Autointoxicatia cu medicamente, in topul actelor cu caracter suicidal

In acest context, specialistii trag un semnal de alarma in privinta anumitor produse farmaceutice care se elibereaza „la liber” si sugereaza un plus de vigilenta din partea farmacistilor.

 

medicamenteIn cadrul unei conferinte de presa care a avut loc zilele trecute, reprezentantii Aliantei Romane de Preventie a Suicidului au precizat ca medicamentele care se pot procura cu usurinta din farmacii constituie unul din principalele mijloace la care apeleaza romanii cu predispozitie spre sinucidere pentru a-si duce la indeplinire actul suicidal. Astfel, conform celor mai recente statistici, autiintoxicatia cu medicamente ocupa locul al treilea intr-un clasament al metodelor folosite in Romania de persoanele care si-au pus capat zilelor sau au incercat acest lucru.

Doina Cosman, presedintele asociatiei, a declarat ca cea mai frecvent folosita metoda de catre sinucigasi este asfixia mecanica prin spanzurare, urmata de aruncarea de la inaltime sau in fata masinilor ori a trenurilor, pe calea ferata. Specialistii atrag atentia ca, in ultima vreme, s-a constata o importanta crestere a numarului de persoane care au apelat la aceasta din urma metoda, dar a crescut si numarul celor care au apelat la medicamente in indeplinirea actului suicidal, anul trecut. Dr. Cosman considera ca astfel de cazuri ar putea fi evitate, printr-o mai puternica implicare a farmacistilor, a familiei si a apropiatilor persoanelor cu tendinte suicidale.

 

Dr. Doina CosmanO serie de medicamente pot fi cumparate la ora actuala din farmacii fara mari limitari, unele eliberandu-se chiar si fara reteta. Daca sunt folosite in mod rational, nu este nicio problema, desi cel mai bine ar fi ca niciun medicament sa nu se administreze fara indicatia medicului. Foarte grav este ca, administrate in anumite doze, aceste medicamente pot genera intoxicatii fatale, iar persoanele predispuse la sinucidere au, in prezent, la dispozitie si foarte multe surse de informare de unde pot afla acest lucru. Internetul este principala sursa de informatie in acest sens, persoanele respective avand acces la materiale publicate in scopuri stiintifice, dar din care pot afla care sunt medicamentele cu potential letal, daca sunt administrate in doze mari. „Foarte multa lume are acces la mijloace care pot sa devina letale, respectiv la medicamente si produse care, luate in exces, pot sa depaseasca doza terapeutica si sa ajunga la doza toxica, la doza letala. Astfel de produse sunt vandute la liber in farmacii, deci nu necesita retete speciale, ci doar retete simple – precum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, ca sa nu mai vorbesc de paracetamol, care se vinde la liber”, a declarat presedintele Aliantei Romane de Preventie a Suicidului.

 

farmacieMai mult, medicii atrag atentia ca au existat si cazuri in care persoanele predispuse la sinucidere au folosit chiar si retetele care le-au fost eliberate in mod legitim, adunand astfel numarul de pastile necesar pentru a obtine doza letala. In acest sens, dr. Doina Cosman a dat exemplul Angliei, unde, dupa ce s-a constatat o crestere a numarului tentativelor de suicid cu paracetamol, s-a introdus o reglementare ce prevede ca numarul maxim de tablete pe care le poate contine o cutie de paracetamol sa nu fie mai mare de 10 comprimate.

In cadrul aceleiasi conferinte, profesorul farmacolog Cristina Mogosan, de la UMF Cluj, a precizat ca ceea ce ar putea sa faca un farmacist pentru a contribui la prevenirea acestui fenomen este sa respecte cat mai precis eliberarea medicamentului pe baza de prescriptie, sa spuna pacientului exact modul de administrare, sa repete informatia si sa puna chiar si intrebari suplimentare pentru a se asigura ca pacientul a inteles si ca nu ia si alte medicamente care ar putea interactiona intre ele.

Imbucurator este insa faptul ca numarul sinuciderilor a scazut cu 500 din 2010 pana in 2015 in Romania, astfel ca rata sinuciderii a scazut in 2015, de la 13 decese la 100.000 de locuitori la 11,5, la ora actuala fiind considerata o medie relativ scazuta fata de alte tari din Europa.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*