Aveti grija cui va adresati pentru a doua opinie medicala!

Medicii avertizeaza ca specialistii straini care ofera stfel de servicii trebuie sa aiba avizul Colegiului Medicilor si ii sfatuiesc pe pacienti sa solicite prezentarea acestui document, inainte de inceperea consultatiei.

 

In urma cu aproape o saptamana, Colegiul Medicilor din Romania a lansat o campanie prin care se urmareste incurajarea pacientilor de a se prezenta la cabinetele medicale si sa nu isi puna singuri diagnostice sau sa-si administreze un tratament recomandat pe internet sau de alte surse mai mult sau mai putin avizate. Pe langa riscurile la care se expun cei care se incred in astfel de surse, reprezentantii Colegiului Medicilor din Bucuresti (CMB) atrag atentia si asupra apelarii la serviciile medicale tip second opinion oferite de medici straini, in camere de hotel sau in alte spatii neconventionale, care nu au nimic in comun cu un cabinet medical.

Fara a contesta competenta unor specialisti care acorda astfel de consultatii, CMB atrage atentia asupra faptului ca, pentru a putea furniza astfel de servicii in tara, specialistii straini au nevoie de avizul Colegiului Medicilor din Romania. Lipsa acestui aviz trebuie sa le ridice unele semne de intrebare pacientilor care li se adreseaza pentru a primi a doua opinie medicala.

Avertismentul Colegiului Medicilor Bucuresti vine pe fondul cresterii numarului de anunturi aparute in presa si pe retelele de socializare, referitoare la sesiuni de consultatii pentru a doua opinie medicala, oferite de fel si fel de specialisti de la clinici din strainatate, despre care in multe cazuri nu se stie mare lucru sau chiar nimic.

 

Faptul ca astfel de specialisti isi ofera serviciile pacientilor romani este salutat de medicii romani, mai ales in contextul crizei acute de specialisti din sistemul public de sanatate, insa faptul ca unele dintre aceste consultatii sunt oferite in camere de hotel sau in alte spatii improvizate, ridica anumite semne de intrebare asupra legitimitatii acestor activitati.

„Astfel de actiuni, desfasurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacientilor de catre unele clinici, trebuie sa se desfasoare conform legii. Medicii din strainatate, care nu au drept de practica in Romania, nu au nici responsabilitati fata de statul roman si pacientii din tara. Ei pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din Romania”, este mesajul pe care il transmit pacientilor romani, reprezentantii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Bucuresti, intr-un comunicat remis presei.

 

Pacientii sunt sfatuiti de aceea ca in cazul in care doresc sa se adreseze unor specialisti straini pentu a doua opinie medicala, primul lucru pe care trebuie sa il faca atunci cand se prezinta la consultatie trebuie sa fie solicitarea catre acestia de a prezenta avizul de la Colegiul Medicilor din Romania. Refuzul de a prezenta acest act sau lipsa documentului trebuie sa le ridice indoieli in privinta competentei specialistilor respectivi, sustin reprezentantii organizatiei profesionale.

In comunicatul amintit se mentioneaza ca este posibil chiar ca pacientii sa fie pacaliti prin invocarea unor titluri stiintifice false, iar in unele cazuri poate fi vorba chiar de adevarati escroci, fara pregatire medicala, care pretind ca sunt medici cu inalta calificare. Exista, de asemenea si riscul „comercializarii suferintei prin recomandarea unor tratamente si investigatii nenecesare”, odata ce persoana care acorda consultatii o face in afara cadrului legal si a controlului organizatiilor profesionale.

Nu in ultimul rand, pacientii sunt sfatuiti sa evite prezentarea la consultatii care le sunt acordate in afara cabinetelor medicale sau a unor spitale.

 


Adaugati un comentariu


 

*