Autismul – noi criterii de incadrare in grad de handicap

31 mai 2012 | 0 comentarii |

Un grup de lucru care va armoniza criteriile pe baza carora se face incadrarea in gradul de handicap la copii cu cele de la adulti, s-a constituit prin decizia ministrului Muncii si a celui al Sanatatii, in urma solicitarii membrilor  unor organizatii neguvernamentale care promoveaza drepturile persoanelor cu autism, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Din componenta grupului de lucru mentionat vor face parte si doi reprezentanti ai ONG-urilor care promoveaza drepturile persoanelor cu autism, astfel incat deciziile sa fie luate in concordanta cu legislatia europeana in domeniu.

Grupul de lucru isi va incepe activitatea dupa un calendar stabilit de comun acord de catre cele doua ministere, in zilele urmatoare, si ar putea finaliza modificarea celor doua Ordine intr-un interval de trei pana la sase luni”, precizeaza ministrul Mariana Campeanu, in comunicatul mentionat.

Prin „Petitia pentru drepturile persoanelor cu autism”, reprezentantii ONG-urilor au solicitat MMFPS, la inceputul acestei saptamani, o analiza si un plan de actiune pentru modificarea Ordinelor MMFPS si Ministerului Sanatatii, nr. 725/2002 si 762/1992/2007, privind incadrarea in grad de handicap a copiilor, respectiv a persoanelor adulte cu tulburari din spectrul autist.

Totodata, activistii pentru drepturile autistilor si-au oferit disponibilitatea de a colabora, cu expertiza de care dispun, cu ministerele implicate in elaborarea si modificarea oricaror acte normative care pot afecta viata copiilor, tinerilor ai adultilor cu autism.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica si este considerat ca una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului (autism – autistic spectrum disorders) sau de tulburari pervazive de dezvoltare (pervasive developmental disorders), termenul oficial folosit in sistemele internationale de clasificare (Diagnostic and Statistic Manual, DSM IV, International Classification of Diseases-ICD 10). Aceste tulburari prezinta o larga varietate de manifestari clinice, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare multifactoriale ale sistemului nervos central sau genetice, care afecteaza individul in aria de comunicare, in cea de relationare si in privinta adaptarii simturilor la mediu.

MMFPS, prin Directia „Protectia Copilului”, este partener strategic al Organizatiei Romanian Angel Appeal si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania in infiintarea a 40 de Centre de consiliere si asistenta pentru persoanele cu tulburari de spectru autist.

In Romania nu exista o statistica oficiala privind numarul exact al persoanelor cu tulburari din spectrul autist.


Categorii: Institutii

Adaugati un comentariu


 

*