Astazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii

La 7 aprilie 1948 a fost infiintata Organizatia Mondiala a Sanatatii si tot de atunci se celebreaza aceasta zi. Romania este printre primele tari care au marcat evenimentul, in 1950. Anul acesta, VECTORII constituie tema campaniei globale organizata cu acest prilej.  

 

OMS

Concomitent cu aniversarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, constituita in 1948 cu ocazie primei reuniuni la nevel global sub egida ONU consacrata sanatatii, este marcata in fiecare an si Ziua Mondiala a Sanatatii. Recomandarea a fost facuta la acel moment de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), Romania numarandu-se printre primele tari din lume care au dar curs recomandarii, marcand pentru prima data acest evenmiment in anul 1950.

In 2014, sarbatorirea acestei zile este pusa sub semnul combaterii noilor maladii cu transmitere vectoriala, de tipul malariei, a bolilor ce reapar si a amenintarii potentiale pe care o reprezinta alte maladii in conditiile mobilitatii sporite a populatiei si a cresterii schimburilor comerciale.

In Romania, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sanatatii, avand sloganul Entitati mici, pericol mare!”, este coordonata de Ministerul Sanatatii (MS), prin Institutul National de Sanatate Publica (INSP). Scopul declarat al  campaniei din acest an este sensibilizarea populatiei, a profesionistilor din  sanatate si  a autoritatilor publice, in privinta amenintarii vectorilor, a bolilor transmise prin intermediul acestora si stimularea comunitatilor pentru a se proteja.

 

Tantarii, vectori ai unor boli grave

Tantarii, vectori ai unor boli grave

Ministerul Sanatatii transmite, printr-un comunicat de presa, ca vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode- tantarii, mustele, gandacii, capusele, dar si animale – rozatoarele) care pot transmite boli grave de la o gazda la alta si dintr-un loc in altul. Acestia ne pot pune sanatatea in pericol atat acasa, cat si atunci cand calatorim.

Bolile transmise prin vectori sunt afectiuni cauzate de acesti agenti patogeni (virusuri, bacterii, rikettsii, paraziti) la populatiile umane.

Campania organizata in anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, se concentreaza asupra unor vectori importanti si a bolilor pe care acestia le pot cauza, precum si asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja.

Deoarece bolile transmise prin vectori incep sa se raspandeasca dincolo de granitele traditionale, actiunile intreprinse trebuie sa fie extinse si in afara tarilor in care aceste boli apar in prezent.

 

bolnavi-spitalBolile transmise prin vectori sunt raspunzatoare pentru 17% din povara globala estimata pentru toate bolile infectioase. Cea mai mare mortalitate in cazul unei boli transmisa prin vectori a inregistrat malaria, care a cauzat in 2010 cel putin 660.000 de decese.

In Romania, in anul 2011 s-au inregistrat 40 de cazuri de malarie, iar in 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de „import”, se arata in comunicatul amintit.

OMS atrage insa atentia ca boala transmisa prin vectori cu cea mai mare crestere in lume este febra galbena, la care numarul de cazuri de imbolnavire a crescut de 30 de ori in ultimii 50 de ani. In prezent, 40% din populatia lumii este amenintata de febra galbena. In 2012, o izbucnire epidemica din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de imbolnaviri si identificarea a 80 de cazuri de import in alte 10 tari europene.

In Romania s-au raportat 2 cazuri confirmate in 2011 si 3 cazuri in 2012 (calatori in Thailanda si Madeira).

 

cluj medicina2

Conform datelor INSP, centralizate la nivel national la finele lui 2012, in Romania, fiecarui medic, fie ca profeseaza in sectorul privat sau in sectorul public de sanatate, ii revin in medie 397 de locuitori, in cazul medicilor de familie, raportul fiind de 1.548 de locuitori la un medic.

Dupa cum releva aceleasi statistici, unui medic dentist ii revin 1.453 de locuitori, iar unui farmacist 1.381 de locuitori. In anul la care se face referinta, sistemul sanitar a fost deservit de 280.457 de cadre sanitare, dintre care 34,2 la suta (95.876 persoane) au fost cadre medicale cu pregatire superioara (medici, dentisti, farmacisti, fizioterapeuti, asistenti medicali si alt personal sanitar: biologi, chimisti). Alte 125.141 de persoane (44,6 la suta) aveau pregatire sanitara medie, iar 59.440 de  personae (21,2 la suta)  a fost personal sanitar auxiliar.

 

farmacie

In acelasi an, reteaua unitatilor sanitare a inregistrat modificari importante, crescand cu 9 numarul spitalelor, cu 3 cel al ambulatoriilor integrate spitalelor, cu 5 cel al ambulatoriilor de specialitate, cu 260 numarul cabinetelor medicale independente de specialitate, cu 291 cel al cabinetelor stomatologice independente si cu 163 numarul farmaciilor, punctelor de lucru ale farmaciilor si drogheriilor.

In anul 2012 au functionat 297 de crese publice, dintre care  275 cu regim zilnic si 22 cu regim saptamanal, cu 15.920 paturi si 18.114 copii inscrisi, in medie, un copil find inscris in cresa pe o perioada de 154 de zile din an.

S-a diminuat, insa, numarul centrelor de sanatate mintala, care a scazut cu doua unitati, totodata disparand si 60 de cabinete de medicina de familie si 15 depozite farmaceutice.

 

0-284563-rezerva_spital_535a882d58_cdb683ef21

Progrese semnificative s-au inregistrat in sectorul medical privat, unde numarul spitalelor a ajuns la 109, in 2012 fiind deschise nu mai putin de 12 unitati noi in Iasi, Constanta, Prahova, Bihor, Bacau, Ilfov, Arad si Bucuresti. Reteaua privata s-a dezvoltat in 2012 si cu 166 de cabinete independente de medicina de familie, cu 425 de cabinete stomatologice independente si cu 346 de cabinete medicale independente de specialitate.

Tot in sectorul privat au functionat 16 crese cu regim zilnic, cu 7 mai multe decat in anul precedent, cu un numar de 321 de paturi si 274 de copii inscrisi.

In acelasi an a crescut cu 1.141 numarul paturilor din spitale si din centrele de sanatate cu paturi de spital, cu 260 numarul paturilor din sanatoriile balneare, cu 17 numarul paturilor din unitatile medico-sociale si a scazut cu 60 numarul paturilor din sanatoriile TBC si cu 8 numarul paturilor din preventorii.

 

controale in spitale

In ceea ce priveste numarul internarilor in spitale, odata cu desfiintarea a 67 de unitati sanitare cu paturi, MS transmite ca reteaua sanitara publica au fost internati 4.372.793 de pacienti, cu 3,6 la suta mai putini decat in 2011, durata medie de spitalizare fiind de 7,6 zile. O evolutie fireasca, in contextual in care numarul paturilor desfiintate a fost intr-un procent chiar mai mare.

Tot in aceeasi perioada, in sanatoriile TBC au fost internati 3.202 pacienti din intreaga tara, cu 20,7 la suta mai putini decat in anul precedent, cu o durata medie de internare de 33,8 zile, fata de 35,2 zile in 2011.

A crescut insa semnificativ numarul bolnavilor care au preferat retelele private de sanatate, astfel ca in cele 109 spitale din sectorul privat, in anul 2012 au fost internati 132.895 de pacienti, cu 20.181 mai multi decat anul precedent, cu o durata medie de spitalizare de 4,8 zile, fata de 5 zile in anul precedent.

 


Adaugati un comentariu


 

*