„Atac la sanatate” – un dosar in care primarul Buzaului este trimis in judecata de DNA

2 iunie 2014 | 0 comentarii |

Constantin Boscodeala este acuzat de „abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave”, pentru dosarul cunoscut si ca „Afacerea Orizont”.  Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale edilului buzoian, pentru un prejudiciu total de peste 24 de milioane de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro). Edilul se considera insa nevinovat.

 

Primarul Constantin Boscodeala

Primarul Constantin Boscodeala

Primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala a fost trimis astazi, in judecata, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Ploiesti, pentru „abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave”, pentru ceea ce la nivel local se cunoaste drept „afacerea Orizont”, in care in discutie este terenul pe care s-ar fi construit abuziv un cartier de vile de lux si un mall, la iesirea din municipiu.

Edilul spune insa ca terenul pe care este acuzat ca l-a schimbat nelegal cu un altul, valora mai mult decat cel pe care a fost construit cartierul Orizont si ca nu ar fi apartinut niciodata Statiunii de Cercetare Dezvoltare Legumicole (SCDL), iar o alta instanta a confirmat deja acest lucru intr-un alt dosar.

Alaturi de primarul Boscodeala, in acelasi dosar vor fi judecati Viorica Stana, fost director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, si Nicolae Trandafir, fost director al SCDL Buzau, ambii fiind acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, potrivit unui comunicat de presa remis luni, de DNA.

 

SCDL-Vlad-Burnichi-comisieSubiectul viicilor privind folosirea terenurilor care sunt date in folosinta Statiunii de Cercetare si Dezvolatre Legumicola a fost tratat sub forma a sapte reportaje-ancheta de Sanatatea Buzoiana in perioada mai-iulie 2013. De atunci insa, desi a existat o oferta de reprezentare in instanta a SCDL de catre avocatul Lucian Salcutan, nu s-a mai pus accentul sub pe existenta sau disparitia statiunii buzoiene, una dintre cele sase statiuni si institute legumicole cate mai are Romania in prezent. In anul care a trecut, pe terenul ramas in SCDL au aparut drumuri circulate si case deja locuite.

Numai ca, potrivit rechizitoriului procurorilor, Constantin Boscodeala, Viorica Stana si Nicolae Trandafir, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si prin incalcarea dispozitiilor legale in materia fondului funciar, au facut posibila trecerea unei suprafete de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului in domeniul privat al municipiului Buzau. Din cele 33 de ha, 27 de ha sunt in cartierul Orizont si sase in zona primul mall construit la intrarea in orasul Buzau, se arata in comunicatul Parchetului anticoruptie.

 

Vlad, Burnichi si Vanatoru 20048Anchetatorii au stabilit ca primarul Constantin Boscodeala, invocand o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, in calitate de presedinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Comisiei judeteane pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din Prefectura Buzau, restituirea a 33 de hectare de teren care au apartinut fostului izlaz comunal. In documentele transmise Prefecturii se mentiona ca suprafata respectiva este in administrarea societatii comerciale Seribuz SA Buzau.

In baza documentelor transmise, respectiv a referatului si a tabelului privind situatia tarlalelor si parcelelor aferente suprafetei de 33 de hectare apartinand fostului izlaz comunal, prefectul de atunci a emis Ordinul nr. 146/24.07.2001. Numai ca prin acordul sefelor de la ADS, Elena Stefan  (intre timp decedata- n.r.) si de la Cadastru, Viorica Stana (pensionata- n.r.), a fost preluata o suprafata de 33 de ha de la SCDL si nu de la Seribuz.

Asa cum scriam in 2013, in suita de reportaje Atac la sanatate, cele 33 de ha de preluat erau la iesirea din orasul Buzau inspre Ploiesti, asa cum arata si in prezent, reprezentantii SCDL.

Procurorii sustin ca de fapt greseala  a fost intentionata, pentru ca se dorea un teren mult mai valoros din punct de vedere imobiliar si situat in zona zero comerciala a orasului.

 

cartierul OrizontIn rechizitoriu se mai arata ca faptele inculpatilor au avut ca rezultat prejudicierea statului roman cu suma de 12.720.000 lei, reprezentand contravaloarea terenului de 33 de hectare preluat nelegal, aflat in domeniul public al statului si exceptat de lege de la reintregirea izlazului comunal, precum si prejudicierea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, prin lipsa de folosinta a suprafetei respective, estimata de reprezentantii sai legali la valoarea de 11.528.760 lei (total 24.248.760 lei, adica aproximativ 5,5 milioane de euro – n.r.). Statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, si Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau s-au constituit parti civile in aceeasi cauza, cu sumele respective.

Potrivit reprezentantilor SCDL, un expert stabilit de unitatea de cercetare a stabilit la nivelul cel mai scazut prejudiciul, iar expertiza financiara a fost facuta de cateva ori si nu o singura data.

Avand in vedere cuantumul prejudiciului cauzat prin infractiunile descrise, precum si imprejurarea ca pana in prezent acesta nu a fost recuperat, in scopul evitarii ascunderii, instrainarii, distrugerii sau sustragerii de la urmarire a bunurilor ce pot face obiectul repararii pagubei produsa prin infractiune, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii, constand in indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, pana la concurenta sumelor de 12.720.000 lei reprezentand prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001, al savarsirii faptei) si de 11.528.760 lei, reprezentand prejudiciul cauzat Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau”, precizeaza procurorii.

 

dnaAstfel, in cazul primarului Boscodeala au fost puse sub sechestru: o casa de locuit din municipiul Buzau, cu suprafata construita desfasurata de 218,39 mp (cota de 1/2); un apartament in municipiul Buzau, cu suprafata utila de 72,27 mp; un apartament in Buzau, cu suprafata utila de 43,84 mp (cota de 1/2); o suprafata de 48.702 mp teren arabil situat in extravilanul comunei Amaru, judetul Buzau; o suprafata de 68.995,00 mp teren arabil situat in extravilanul comunei Amaru; o suprafata de 50.004,00 mp teren arabil in extravilanul comunei Amaru, judetul Buzau (cota de 1/2); o suprafata de 50.000 mp teren arabil in extravilanul comunei Amaru, judetul Buzau (cota de 1/2); o suprafata de 40.800 mp teren arabil in extravilanul comunei Amaru (cota de 1/2); un imobil situat in orasul Navodari, zona Mamaia, format din teren intravilan in suprafata de 194 mp si o casa de vacanta formata din trei camere si dependinte cu suprafata construita de 81 mp (cota de 1/2); un teren in suprafata de 2.930 mp de padure, situat in extravilanul comunei Stalpu, judetul Buzau (cota de 1/2); un teren in suprafata de 670 mp de pasune situat in extravilanul comunei Merei, judetul Buzau (cota de 1/2); un autoturism marca BMW 525 I si o remorca de transport ambarcatiuni marca Umbra Rimorchi URIM 5B/M.

 

SCDL-zilier_1354Sechestru asigurator a fost pus de procurorii anticoruptie si pe un teren arabil in suprafata de 3.300 mp situat in intravilanul municipiului Buzau, pe un teren arabil – pasune in suprafata de 24.200 mp din intravilanul municipiului Buzau, pe un teren arabil extravilan – pasune in suprafata de 50.000 mp din intravilanul municipiului Buzau, si pe un autoturism marca Renault Megane M LMSF (cota de 1/2), toate apartinandu-i Vioricai Stana.

Tododata s-au sechestrat un apartament din municipiul Buzau (cota de 1/2 ) si un autoturism marca Renault Clio LBOBC5 (cota de 1/2) ale lui Nicolae Trandafir.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Dambovita, ca urmare a admiterii cererii formulate de procurori in sensul desemnarii altei instante egale in grad cu Tribunalul Buzau, instanta care era competenta sa judece cauza in fond.

In comunicatul DNA se face precizarea ca „la instrumentarea acestui dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul specializat al Serviciului Roman de Informatii”.

Comunicatul de presa al DNA poate fi consultat integral, AICI

 

Solarii SCDL

Solarii SCDL

Cat priveste primirea vestii de trimitere in judecata a celor trei persoane publice, dintre care si a primarului Constantin Boscodeala, grupul de cercetatori care ne-au sustinut in 2013 campania media Atac la sanatate, spun ca nici nu ii bucura si nici nu le ridica moralul in ceea ce priveste viitorul cercetarii legumicole la Buzau. Ei considera ca totul va fi repede musamalizat, mai ales ca situatia treneaza deja de ani de zile in instanta.

Mai mult, din cauza incertitudinii si a repetatelor abuzuri imobiliare din ultimele luni, personalul se gandeste la existenta de la o luna la alta. Cercetatorii spun ca deja li s-a adus la cunostinta ca jocurile sunt facute, e doar o chestiune de timp ca intreg terenul sa ajunga pe mana investitorilor imobiliari, fiind deja facute planuri concrete de constructie in zona inca ocupata cu cladiri, sere si cateva hectare de cercetare in aer liber.

Totusi, avansarea acestui dosar pe rolul instantei, arata cercetatorii legumicoli, poate pune in pericol actuala conducere a SCDL asigurata de cercetatorul Constantin Vlad, un cercetator recunoscut in plan national prin inventia sa remarcabila – sera verticala.

 

casa OrizontPrimarul Constantin Boscodeala sustine insa ca terenul pe care este acuzat ca l-a schimbat nelegal cu un altul valora mai mult decat cel pe care a fost construit cartierul Orizont, acolo unde locuieste, de altfel, primarul buzoian.

In anul 2001, in baza solicitarii mele, prin Ordinul prefectului s-au cerut 33 de hectare din domeniul privat al statului in domeniul privat al municipiului Buzau pentru reconstituirea islazului, cu toate ca municipiul Buzau avea de recuperat aproape 400 de hectare de islaz. Terenul mi-a fost predat de stat, prin cei doi reprezentanti ai sai pe care nici nu ii cunosteam la momentul respectiv. Din 2001, terenul a fost predat catre municipalitate si s-a dat destinatia de cartier de locuinte. La acel moment, terenul de la iesirea spre Bucuresti se vindea de doua ori mai mult decat cel pe care s-a construit cartierul Orizont si in acest sens am depus acte notariale, dar DNA nu a tinut cont de ele”, a declarat Constantin Boscodeala pentru MEDIAFAX.

 

primar-BoscodealaMai mult, primarul sustine ca SCDL Buzau, care s-a constituit parte civila in dosar cu suma de 11,5 milioane de lei reprezentand valoarea obtinuta din exploatarea celor 33 de hectare de teren in perioada 2001-2013, nu ar fi avut  niciun drept asupra suprafetei respective, in acest sens Boscodeala invocand un proces civil intre municipalitate si statiune, pierdut definitiv de aceasta din urma.

S.C.D.L. nu a avut niciodata acest teren si, prin hotararea de infiintare din 2004, acest teren nu face parte din terenurile statiunii, iar Agentia Domeniilor Statului, care acum s-a constituit parte civila, mi l-a predat prin cei doi reprezentanti (Stana Viorica si Stefan Elena – n.r.). In plus, cu SCDL a existat un proces civil pierdut de statiune tocmai pentru ca terenul nu a apartinut niciodata SCDL, dar cu toate acestea DNA a refuzat sa ia in seama actele si m-a trimis in judecata”, a mai spus Boscodeala.

Potrivit DNA, Constantin Boscodeala a mai fost trimis in judecata, in 11 iulie 2013, intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei, Asociatiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzau, aflat pe rolul unei instante din Brasov.

Primarul Constantin Boscodeala este la al cincilea mandat de edil al muncipiului Buzau, iar din 2010 este liderul Organizatiei Judetene a PSD Buzau. De-a lungul carierei sale politice a mai facut parte din PD (formatiune politica ce l-a propulsat in fotoliul de primar) si din ApR (de unde a plecat la PSD odata cu absorbtia formatiunii condusa atunci de Teodor Melescanu, de catre PNL).

 


Adaugati un comentariu


 

*