Atentie la capuse!

27 mai 2016 | 0 comentarii |

Sute de romani au ajuns la spital cu muscaturi de capuse. 16 buzoieni au fost suspectati de boala Lyme, iar in cazul a trei dintre ei aceasta s-a confirmat si li s-a administrat tratament specific.

 

Vremea ploioasa care a impiedicat atat dezinsectia parcurilor si spatiilor verzi cat si cositul ierbii a favorizat inmultirea capuselor. Sute de romani au cazut prada acestor insecte, in fiecare zi, spitalele din tara raportand noi cazuri de pacienti care se prezinta in urgenta din aceasta cauza.

Atrase de caldura corpului uman, capusele se lipesc de om imediat cum il au in preajma, iar teama de boala Lyme, o boala extrem de periculoasa daca nu este tratata la timp si adecvat, a bagat frica in populatie.

Medicii spun insa ca nu este cazul sa ne panicam, pentru ca declansarea bolii are loc in putine cazuri.

In Romania exista doua feluri de capuse, asa-numita capusa de caine, frecventa mai ales in orasele mari, unde exista si un numar insemnat de caini comunitari, dar care rareori transmite boala Lyme. Cea care pate fi mai periculoasa este capusa de caprioara, dar aceasta este mai rar intalnita. Este bine, insa, ca populatia constientizeaza posibilul risc si se adreseaza medicului, pentru ca astfel se intervine prompt, se indeparteaza capusa profesional si se administreaza, daca e cazul, tratament specific, pentru a nu se ajunge la complicatii“, explica dr. Carmen Scantei, epidemiologul sef al Directiei de Sanatate Publica Buzau.

 

Dupa incalzirea vremii, la Sectia de Boli Infecto-contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau au ajus 153 de persoane muscate de capuse, majoritatea adulte, acestia provenind atat din mediul urban cat si din rural. In 16 cazuri au existat suspiciuni de boala Lyme, dar numai in trei dintre acestea a fost confirmata. „In cazul celor 16 persoane care au prezentat simptomatologia bolii Lyme s-au recoltat probe bilogice si s-au trimis la Institutul Cantacuzino. Boala a fost confirmata la trei dintre acestea, un copil de trei ani si un barbat de 39 de ani din Ramnicu-Sarat si un alt barbat, in varsta de 42 de ani, din comuna Zarnesti. Li s-a administrat tratament adecvat, dar fiind forme usoare de boala, nu au necesitat internarea”, a precizat purtatorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu.

Medicii apreciaza insa ca desi numarul muscaturilor de insecte este mai mare decat in anii anteriori, acest fapt se daoreaza unei mai bune informari a populatiei si a constientizarii riscului la care s-ar expune daca ar contracta boala si nu s-ar prezenta la medic in timp util.

 

Dr Carmen Scantei

Specialistii ne spun insa ca este bine sa fim atenti la simptomele care apar dupa orice muscatura de insecta, iar daca avem cea mai mica suspiciune, sa ne prezentam la medic. „Primul semn al bolii este aparitia unei pete rosii cu dimensiunea de cativa centimetri, in jurul intepaturii. Aceasta poate aparea in primele zile, dar si dupa doua-trei saptamani. Daca simtim cand ne-a muscat capusa este insa bine sa mergem imediat la medicul de familie sau, in lipsa acestuia, la spital, pentru ca acesta sa extraga capusa si, daca apreciaza ca este necesar, sa prescrie si tratamentul necesar, are nu este unul complicat“, a mai spus dr. Carmen Scantei.

Specialistii spun ca numarul capuselor a crescut alarmant pentru ca nu s-au facut constant tratamente cu insecticide. Iar ploile din ultima luna au impiedicat efectuarea acestor operatiuni, pentru ca insecticidul ar fi fost spalat si nu ar fi avut niciun efect. In Buzau, ca si in alte orse din tara, actiunea de dezinsectie a fost intarziata de ploi, dar daca vremea va permite, reprezentantii societatii care se ocupa cu starpirea insectelor spun ca intre 31 mai si 29 iunie se va actiona in oarcuri, mai ales acolo unde exista silucriu de apa si unde insectele sunt atrase in mod deosebit.

 


Adaugati un comentariu


 

*