Auditul independent la CNAS, solicitat si de producatorii internationali de medicamente din Romania

11 septembrie 2017 | 0 comentarii |

La inceputul lunii, o propunere similara a fost lansata de producatorii de medicamente generice, in urma scandalului decontarilor fictive din fondurile asigurarilor sociale de sanatate.

 

Producatorii care activeaza in Romania in domeniul industriei farmaceutice, se declara sustinatori ai unui audit independent la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in urma scandalului izbucnit in cadul institutiei la inceputul acestei luni. Seful CNAS si cel al CASMB, impreuna cu mai multi functionari acuzati ca au sustras bani din fondul asigurarilor de sanatate prin decontari fictive, pe baza unor dosare false, au fost arestati.

Scandalul a starnit reactia imediata a producatorilor de medicamente de pe piata romaneasca, in conditiile in care taxele pe care ei sunt nevoiti sa plateasca si care ajung in bugetul Sanatatii au fost deturnate prin frauda, ajungand in buzunarele unor functionari corputi, in loc sa fie folosite in beneficiul pacientilor. Primii care au avansat solicitarea efectuatii unui audit independent la CNAS pentru a se stabili traseul banilor incasati din taxa clawback, au fost producatorii de medicamente generice. Ideea a fost agreata si de reprezentantii asociatiilor importante care reprezinta drepturile pacientilor.

 

Liviu Popescu – ARPIM

Recent, si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a avut o pozitie similara, solicitand, in acelasi context, realizarea unui audit al datelor folosite pentru calcularea taxei clawback si transparentizarea modului in care aceasta taxa este calculata.

Liviu Popescu, directorul departamentului Relatii Externe al asociatiei spune ca, inca din 2015, ARPIM solicita cresterea nivelului de transparenta si predictibilitate in ceea ce priveste mecanismul de calcul al taxei clawback, insa pana in prezent nu a fost primit niciun raspuns din partea autoritatilor. „De nenumarate ori, taxa clawback nu a fost in concordanta cu valoarea consumului de medicamente din piata, insa nu putem sti daca cifrele utilizate si mecanismul de calcul au fost corecte, intrucat nu avem acces la date. Acuzatiile recente aduse Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate ne determina sa afirmam ca doar un audit independent poate identifica si corecta eventuale deficiente in calcularea si implementarea taxei clawback. Aceasta lipsa de transparenta agraveaza situatia pentru toti cei implicati in sistemul de sanatate si limiteaza accesul pacientilor la medicamente de ultima generatie care le-ar putea imbunatati considerabil calitatea vietii”, a declarast acesta.

 

Reprezentantii ARPIM mai spun ca in primul trimestru al anului 2017, taxa clawback a ajuns sa reprezinte 20% din valoarea medicamentelor decontate de CNAS, fiind in crestere cu 4 procente, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

In acest sens, intr-un comunicat remis de producatorii internationali de medicamente din Romania, se arata ca „in conditiile in care principiul celui mai mic pret din Europa, aplicat la medicamentele de pe piata romaneasca, genereaza deja disfunctionalitati majore, o taxa clawback bazata pe date lipsite de transparenta nu face decat sa reduca si mai mult accesul pacientilor din Romania la tratamentul de care au nevoie”.

Anterior, producatorii de medicamente generice solicitasera chiar eliminarea txei clawback, motivand prin faptul ca producatorii de medicamente care platesc aceasta taxa nu mai pot avea incredere si nu mai au motive sa continue sa plateasca, atat timp cat banii nu ajung sa sustina efortul statului pentru tratamente compensate ci se duc in „buzunare private”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*