Au inceput controalele pentru prevenirea aparitiei cazurilor de trichineloza

10 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor vor verifica pana la Craciun abatoarele, pietele si targurile unde se comercializeaza animale pentru a se asigura ca nu este scoasa la vanzare carne infestata si a se respecta toate normele de igiena.

 

piata de carnePe masura ce se apropie Craciunul, pregatirile pentru aceasta sarbatoare sunt din ce in ce mai febrile. Pietele, targurile si magazinele incep sa se aglomereze. Pe langa goana dupa cadouri, oamenii se grabesc sa isi faca si aprovizionarea cu alimente pentru mesele incarcate ce vor urma, conform traditiei.

La mare cautare, in aceasta perioada, sunt carnea de porc si produsele derivate. Exista insa, totodata, riscul mai sporit decat in timpul anului de a contracta trichineloza, boala care se transmite la om prin consumul carnii de porc infestata cu larvele parazitului Trichinella Spiralis.

In fiecare an, in preajma Craciunului au existat numeroase cazuri de persoane care au ajuns la spital dupa ce au consumat carne de porc neverificata in prealabil de specialistii veterinari, dovedindu-se ulterior ca era vorba despre carne infestata, iar persoanele care au consumat-o s-au imbolnavit de trichineloza. Astfel de situatii se datoreaza, fie inconstientei oamenilor care consuma carnea porcilor sacrificati in gospodarie fara a o duce la examenul trichineloscopic, fiind incredintati ca animalul este sanatos, fie din cauza inconstientei producatorilor care scot la vanzare carne fara a o veridica in prealabil si fara a obtine toate avizele sanitar-veterinare necesare.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Dr. Ciprian Botezatu

Din aceasta cauza, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, inspectorii din cadrul Directiei Sanitar -Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor intra in alerta si demareaza o serie de controale in targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de abatorizare, procesare, depozitare si comercializare a produselor de origine animala si non-animala, Inspectorii DSVSA verifica intregul proces tehnologic, de la sacrificarea animalelor pana la ajungerea carnii si produselor derivate in galantare. Totodata, controale similare vor fi efectuate si in unitatile de alimentatie publica, tinand cont de faptul ca aici se vor organiza petreceri de Craciun si de Revelion, iar carnea si celelalte produse incluse in meniu trebuie sa aiba o provenienta verificata si sa corespunda normelor de igiena.

Despre controalele ce se vor intensifica in perioada imediat urmatoare, directorul executiv adjunct al DSV Buzau, medicul veterinar Ciprian Botezatu spune ca acestea „vor fi concentrate pe verificarea modului in care operatorii economici respecta cerintele prevazute de legislatia specifica in vigoare, precum si orice alte aspecte din aria de competenta, care sa conduca la un comert civilizat si sigur sub aspect sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor”.

Acesta atrage atentia ca inspectorii DSVSA vor manifesta toleranta zero fata de toate neregulile constatate, iar in functie de gravitatea abaterilor, masurile pot merge de la sanctionarea contraventionala pana la suspendarea temporara a activitatii sau chiar interzicerea activitatii si sesizarea altor institutii abilitate sa faca cercetari, cum ar fi Politia sau organele fiscale.

 

analize-DSVSASi in acest an, examenul trichineloscopic va fi asigurat de catre DSVSA, care va instala laboratoare de verificare a probelor de carne in Buzau si Ramnicu Sarat. In Buzau, astfel de centre vor functiona in Piata Centrala, Piata Crang si Piata Micro 5, iar in Ramnicu Sarat in Piata Centrala, urmand a fi deschise in perioada 15-24 decembrie, intre orele 8.00-18.00. Pretul pentru examenul trichineloscopic a ramas neschimbat fata de anul trecut, respectiv 11,16 lei pentru o proba.

Medicul Ciprian Botezatu a tinut sa reaminteasca si faptul ca este absolut necesar sa se faca acest examen inainte de a se trece la consumul carnii porcilor sacrificati. Anul acesta, specialistii din cadrul DSVSA estimeaza ca la nivelul judetului Buzau vor fi sacrificati circa 40.000 de porci, atat in abatoare cat si in gospodariile populatiei.

Pentru realizarea examenului trichineloscopic proprietarul porcinelor sacrificate in gospodarie se prezinta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cu cartea de identitate, crotalia auriculara a animalului sacrificat, sternul si cateva probe din musculatura, respectiv din muschiul de la baza limbii, din musculatura intercostala dintre doua coaste nedesfacute, in lungime de circa 10 cm, din diafragma care separa cavitatea abdominala de cea toracica si din formatiunile musculare in forma de V, care se gasesc intre ficat si plamani.

 

Dr. Viorica Mihalascu

Dr. Viorica Mihalascu

Trichineloza este o boala parazitara grava, produsa prin consumarea carnii de porc infestata cu parazitul Trichinella Spiralis, care in Romania continua sa faca mari pagube economice si sa produca numeroase si grave imbolnaviri in fiecare an, in randurile consumatorilor de carne de porc, atat in mediul rural, cat si in cel urban.

Trichineloza este o parazitozoonoza grava, ce afecteaza diverse specii de animale domestice, salbatice, precum si omul, determinate de nematode din genul Trichinella, al carui stadiu adult se dezvolta in intestinal subtire, iar larvele in musculatura striata a aceleiasi gazde. Boala evolueaza subclinic in infestatiile naturale la animale, dar determina leziuni microscopice tipice. Omul manifesta o receptivitatea crescuta la infestare, gravitatea bolii depinzand de numarul larvelor ingerate. In forma de gravitate medie, dupa 1-2 zile de la consumul carnii, boala debuteaza cu tulburari intestinale: greturi, dureri abdominale, voma si diaree abundenta. Debutul clinic vizibil al bolii este prin febra, care creste pana la 40°C si se mentine circa 2-3 saptamani. Edemele la nivelul fetei, in jurul ochilor, reprezinta un alt semn clinic al bolii, fiind prezente in 80% din cazuri. Se mai pot produce eruptii cutanate localizate sau generalizate, hemoragii subunghiale. Durerile musculare debuteaza, de obicei, la muschii extraoculari si se intind spre muschii cefei, limbii, musculatura extremitatilor si cea lombara. Manifestarile neurologice, care includ semne de meningita sau encefalita, apar la 10-20% dintre bolnavii cu trichineloza severa. Miocardita trichinozica este cea mai frecventa si cea mai serioasa complicatie a trichinelozei”, explica dr. Viorica Mihalascu, directorul executiv al Direcatiei de Sanatate Publica Buzau, atragand atentia asupra faptului ca trebuie sa se apeleze la medic in cazul in care apar astfel de manifestari.

 


Adaugati un comentariu


 

*