Au fost puse bazele Federatiei Romano-Africane in Medicina Dentara

Un prim pas a fost facut prin semnarea unui parteneriat intre specialistii romani si cei din Africa, in cadrul Summitului Francofon pe Educatie, Formare Continua, Cercetare si Cooperare Romano-Africana.

 

Romania a gazduit, pentru prima data, la Bucuresti, un eveniment ce a reunit presedinti ai colegiilor de medicina dentara din noua tari africane, decani ai institutiilor de invatamant de profil din Belgia, Coasta de Fildes, Congo, Maroc si Tunisia si specialisti in medicina orala din Romania. Este vorba de prima editie a Summitului Francofon pe Educatie, Formare Continua, Cercetare si Cooperare Romano-Africana, eveniment ce a avut ca principal organizator Societatea Romana de Reabilitare Orala (SRRO). In calitatea sa de decan al Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF Iasi, presedintele organizatiei, profesorul universitar doctor Norina Forna, indeplineste si functia de prim-vicepresedinte al Confederatiei Internationale Dentare a Consiliului Decanilor Francofoni, iar aceasta calitate a facilitat organizarea acestui prim summit in Romania.

In cadrul evenimentului la care au participat specialisti stomatologi din Congo, Coasta de Fildes, Benin, Camerun, Rwanda, Burkina Faso, Senegal, Maroc si Tunisia, alaturi de medici stomatologi din Romania si Belgia, a fost consemnata o alta premiera, constand in semnarea unui parteneriat intre Societatea Romana de Reabilitare Orala si African Regional Organization, in vederea infiintarii unei federatii romano-africane in domeniul medicinei dentare.

 

Dr. Norina Forna

African Regional Organization reprezinta tarile din central-africane si Africa de Sud, precum si o parte din tarile din nordul continentului african, iar parteneriatul incheiat in cadrul summitului cu partea romana va oferi sansa acestor tari sa poata fi sustinute pe formare si educatie medicala continua in domeniul medicinei dentare, prin deplasarea unor cadre didactice, studenti, rezidenti, doctoranzi in Romania, pentru a se forma, sau prin deplasarea de specialisti din Romania pentru a participa la formarea acelorasi entitati in tarile africane.

„Aceasta sustinere se va face prin acordarea unor burse pe diferite paliere de reprezentare. Pentru realizarea unor proiecte comune de cercetare vom identifica solutii si cai de finantare fie oferite de Agentia Universitatilor Francofone, de FDI, sau din alte surse de finantare. Si, nu in ultimul rand, putem ajunge la realizarea unor activitati profesionale pe diferite domenii de varf, cum sunt in momentul de fata implantologia, estetica in medicina dentara, materiale dentare moderne si tehnologii de varf, prin care ei sa dobandeasca atestate si certificate pentru a putea practica in tarile lor. De asemenea, vor fi congrese, summit-uri, manifestari stiintifice la care ei vor participa, se vor putea instrui si vor putea sustine chiar rapoarte de activitate”, a declarat dr. Norina Forna dupa semnarea acordului de partenriat.

 

Summitul organizat la Bucuresti a avut ca principal scop deschiderea unor noi directii de colaborare pe domeniul medical, prin lansarea unor proiecte pilot pe teme de profilaxie a imbolnavirilor orale, pe teme de formare si training a cadrelor medicale in scopul promovarii unor principii orale de sanogenitate si prin propunerea de cursuri si workshop-uri avand ca obiect urgentele medicale, initierea unor voluntariate pe activitate medicala, precum si lansarea unor teme de cercetare axate pe nano-materiale si nano-tehnologii.

In conditiile in care costul unui bilet de avion din Africa in Europa depaseste 1.000 de euro, Societatea Romana de Reabilitare Orala, in calitate de organizator, a suportat costurile transportului pentru 15 presedinti de colegii, de asociatii profesionale si decani veniti din tarile africane, tinand cont de faptul ca este vorba de tari cu un nivel de trai nu foarte ridicat.

„Acest lucru le-a permis invitatilor nostri recunoasterea faptului ca, in Romania, invatamantul, cercetarea, asistenta medicala si programele conturate in cadrul unor asociatii profesionale au un nivel ridicat, cu o acoperire internationala foarte vasta, cu un potential ridicat si in asigurarea unui sprijin pentru alte tari cu un acces limitat la finantare”, a subliniat dr. Norina Forna, la finalul summitului.

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*