Autoritatile locale, implicate in elaborarea Strategiei Nationale de Sanatate Publica

3 martie 2013 | 1 comentariu |

Un memorandum prin care Ministerul Sanatatii (MS) propune elaborarea Strategiei Nationale de Sanatate Publica pana la 30 iunie, a fost aprobat de Guvern. Autoritatile locale trebuie sa transmita propria strategie.

 

 Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri „Memorandum-ul privind declansarea procesului de elaborare a Strategiei Nationale de Sanatate Publica din Romania”. Intocmit de Ministerul Sanatatii, memorandum-ul propune ca, , sa fie elaborata Strategia nationala de sanatate publica.

Potrivit documentului adoptat de Executiv, strategia va se va finaliza pana la 30 iunie 2013, iar in demersul de evaluare si reproiectare a componentelor sistemului national de sanatate publica vor fi implicate toate componentele sociale si administrative cu responsabilitati directe in managementul, organizarea si functionarea lui. Concret, autoritatile locale si judetene in subordinea carora functioneaza majoritatea  spitalelor, precum si Directiile de sanatate si Casele judetene de asigurari care, dupa cum a declarat ministrul Nicolaescu „stiu cel mai bine, de la fata locului, ce le trebuie si de ce au nevoie”, vor elabora propriile strategii, de care se va tine cont in elaborarea strategiei nationale.

Printre obiectivele specifice care se vor avea in vedere se mentioneaza implementarea conceptului „sanatatea in toate politicile publice”, managementul performant al sistemului de sanatate, cresterea accesului populatiei la servicii de sanatate de baza, imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si cresterea eficientei in utilizarea fondurilor alocate.

In acelasi timp, strategia are in vedere pregatirea profesionala a personalului medical si mentinerea in sistem a acestuia printr-o salarizare adecvata, redefinirea programelor nationale de sanatate si a managementului acestora, dezvoltarea sistemului integrat de urgenta si pregatire a acestuia pentru situatii de calamitati si dezastre, se mai mentioneaza in documentul remis de MS.



Comentarii (1)

  1. Un grup de medici spune:

    Ne ”spargem” in proiecte grandioase
    Cred că avem o mare problemă cu proiectele, managementul, politicile sanitare. E un fel de boala mintala care a afectat toate guvernele. Din 90 si pana acum, numai in asa ceva ne-am batut si nu se vede decat dezastru, in toatre domeniile. Acesti termeni nu reprezinta decat noua ”limba de lemn” a unor politicieni inculti si uneori penali.
    Nu mai departe decat in 2008, Dl. Nicolaescu lansa cu mare pompa studii de fezabilitate pentru construirea a 12 de spitale si inca 12 care sa fie modernizate. S-au cheltuit multi bani (studiile erau facute parca de o firma austriaca), si multi oameni au muncit degeaba. Ca a venit alt guvern, dar si criza care au stopat proiectele intelegem, dar ce nu putem intelege este ca daca acum aproape 5 ani ne lansam in constructia a 24 de spitale, acum nu reusim sa redeschidem nici macar unul din amaratele de spitale care au fost inchise (si tot Nicolaescu este la carma).
    Dar, in minister mai avem un personaj ciudat – dl. Arafat, care mai acum 2-3 luni avea in plan sa cumpere circa 50 de elicoptere (cam unul pentru fiecare judet). Dar cred ca oricine stie ca oamenii nu se vindeca cu elicopterul ci cu medicul – iar medicii ne pleaca in strainatate si vom ramane cu o ”gradina” de elicoptere in care vom fi ingropati.
    Credem ca ar trebui revenit la o gandire mai simpla – sa tratam pacientii. Sa reusim sa le asiguram macar minimul necesar si nu cate un elicopter.
    Tot zilele trecute, se discuta ca ne-au plecat toti chirurgii pentru transplant cardiac (a ramas doar Bradisteanu) si deci centrele de chirurgie cardiaca din Mures si Bucuresti sunt fara speranta. Si multe ar mai fi…

Adaugati un comentariu


 

*