Au inceput inscrierile pentru Conferinta Nationala de Bioetica

24 august 2017 | 0 comentarii |

Personalitati ale bioeticii romanesti si internationale vor conferentia la evenimentul care va avea loc in noiembrie, la Iasi. Pana la data de 10 octombrie se acorda o reducere a taxei de participare.

 

Cea de-a XII-a editie a Conferintei Nationale de Bioetica se va desfasura la Iasi, in perioada 9-11 noiembrie 2017 si va fi organizata de Societatea Romana de Bioetica, Asociatia pentru Educatie si Cercetare in Etica si Drept- EDUCED, Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania, Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi si a Colegiul Medicilor din Romania.

Nume marcante ale bioeticii internationale si romanesti, precum si ale medicinei romanesti vor conferentia la Iasi, unde vor fi aduse in prim-plan ultimele noutati indomeniu si controvesele care se nasc, permanent, in jurul acestui domeniu. Conferinta are ca grup tinta participanti din domeniul medical si din arii non-medicale (teologie, filozofie, psihologie, sociologie, asociatii de pacienti etc.), tematica fiind centrata pe „20 de ani de la Conventia de la Oviedo”si „Institutionalizarea bioeticii”, dar nu vor lipsi nici dezbaterile pe teme complementare, aparute pe parcursul celor trei zile ale evenimentului.

 

Prof. Dr. Vasile Astarastoae

Exprimandu-si dorinta ca evenimentul sa se desfasoare intr-un climat de normalitate si nu de confruntare ideologica, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedinte de onoare al evenimentului a declarat ca se bucura sa fie „gazda celei de-a XII-a Conferinte Nationale de Bioetica. Acum 14 ani, cand incepeam acest proiect, nu ma asteptam ca el sa trezeasca atat interes. Privind in urma, nu pot sa nu remarc ca in acest moment, gratie si activitatii mele, Bioetica a patruns in spatiul public romanesc. Numai faptul ca a devenit disciplina de studiu la Medicina si la unele Facultati de Filozofie si Drept coroborat cu modulul obligatoriu de rezidentiat la toate specialitatile, ma face sa cred ca efortul a meritat”.

Cele doua teme centrale ale Conferintei au fost determinate defaptul ca anul acesta se implinesc 20 de ani de cand statele membre ale Consiliului Europei au semnat Conventia de la Oviedo – Spania si pe faptul ca institutionalizarea bioeticii este una dintre preocuparile majore ale bioeticii actuale, datorita impactului pe care crearea si buna functionare a comisiilor de etica si a diferitelor instrumente de implementare a bioeticii in mediul clinic, educational si social il au asupra promovarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale fiecarei persoane.

 

Asa cum subliniaza profesorul Vasile Astarastoae, prin Conventia de la Oviedo se protejeaza demnitatea si identitatea fiintei umane si se garanteaza, oricarei persoane, fara discriminare, respectul integritatii sale si al celorlalte drepturi si libertati fundamentale fata de aplicatiile biologiei si medicinei.

In acest context vom discuta, in cadrul sesiunilor stiintifice ale conferintei, aspecte cu privire la modalitatea de implementare a Conventiei de la Oviedo in tarile membre ale Consiliului Europei, cu accent pe procesul de luare a deciziilor in situatia finalului vietii. Astfel, vor fi abordate si discutii asupra atitudinii etice in terapia intensiva si medicina de urgenta, asupra aspectelor etice in ingrijirea holistica a pacientilor cu prognostic sever in diferite specialitati medicale si asupra aspectelor etice legate de testarea si terapia bolilor infectioase (inclusiv problemele etice in vaccinare)”, subliniaza profesorul Atarastoae.

 

Lucrarile propuse pentru prezentarea la Conferinta vor fi trimise prin e-mail, ca fisier atasat, pe adresa: contact@conferintadebioetica.ro sau accesand accesand sectiunea Trimite rezumat (pentru a putea trimite rezumate trebuie sa aveti cont pe site: accesati sectiunea Inregistrare Online si completati campurile formularului de inscriere).

Vor fi publicate numai rezumatele la care cel putin unul dintre autori a achitat taxa de participare (pana la data de 10 octombrie). Se accepta doar lucrari nepublicate, autorii asumandu-si integral raspunderea asupra continutului. Rezumatele vor fi publicate in volumul de rezumate al conferintei (volum cu ISBN)”, precizeaza organizatorii, pe pagina evenimentului.

Lucrarile in extenso se trimit pana la data 1 noiembrie 2017 prin email, ca fisier atasat, pe adresa: contact@conferintadebioetica.ro si vor fi publicate intr-un volum colectiv cu titlul „20 de ani de la Conventia de la Oviedo”, care va avea ISSN si va fi publicat ulterior evenimentului.

 

Inscrierea la Conferinta se poate face online, iar cei care se vor inscrie pana pe data de 10 octombrie vor beneficia de reduceri substantiale ale taxei de participare. Inscrierea online se poate face accesand sectiunea „Inregistrare online“ dupa care se va putea accesa pagina personala, in baza numelui de utilizator si a parolei stabilite in formular.

Inregistrarea la conferinta va fi validata dupa ce operatorul evenimentului primeste copiile documentelor de plata sau a datelor din documentele de plata. Copiile sau datele documentelor care atesta plata pot fi trimise ONLINE, prin completarea sectiunii „Plata serviciilor achizitionate” din sectiunea „Pagina mea“,

prin e-mail, ca document scanat si atasat e-mailului, pe adresa contact@conferintadebioetica.ro  sau OFFLINE, prin fax, la numarul 0332.40.88.07.

Taxa de participare la conferinta se va plati in contul Societatii Romane de Bioetica, cod fiscal: 13038538, nr. cont RO97 OTPV 1400 0035 6016 RO01, deschis la OTP BANK.

Detalii suplimentare se pot obtine accesand pagina evenimentului

 


Adaugati un comentariu


 

*