Autoritatile din Buzau, decompensate la capitolul interes fata de sanatate

28 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Primaria Buzau nu onoreaza invitatiile la dezbateri publice despre santate. Relatia pacient-doctor trebuie sa aiba ca punct final decizia pacientului, nu hotararea medicului. Buzaul, slab la capitolul ONG-uri in domeniul sanatatii.

 

Iulian Petre - UNOPA, la Buzau

Iulian Petre – UNOPA, la Buzau

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) au ales, astazi, Buzaul pentru cea de a 20-a dezbatere publica la care au fost invitate absolut toate autoritatile din domeniul medical care au, fie putere de decizie medicala, fie financiara, reprezentanti ai ONG-urilor si autoritati administrative.

Desi initial au promis, dupa cum a precizat in cuvantul de prezentare, Iulian Petre, director  UNOPA, in sala nu a fost nici un reprezentant al Consiliului Judetean ori al Primariei Buzau, semn ca „autoritatile din Buzau sunt sanatoase”, a glumit oarecum reprezenantul unui ONG umanitar.

Scopul dezbaterii publice de la Buzau a fost acela de a pune bazele unui mecanism de consultare si colaborare intre autoritatile din judet si asociatiile de pacienti.

 

Reprezentanti prezenti la dezbatere

Reprezentanti prezenti la dezbatere

Iulian Petre si-a motivat alegerea Buzaului ca popas al proiectului Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti, proiect cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 40511, deoarece „in Buzau sunt ONG-uri foarte putine, iar cele care exista sunt foarte active in ceea ce fac. Noi am vrut sa punem autoritatile si pacientii in dialog, operatiunea are loc cu putini bani, insa capacitatile sunt in crestere. Sunt judete unde am avut alaturi de noi prefectul, presedintele de consiliu judetean, presedinte de casa de asigurari si sunt judete unde am avut la intalniri numai pacienti. Astazi am avut cativa reprezentanti ai asociatiilor. Aici, la Buzau nu coincide implicarea. Liderii locali nu sunt interesati de sanatatea pacientilor”.

La evenimentul de astazi au fost prezenti reprezentantul Directiei de Sanatate Publica, dr. Venera Acsinte si medicul sef al Casei de Asigurari de Sanatate, dr. Florentina Murariu.

Dr. Axinte spune ca este constienta despre rolul comunicarii si relationarea pacient-medic, iar „DSP ar trebui sa aiba un astfel de departament. Principala atributie a DSP este asigurarea accesului echitabil al tuturor pacientilor la serviciile medicale, dar DSP nu are resurse umane pentru a asigura buna comunicare pe acest palier. Mai exista si mentalitatile pacienti si doctori, insa intre acestia trebuie conlucrare, iar decizia finala sa-i apartina pacientului. Exista acum un val nou de personal medical care sa speram ca vine cu o noua mentalitate, a precizat dr. Acsinte.

 

Dr. Crina Stefanescu - presedinte LIVERTRANS si dr. Venera Acsinte, repreentant DSP Buzau

Dr. Crina Stefanescu – presedinte LIVERTRANS si dr. Venera Acsinte -DSP Buzau

La eveniment, dr. Crina Stefanescu s-a aflat in dublu rol, cel al pacientului transplantat si cel al presedintelui Asociatiei Nationale a Transplantatilor de ficat Livertrans. „Ministerul Sanatatii are o deosebita deschidere fata de pacienti, ne consulta in probleme de sanatate publica, are o relatie de incredere cu noi, iar de patru ani s-a schimbat ceva in acest domeniu. Noi ne-am relansat si linistit atunci cand Ministerul Sanatatii a anuntat ca in 2014 vor fi trei programe nationale prioritare, oncologie, diabet si transplant. Ca pacient ma simt tot timpul ca avand doua zile de nastere, insa eu stiu ca am nevoie permanenta de medicatie si consultatie gratuite, ca atare sunt de parere ca va trebui sa existe un echilibru asigurati-neasigurati, iar noi asiguratii sa decidem cui, carei case de asigurari dam banii din asigurarile sociale”, este de parere dr. Stefanescu.

Evenimentul a fost onorat si de prezenta a doua reprezentante ale Consiliului Judetean-Directia Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Ramona Constantinescu si Simona Gherghi, care au venit in scurt, in locul altor specialisti si, ca atare, au si plecat foarte repede de la dezbatere.

In fapt, acestea sunt institutiile noastre si acestia reprezentantii lor, mereu grabiti atunci cand se pune problema relationarii cu cei mai napastuiti dintre oameni, cei bolnavi.

 

Filofteia Neagu si Vasilica Holban

Filofteia Neagu si Vasilica Holban

Asa cum a spus Iulian Petre, ONG-urile prezente la dezbatere chiar s-au dovedit a fi active si au oferit putinilor reprezentanti ai autoritatilor sanitare o lectie despre cunoasterea legilor, a nevoilor si obligatiilor pacientilor, despre cum se poate descurca o asociatie atunci cand statul se grabeste sa scape de aceasta din orice lista de finantare.

Filofteia Neagu a reprezentat Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic (ASCHF-R), asociatie prezenta doar in noua judete din Romania si activa din 1996. „Copiii au nevoie de medicatie si asistenta medicala, iar apartinatorii lor se descurca foarte greu. Pana si noi aflam foarte greu informatiile necesare. Spre exemplu, abia in luna martie a acestui an am aflat ca si copiii deveniti adulti pot intra in comisiile pentru pensionare pentru incapacitate de munca. Copilul primeste astfel 350 de lei lunar, iar parintele are, pentru ingrijirea lui, deci pentru handicap, 290 de lei. Acestia sunt banii cu care ei trebuie sa-si ia medicamente, scutece pentru ca majoritatea au nevoie, scaune si fotoliii medicale, dar si hrana, a precizat Filofteia Neagu, a carei asociatie numara 153 de copii cu dizabilitati fizice si neurologice.

 

Iulian Petre - UNOPA

Iulian Petre – UNOPA

Asociatia umanitara Mario este cea mai noua asociatie din Buzau. Vasilica Holban a supus atentiei celor prezenti la dezbatere, relationarea cu familia si mai apoi a pacientului cu autism sau alte afectiuni din spectrul autist cu logopezii si kinetoterapuetii „in conditiile in care cabinetul medical din Policlinica Titulescu nu ofera servicii medicale decat contra-cost si pentru persoane din exterior si nu de recuperare pentru cei napastuiti de soarta”.

Intrebat daca dezbaterea de la Buzau si-a atins scopul, Iulian Petre a raspuns ca „da, pentru ca am cunoscut asociatii si am aflat cum trebuie sa punem problema atunci cand stam la masa cu responsabilii din Ministerul Sanatatii, atunci cand negociem, spre exemplu, legile sanatatii”.


Adaugati un comentariu


 

*