Autorul tehnicii de cezariana Vejnovic, invitat de onoare la o manifestare stiintifica din Romania

Profesorul  Tihomir Vejnovic a participat la un eveniment organizat de Universitatea de Vest din Arad, in cadrul singurului spital din tara atestat in folosirea acestei tehnici.

 

Spitalul Matern Arad

Spitalul Matern Arad

Spitalul De Obstetrica si Ginecologie Matern din Arad a gazduit, zilele trecute, a doua editie a „Consilium Semestrae Aradean”, o manifestare stiintifica adresata in special tinerilor medici si studentilor la Medicina din ani terminali. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Vest Vasile Goldis din  Arad, in parteneriat cu Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Fundatia Stiintifica Egon and Ann Diczfalusy, Divizia de Tineret a Fundatiei Diczfalusy, Departamentele de Obstetrica-Ginecologie ale Universitatilor din Novi Sad, Szeged, Bucuresti, Timisoara, Oradea, Deva, Resita, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad si Colegiul Medicilor din Romania, bucurandu-se de participarea a peste 180 de medici  si studenti romani si straini, carora le-au fost prezentate o serie de noutati in domeniul obstetricii si ginecologiei.

Printre invitatii de onoare ai manifestarii s-a aflat profesorul Tihomir Vejnovic, in calitate de autor al tehnicii de cezariana ce ii poarta numele si care a constituit una dintre principalele teme prezentate in cadrul evenimentului.

 

Dr. Cristian George Furau

Dr. Cristian George Furau

Spitalul Matern din Arad a devenit singurul spital din Romania atestat in folosirea tehnicii de cezariana Vejnovic, dupa ce medicii de aici au fost urmariti la lucru chiar de catre autorul acestei tehnici interventionale, iar acesta a atestat faptul ca metoda brevetata de el este aplicata corect. In acest sens, medicul Cristian George Furau, sef Departament Rezidentiat in cadrul universitatii aradene si chirurg in cadrul Spitalului Matern, a declarat ca „in spitalul nostru folosim de patru ani, cu rezultate foarte bune, tehnica profesorului Vejnovic din Novisad pentru operatia de cezariana, avantajul acestei tehnici fiind acela ca femeile pot suporta mai multe operatii de cezariana. Profesorul Vejnovic, care a descris aceasta tehnica in urma cu 15 ani, ne-a primit in clinica sa pentru a invata aceasta tehnica, in 2012 ne-a validat, iar acum ne-a inmanat si un certificat prin care atesta faptul ca facem corect aceasta operatie. Tehnica se mai foloseste si in alte centre din Romania, dar noi suntem singurii care am primit un asemenea certificat, acesta fiind un lucru foarte important atat pentru spital, cat si pentru oras”.

 

Prof. dr. Tihomir Vejnovic

Prof. dr. Tihomir Vejnovic

La randul sau, profesorul Tihomir Vejnovic si-a descris propria tehnica in fata celor peste 180 de participanti la eveniment, precizand ca aceasta inseamna mult mai putina sangerare in timpul operatiei, materialul pentru sutura este mai putin, iar timpul operatiei este mult mai scurt. „Prin aceasta tehnica se demonstreaza ca si durerea pacientei, dar si medicatia folosita pentru anestezie este mai putina. Cu alte cuvinte, este mult mai buna atat procedura in sine, cat si refacerea pacientei in urma operatiei”, a  mai adaugat acesta.

Evenimentul de la Arad s-a desfasurat pe doua sectiuni, respectiv, o sectiune teoretica, desfasurata pe parcursul a trei zile, si o sectiune practica, in cadrul careia metoda profesorului Vejnovic a fost prezentata, „pe viu”, in sala de operatie.

Dr. Cristian George Furau a mai precizat ca o alta tema care a fost abordata cu acest prilej a fost si cea a cezarianei la cerere, un subiect foarte fierbinte si care, in opinia sa, ar trebui legiferat. De altfel, medicul a anuntat ca un coleg din Bucuresti, care a sustinut o teza de doctorat pe aceasta tema, lucreaza in prezent la o initiativa legislativa care prevede ca cezariana sa fie reglementata si sa fie facuta la cererea pacientei.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*