Atenție la primele semne ale neuropatiei diabetice!

Specialiștii atrag atenția că întârzierea prezentării la medic, fie și numai cu o lună, crește dramatic riscul apariției complicațiilor, ce pot ajunge pâna la amputarea piciorului bolnav.

 

Societatea de Neuropatie Diabetică Neurodiab a tras un nou semnal de alarmă, în privința riscurilor neuropatiei diabetice. Aceasta este una dintre cele mai grave  complicații ce pot aparea în cazul pacienților cu diabet de tip 2 care nu își respectă cu strictețe tratamentul specific.

Prin vocea prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Neurodiab, medicii specialiști reamintesc pacienților cu diabet de tip 2 că, atât nerespectarea tratamentului, cât și un stil de viață neadecvat pot duce la complicaţii severe. Acestea pot varia de la afecţiuni ale inimii sau ale rinichiului, la tulburări de vedere, disfuncţii sexuale, probleme digestive, dermatologice sau neuromotorii. Cea mai gravă dintre complicații este neuropatia diabetică, ce poate conduce la lezarea unui nerv sau unei întregi reţele de nervi, cu implicaţii ce pot determina chiar amputaţii la nivelul membrelor inferioare. În acest context, prezentarea de urgență la medic, de la apariția primelor semne de boală, este vitală. Specialiștii avertizează că o singură lună de întârziere poate avea urmări dramatice pentru pacienții care ignoră acest sfat.

 

Dr. Gabriela Radulian e explicat astfel că, în progresia neuropatiei periferice, transmiterea vibrațiilor este prima afectată. După aceea, persoana cu diabet care are piciorul afectat nu mai simte durerea, senzaţia de cald sau rece ori senzaţia de arsură. Prin urmare, chiar dacă pacientul are simptome motorii complete sau parţiale, este important să fie examinați muşchii intrinseci, mici, ai piciorului şi apoi mușchii extrinseci, de deasupra gleznei, pentru a monitoriza evoluţia neuropatiei.

Netratată la timp, după apariția primelor simptome, neuropatia diabetică poate duce la amputarea membrelor inferioare afectate, iar datele oferite de Neurodiab arată că numărul amputaţiilor realizate la pacienţii cu diabet zaharat a crescut de la 3.998 de cazuri pe an în 2006, la 5.474 amputaţii pe an în 20103, cu o medie de aproximativ 14 amputații pe zi. Totodată, conform unui studiu realizat în România, pe 17.530 de persoane cu diabet, s-a concluzionat că prezentarea cu întârziere la medic poate fi deosebit de riscantă și, cu cât se prelungește perioada dintre debutul simptomelor şi intervenţia medicului, cu atât se mărește riscul de complicații ale piciorului.

 

Prof. dr. Gabriela Radulian

Într-un comunicat pe această temă, președintele Neurodiab precizează„amputația este un eveniment traumatizant cu implicații profunde, atât pentru persoana care primește diagnosticul, a familiei sale, cât și la nivel de societate. De aceea este important ca persoana cu diabet să își controleze cât mai eficient afecțiunea, să-și urmărească și îngrijească corespunzător piciorul și, în situația în care apar primele semne care pot fi asociate neuropatiei diabetice, să se adreseze imediat medicului pentru diagnosticare și îngrijire adecvată. Chiar şi prezentarea la o lună de la debutul simptomelor crește dramatic şansele de apariție ale complicaţiilor la nivelul picioarelor la persoanele cu diabet de tip 2”.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătații indică faptul ca 60% dintre persoanele cu diabet din întreaga lume sunt afectate de această complicație, în timp ce în România, media pacienților cu neuropatie diabetică o depașește pe cea înregistrată la nivel mondial. Conform celor mai recente studii, 67% dintre pacienții români cu diabet au dezvoltat neuropatie diabetică.

 


Adaugati un comentariu


 

*