Automedicatia – medicatia fara educatie

31 august 2015 | 0 comentarii |

Statisticile arata ca 73% dintre romani isi administreza singuri tratamente, dar sa nu ignoram faptul ca automedicatia implica uneori riscuri majore.

 

Cristina Cimpeanu -studenta UMF Iasi

Cristina Cimpeanu -studenta UMF Iasi

Nu exista boli, ci numai bolnavi”. Stim asta cu totii, dar cati dintre noi ne gandim cat de mult rau ne facem atunci cand din lipsa de timp, de educatie sau din comoditate dam fuga la farmacie si ne cumparam pastilele despre care ne-a spus o vecina sau un coleg ca i-au facut bine, ori despre care am gasit pe internet sau am auzit la televizor ca fac minuni?

Obiectul automedicatiei il fac, indeosebi, produsele farmaceutice eliberate fara reteta medicala si este un fenomen larg raspandit, in multe tari. Potrivit statisticilor, 73% dintre romani se trateaza „dupa ureche”. Cele mai vandute medicamente sunt cele pentru raceala si gripa, analgezicele, vitaminele si mineralele, hepato-tonicele, cele pentru circulatia periferica, pentru probleme cutanate, afectiuni digestive, hemoroizi, potrivit Sante Pratique.

Desigur, medicamentele au fost create si utilizate in folosul oamenilor, pentru tratarea diverselor afectiuni ale organismului. Dar, sa nu uitam ca acestea contin substante chimice care, in anumite concentratii pot deveni extrem de daunatoare pentru corpul uman.

Desi cu ajutorul internetului putem gasi informatii despre medicamente si boli, intotdeauna trebuie tinut cont de parerea avizata a unui medic specialist.

 

medicamenteIn primul rand, automedicatia nu face decat sa trateze simptomul prezent si nu cauza declansatoare a bolii. Astfel, o boala poate recidiva oricand, iar organismul nu va mai raspunde la tratament, deoarece a fost obisnuit cu actiunea medicamentului respectiv. Prin urmare, rezistenta organismului la medicamente duce la dezvoltarea unor microorganisme din ce in ce mai puternice, pentru care nu exista tratament.

O alta problema majora o constituie confuzia pe care pacientii o fac intre antiinflamatoare si antibiotice, cele din urma fiind supuse unui regim strict de administrare si unei perioade de timp bine determinate. Daca aceste reguli nu sunt respectate, boala nu se va vindeca, ci doar isi va opri activitatea pentru un timp. O banala durere de stomac poate masca o afectiune mai grava care, descoperita inca de la inceput poate fi tratata eficient, dar amanata cu un tratament nepotrivit poate deveni grava, greu sau chiar imposibil de vindecat.

Este foarte important de stiut ca substantele active din medicamente pot interactiona si pot duce la efecte adverse nedorite. Majoritatea substantelor sunt metabolizate prin ficat, iar consumul cronic poate declansa o hepatita indusa chiar de noi insine, prin administrarea excesiva de medicamente.

 

studiu piata medicamenteCe-i drept, in ultimul timp suntem asaltati de mesajele transmise prin intermediul reclamelor TV, lucru care determina multe persoane sa urmeze un tratament, chiar daca nu este cel potrivit pentru afectiunea lor. Este bine de stiut insa ca un medicament, chiar validat si verificat in timp ca eficient in anumite afectiuni, poate deveni periculos in anumite concentratii, in anumite combinatii sau daca pacientul sufera de boli asociate.

De aceea, inainte de a lua orice fel de pastila, trebuie sa consultam un medic si numai impreuna vom decide daca este necesara sau nu inceperea unui tratament.

Nu uitati, fiecare persoana este unica in felul ei si de aceea trebuie sa urmeze un program individualizat de terapie, indiferent daca simptomele coincid cu ale mai multor persoane. Iar daca ni s-a prescris un tratament, cel  mai important lucru este sa-l ducem la bun sfarsit, chiar daca semnele clinice vizibile au disparut, pentru ca altfel boala poate recidiva intr-o forma chiar mai agresiva decat cea initiala sau, si mai periculos, poate avansa „tacut”, agravandu-se.

In concluzie, automedicatia nu este o solutie, din contra, poate da startul unor complicatii nedorite. Este insa o problema ce poate fi gestionata doar prin responsabilizarea fiecaruia dintre noi. Medicul nu are aici niciun rol, neapelandu-se la el, iar producatorii de medicamente se protejeaza, notand pe prospect (cu litere mici): „a nu se utiliza indelungat fara avizul medicului” sau „a se citi prospectul inainte de utilizare”.

 

Cristina CIMPEANU este studenta in anul V, a Facultatii de Medicina Generala, din cadrul UMF „Gr.T.Popa” Iasi.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*