AUR la Bruxelles pentru o inventie romaneasca de regenerare rapida a nervilor periferici

4 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Ing. Madalina Albu, prof. dr. Ioan Lascar, dr. Dragos Zamfirescu, ac. Maya Simionescu, dr. Ion Zegrea, dr. Marius Popescu si cercetatoarele Irina Domnica Titorencu si Georgeta Bumbenec fac parte din ECHIPA DE AUR premiata la „Innova”, pentru BIOCOND NERV.

 

Cercetarea romaneasca bifeaza inca un AUR

Cercetarea romaneasca bifeaza inca un AUR

Inteligenta romanesca urca din nou pe podium. Lipsiti de finantare si ignorati de autoritati, cercetatorii romani fac minuni. Chiar daca serviciile medicale din Romania sunt plasate la coada Europei, inventivitatea medicilor „facatori de minuni” nu inceteaza sa ne uimeasca.

Dupa revolutia telocitelor, a sangelui artificial si al altor minuni descoperite de romanii care salveaza vieti, o noua inovatie romaneasca impresioneaza Europa.

O echipa de cercetatori romani a primit medalia de aur la Targul de Inovatii – Innova de la Bruxelles, cu o noua tehnologie medicala care va permite regenerarea mai rapida a suturilor nervilor periferici, in prezent fiind necesare grefe de nervi pentru salvarea zonelor afectate.

Echipa – formata din inginer Madalina Albu, profesor doctor Ioan Lascar, doctor Dragos Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doctor Ion Zegrea, doctor Marius Popescu si cercetatoarele Irina Domnica Titorencu si Georgeta Bumbeneci – a fost premiata pentru BIOCOND NERV, tehnologie care permite regenerarea mult mai rapida a suturilor nervilor periferici.

 

Prof.dr. Ioan Lascar

Prof.dr. Ioan Lascar

BIOCOND NERV este rezultatul cooperarii dintre Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Textile Pielarie si Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescusi are o importanta deosebita atat din punct de vedere medical, cat si comercial. Exista doar doua firme in lume care produc tehnologii asemanatoare, dar cu preturi de 500 de dolari pentru un tub de 2 centimetri, in timp ce produsul  romanesc costa aproximativ 30 de euro.

In 10% din leziunile de nerv am putea folosi aceasta metoda. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Pana acum, eram nevoiti sa recoltam fragmente de portiuni de nerv, adica sa sacrificam nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important”, a declarat profesorul Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, prin mainile caruia trec anual peste 1200 de pacienti, membru in echipa de cercetatori si cunoscut in lumea medicala si drept „chirurgul premiera mondiala” dupa ce operatiile sale in premiera mondiala au constituit subiect de documentare pe Discovery Channel.

 

Dr. Dragos Zamfirescu

Dr. Dragos Zamfirescu

Medicul Dragos Zamfirescu a precizat ca regenerarea nervoasa este ultima frontiera in microchirugie. „Produsul nostru are aplicabilitate imediata. Noi intentionam sa-l folosim in operatii de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimtamantul prealabila al pacientului. Regenerarea nervoasa este, practic, ultima frontiera in microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleasi proceduri, cu aceleasi rezultate”, a spus dr. Zamfirescu, chirurg plastician, care arata ca exista situatii in care capetele unui nerv secitonat  nu se pot sutura cap la cap, iar in aceste cazuri singurele variante terapeutice sunt grefele nervoase recoltate din alta parte a corpului sau folosirea unor conductoare tubulare de regenerare.

In 2005, facusem niste experimente cu tuburi de silicon, dar care nu erau resorbabile, iar lucrarea mea de doctorat a fost chiar despre Metode Moderne de Regenerare a Nervilor Periferici”, mai spune dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar in chirurgie estetica, plastica si microchirurgie.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*