Constantin Graur, o sarbatoare impodobita cu datini, adresata pasarilor de padure. Traditiile practicate in acesta zi aduc spor si sanatate gospodarilor care le implinesc.

In unele regiuni, este ultima zi in care se mai poate semana porumbul, ovazul si meiul, deoarece se spune ca tot ce se va semana dupa aceasta zi se va usca.

Podgorenii respecta ziua de Constantin Graur, spunand ca daca vor munci, graurii le vor distruge strugurii.

Ziua de Sfantul Constantin si Elena este cea in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, dau cu tamaie si stropesc cu agheasma toata casa, pentru a se apara de fortele malefice. In ziua praznicului, pentru ca voia buna sa se adune in familie, trebuie sa aducem in casa macar trei fire de bujori imbobociti.

Taranii din anumite zone ale tarii aprind un foc mare si stau in jurul lui. In unele locuri, prin fumul de la acest foc trec si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.

 



Comentarii (27)

  1. Rebeca Zara spune:

    Mult succes si cat mai multe articole! Felicitari!

  2. Cristian Ofiteru spune:

    La multi ani si multe articole

  3. Costel Stanciu spune:

    Felicitari si la multi, multi ani!

  4. Lavinia Bratescu spune:

    La multi ani si mult success in continuare!

  5. George Dumitrescu spune:

    Felicitari si mult succes in continuare!

  6. Paula Ciltu spune:

    La multi ani si multe proiecte realizate!

  7. Roxelana Radu spune:

    Multi ani si realizari nenumarate!

Adaugati un comentariu


 

*