„Autoritatile locale trebuie sa inteleaga ca la Buzau se face cercetare legumicola pentru toata Romania”

24 iulie 2014 | 0 comentarii |

Este apelul facut de Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, la implinirea a 57 de ani de la infiintarea Statiunii de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau

 

SCDL-57-cartea-de-onoareSCDL-57-legumeAutoritati publice centrale si locale, fermieri, cercetatori din diverse domenii ale agriculturii romanesti, reprezentanti ai asociatiilor si organizatiilor profesionale, dar si reprezentanti politici au spus astazi La Multi Ani! Statiunii de Cerecetare Dezvoltare Legumicola din Buzau, la implinirea a 57 de ani de la infiintare.

Cei 57 de ani au adus pe mesele romanilor soiuri de legume care inca rezista trendurilor dinspre Occidentul strain. Nu exista roman care sa nu gateasca sarmale cu foaie subtire de varza de Buzau ori sa consume la mancare ceapa Diamant, rebrenduita de cativa ani sub numele ceapa de Buzau ori ceapa de apa de Buzau, celebra ceapa lunga rosie si zemoasa care invadeaza toamna toate pietele tarii.

Cercetatorii buzoieni nu si-au lasat garda jos nici in fata invaziei olandeze in ceea ce priveste tomatele, asa ca exista acum in serele si solariile romanilor soiuri precum Buzau 47, 1600 sau 22, Siriana si Kristinica, rosii mari, respectiv tip cireasa, folosite de legumicultori pe scara industriala. Zeci de soiuri brevetate si ramase in preferintele romanilor peste ani.

 

 Floarea Burnichi- Cercetator SCDL Buzau

Floarea Burnichi- Cercetator SCDL Buzau

Costel Vanatoru-cercetator SCDL Buzau

Costel Vanatoru-cercetator SCDL Buzau

In acest moment, SCDL Buzau are doi specialisti de baza dr. Floarea Burnichi, secretarul stiintific al unitatii, si dr. Costel Vanatoru, seful laboratorului, dar si cativa tineri in formare, sub directa formare a celor doi mari cercetatori, curtati in ultimii ani de managerii unor ferme mari din tara si din strainatate.

Tot ca un element al prezentului, spunem ca SCDL Buzau face cercetare legumicola si, mai nou, legumicultura ecologica si ameliroare a zeci de soiuri de legume si flori, dar si productie pe doar sase hectare.

Desigur, va amintiti campania de presa a www.sanatateabuzoiana.ro din iunie-iulie 2013, campanie media care a avut mai multe izbanzi.  Mentionam intre acestea, stoparea pentru moment a tavalugului imobiliar pornit de la nivel judetean, dar si gasirea unui avocat care s-a arata disponibil sa reprezinte in justitie SCDL, astfel incat aceasta sa-si recupereze o mare parte din patrimoniul imobiliar jefuit cu ajutorul persoanelor publice aflate la momentul unor decizii cel putin dubioase cu painea si cutitul in maba sau inca in pozitii cheie in institutiile cu putere de decizie din Buzau.

 

SCDL-57-de aniSCDL-Vlad-Burnichi-comisieImplinirea celor 57 de ani, in speta evenimentul de astazi a stat si sub auspiciul acestui jaf imobiliar si a fricii distrugerii acestei statiuni de elita din agricultura romaneasca.

Prezent la eveniment si cunoscator al realitatii SCDL, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara a apreciat ca judetul Buzau a fost testat in timp in ceea ce priveste potentialul sau in acest domeniu.

Chiar daca se afla in zona de Curbura a Carpatilor, unde din punct de vedere meteorologic sunt schimbari majore in ultimii ani, Buzaul ramane predominant agricol si favorabil dezvoltarii acestei ramuri a economiei nationale.

Este si zona viticola si cerealiera. Judetul are perspectiva de a fi printre primele din tara. Exista insa si neplacerea care nu mai depinde de oameni, aceea produsa de conditiile climatice in sud-est, care eexpune secetei aceasta zona. Dar una peste alta, judetul Buzau are si potential si diversitate, foarte mari”, a apreciat fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, cu prilejul evenimentului de la SCDL Buzau.

 

Baleriu Tabara

Valeriu Tabara

SCDL-situatia-economica-2009-2014

SCDL-situatia-economica-2009-2014

Valeriu Tabara stie si de problema funciara a SCDL, fapt pe care l-a confirmat spunand ca se bucura ca acest exod s-a oprit. „Ma bucur foarte mult. As vrea sa va spun ca un rol important l-a jucat mass-media. Stiu sigur ca a jucat un rol important in ceea ce priveste ramanerea in continuare in functiune a Statiunii din Buzau. Ma surprinde agresivitatea organismelor locale asupra terenurilor. Ele au atacat teremul si nu si-au dat seama ca Statiunea este in fapt un brand de unde au pornit soiuri celebre si de o exceptional de mare valoare care au acelasi calibru acum in Romania. Ma bucur si ca in acest an statiunea a vandut prin posta rasaduri prin posta de peste 4 miliarde de lei vechi. Eu sper ca domnul Boscodeala si comisia locala sa inteleaga ca statiunea aceasta are importanta pentru o tara intreaga, o spun cu toata responsabilitatea, trebuie sa inteleaga ca SCDL nu este un bun doar al Primariei, ci al Romaniei. De la Buzau pot porni soiuri care revolutioneaza toata tara. Se afla aici reprezentantul unei asociatii pentru gust bun care a prins radacini si va valorifica soiurile de la Buzau. Doamna de la piata en-gros din Bucuresti va lucra cu SCDL Buzau. In mine, colegii de aici vor avea un mare sustinator”, a mai spus Tabara.

 

SCDL-57SCDL Buzau - tomate _1382Cei prezenti la eveniment au avut parte si de prezentarea statiunii facuta la zi de catre directorul Constantin Vlad care, in cuvantul de bun venit si-a exprimat bucuria ca „SCDL a trecut deja de trei valuri care ar fi putut duce la pierirea ei” si astepata acum acel ceva care sa o propulseze din nou in elita nationala.

La dispozitia oaspetilor au fost puse si loturile de cercetare din sere, pe care le coordoneaza dr. Costel Vanatoru si care se refera la linii noi de rosii, busuioc, ardei iute si gras, vinete si de amelioare precum cea mai melifera planta din lume care se afla deja la Buzau si care se comporta foarte bine la clima de la noi.

Participantii au aflat ca la SCDL Buzau, in spatii neamenjate se afla si cea mai mare banca de germoplasma din Romania pentru care autoritatile centrale ar trebui sa investeasca, deoarece in acest moment, seminte de rosii romanesti vechi au ajuns sa fie  procurate prin posta de la asociatii de fermieri cu preocupari religoase din zone izolate ale Canadei si USA.

Rosiile au fost candva produse la Buzau.

 


Adaugati un comentariu


 

*