Autoritatile joaca alba-neagra cu cardul de sanatate

Potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica, actualul card de sanatate ar putea fi inglobat in cartea electronica de identitate, care va contine mai multe date personale ale posesorului, insa aceasta propunere nu este agreata de o parte a asociatiilor de pacienti.

 

card-sanatate-medicLa mai putin de doi ani de cand a fost implementat, in urma a nenumarate dezbateri alimentate de tot felul de scenarii fanteziste si de profetiile” unor personaje si organizatii ultra-religioase, sistemul cardului de sanatate revine in atentia publica, de aceasta data punandu-se problema unei modificari substantiale care ar duce la eliminarea actualului card.

In contextul in care, in Romania secolului XXI, dicutiile despre carduri care sa contina date personale, genereaza scenarii conspirationiste si porfetii apocaliptice, Ministerul Administratiei si Internelor a lansat, de curand, un nou proiect care, in mod sigur va isca nenumarate controverse.

Pe langa scenariile care pot lua proprtii, proiectul genereaza si o serie de discutii pertinente privind oportunitatea sa, dat fiind faptul ca se refera la o schimbare majora a conceptului privind datele continute in cardul de identitate. Exista medici care atrag atentia ca pacientul poate deveni, odata cu implementarea noului sistem, mult mai vulnerabil, iar confidentialitatea nu va mai putea fi pastrata, odata ce la datele sale de sanatate vor avea acces si persoane care nu au legatura cu sistemul de sanatate.

Proiectul propus de MAI isi propune ca acest card sa obtina o serie de noi date personale, inglobate intr-un singur cip informatic, date care se refera si la calitatea de asigurat a posesorului la serviciile publice de sanatate.

 

card-medicDupa cum se stie, aceasta calitate este probata in prezent cu cardul de sanatate, instrument care a fost implementat cu mari batai de cap, in cursul anului 2015, si care a produs de la acel moment nenumarate blocaje in sistem. Programul informatic menit sa asigure buna functionare a sistemului s-a blocat de nenumarate ori, fie din cauza suprasolicitarii, fie din cauza unor intreruperi de curent sau a unor defectiuni survenite la serverele informatice, situatia generand un adevarat razboi intre medicii de familie si reprezentantii CNAS. Primii erau nemultumiti ca aceste blocaje maresc timpii alocati consultatiilor si creeaza cozi la usile cabinetelor, in timp ce reprezentantii CNAS ii acuzau pe acestia de rea-vointa sau de necunoastere a modului in care cardul trebuie utilizat. In cele din urma, oficialii Casei au recunoscut ca sistemul informatic are o problema, fiind emise noi reglementari, care stabilesc concret cum trebuie sa se procedeze in cazul in care acest sistem nu mai functioneaza. In aceste conditii, nu este de mirare ca prima intentie a noului presedinte al CNAS, dr. Marian Burcea, este aceea de a rezolva problema sistemului informatic si de a elimina sincopele in functioanarea acestuia.

 

Augustus Costache

Augustus Costache

Eforturile depuse in aceasta perioada ar putea fi insa anulate si reluate de la zero, in cazul in care proiectul legislativ propus de MAI va fi adoptat, iar datele continute in prezent de cardul de sanatate vor fi transferate pe cip-urile pe care le vor contine cardurile electronice de identitate.

Proiectul prevede insa ca de aceste noi carduri pot beneficia cei care doresc, evitandu-se astfel noile discutii pe temele fanteziste amintite anterior. Asta inseamna ca cei care vor opta pentru cartile de identitate clasice, vor avea nevoie in continuare de card de sanatate sau de alt instrument cu care sa isi probeze calitatea de asigurat, in cazul in care acest card va disparea. Vom avea de-a face, astfel, cu doua sisteme paralele, iar acest fapt ar putea ingreuna si mai mult munca medicilor de familie, al celor din ambulatoriu si din spital, ca si a farmacistilor care trebuie sa elibereze medicamentele prescrise de medici.

Sistemul informatic al CNAS si cititoarele de carduri in care medicii au investit bani pentru a si le achizitona vor ramane functionale, sustine Augustus Costache, purtatorul de cuvand al CNAS, precizand ca se va schimba doar instrumentul utilizat, respectiv cardul cu care pacientii se vor prezenta.„Cardurile actuale, care au valabilitate de cinci ani, raman in vigoare. Deci va fi o perioda de tranzitie in care vor circula ambele documente. Din punct de vedere economic, este o eficientizare de costuri. In acelasi document de identitate va inclus si cipul cu informatii care sunt incluse acum pe card” , a explicat acesta. Se pune insa intrebarea, daca in actualele cititoare vor incapea si cartile de identitate, pentru ca acest lucru va fi posibil doar daca noile documente de identitate se vor micsora, la dimensiunea cardului actual de sanatate.

 

card-sanatateProiectul a generat deja opinii pro si contra, printre cei care s-au declarat impotriva implementarii noului sistem numarandu-se si Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania. Acesta sustine ca, in ciuda problemelor create pana acum, cardul de sanatate si-a dovedit eficienta prin economii mari aduse bugetului CNAS, adaugand ca prin implementarea noului sistem, pacientii vor fi pusi din nou pe drumuri. „Clar, noi suntem impotriva desfiintarii acestui card. Lipsa acestui card ne va pune din nou pe drumuri. Pacientii vor fi pusi intr-o continua cursa dupa adeverinte, dupa una-alta. Pe deasupra, cine va raspunde de sacul de bani care a fost investit pentru acest program si aruncat ulterior pe apa sambetei?”, a declarat Cezar Irimia.

Pe de alta parte, medicul Cristian Grasu, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, considera oportun acest proiect, care ar contribui semnificativ la reducerea birocratiei. „A mai fost un astfel de proiect, in urma cu aproximativ 5-6 ani. Se propunea un document digital pentru simplificarea birocratiei. Nu au fost intrunite toate conditiile necesare, nu exista un proiect pilot. Este o propunere buna, ar insemna un progres al administratiei. Cardul este parola de intrare in sistem. Nu este o actiune brusca, asiguratii nu au de ce sa-si faca probleme”, a precizat acesta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*