Atacul tantarilor: prima suspiciune de meningita cu virus West Nile la Buzau

23 mai 2013 | 0 comentarii |

Ultimul caz confirmat a fost inregistrat in urma cu trei ani, precizeaza Biroul de presa al Directiei de Sanatate Publica Buzau, care monitorizeaza infectiile virale la nivelul judetului.

 

Autoritatile sanitare buzoiene sunt in alerta dupa ce la Sectia de Boli Infecto-contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta a ajuns o peroana suspecta de meningita virala cauzata de tantari, purtatori ai virusului West Nile.

Potrivit puratorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, Mihaela Voineagu, este vorba despre „cazul unei femei in varsta de 43 de ani, din municipiul Buzau, fata de care exista suspiciunea de meningita virala cu recolta pentru  virusul West Nile (WN), analiza care urmeaza sa fie trimisa la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, pentru confirmare sau infirmare. Nu este insa un motiv de panica, pentru ca pe teritoriul judetului Buzau nu s-a mai confirmat un caz de meningita cu virus WN din 2010. Este bine sa existe insa mai multa precautie din partea populatiei”.

Reprezentantul DSP mentioneaza ca este bine ca populatia sa stie ca: Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul intepaturilor de tantari purtatori de virusuri West-Nile, dar nu se transmite de la om la om, apare de obicei la populatia adulta si poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri (care prezinta si alte boli asociate).

 

Mihaela Voineagu

Simptomele de boala la om sunt: febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, care survin in 3-7 zile de la o posibila intepatura de tantar.

Pentru a preveni aparitia imbolnavirilor, medicii recomanda populatiei  sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; sa utilizeze substante chimice repelente de indepartare a tantarilor; sa impiedice patrunderea tantarilor in locuinte utilizand mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substante chimice; sa indeparteze din jurul locuintelor recipientele cu apa statuta si gunoaiele menajere; sa asigure desecarea baltilor de apa din jurul gospodariilor.

Persoanele care prezinta semnele de boala mentionate sunt sfatuite sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical (in cazul persoanelor neasigurate).

Virusul West Nile este raspandit prin intepaturile tantarilor infectati care sunt purtatori si care se infecteaza la randul lor cand se hranesc din pasari infectate. Tantarii infectati pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale, prin intepatura sau muscatura.

 

Infectia cu virus West Nile afecteaza sistemul nervos central, dar numai 1 din 150 de persoane infectate pot dezvolta o forma severa a bolii,  meningo-encefalita, manifestata prin febra ridicata, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, coma, tremor, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, pierderea sensibilitatii si paralizie, simptomatologie ce poate persista. Afectarea neurologica poate lasa sechele. 

 La nivelul judetului Buzau, potrivit datelor furnizate de DSP, ultimul caz confirmat cu meningita cu virus WN a fost inregistrat in 2010, la un tanar in varsta de 16 ani, din Rm. Sarat. Anul trecut au existat doua cazuri diagnosticate cu meningita virala, dar nu s-a confirmat niciunul cu WN. In 2011 nu a fost niciun bolnav, iar in 2004, 2005 si 2007 a fost cate un caz.

La nivel national, conform aceleiasi surse, in 2010 au fost inregistrate 57 de cazuri, majoritatea in judetele din sudul tarii, intre care 5 decese. In 2011 au fost confirmate 10 cazuri, iar pentru 2012 nu exista date publicate. Anul acesta, primele suspiciuni de WN au aparut pe 13 mai, la Braila, in cazul unei gravide in varsta de 25 de ani din mediul rural si al unui barbat in varsta de 55 de ani, din urban. Probele biologice ale ambilor pacienti au fost trimise pentru investigatii complete la Institutul Cantacuzino, cele doua persoane aflandu-se in tratament si monitorizarea medicilor braileni.

In 1996, in Romania a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa, inregistrandu-se 393 de cazuri, astfel ca din 1997 autoritatile sanitare monitorizeaza acest virus.


Adaugati un comentariu


 

*