Avocatul Poporului cere reglementari clare in privinta contentiei pacientilor

24 februarie 2016 | 0 comentarii |

In urma unui memoriu primit din partea familiei unui pacient care a fost contentionat in spital, Avocatul Poporului sugereaza urgentarea unor reglementari clare din partea Ministerului Sanatatii, in privinta modului in care se pot aplica masurile de contentionare in sectiile de alte specialitati medicale decat cele de psihiatrie.

 

SJU Buzau

SJU Buzau

In urma cu trei ani, Spitalul Judetean Buzau a devenit subiectul unui scandal national, dupa ce in presa au aparut cateva imagini din Sectia de Pediatrie, in care cativa copii erau contentionati pentru a nu se rani singuri in timpul administrarii tratamentului.

SanatateaBuzoiana.ro a fost, la momentul respectiv, singura publicatie care a explicat ca aceasta procedura, se practica in special in sectiile de Terapie Intensiva si in cele de Pediatrie, in toate tarile din lume, chiar si in  cele mai dezvoltate, si presupune imobilizarea totala sau partiala a pacientului pentru ca acesta sa nu nu se raneasca, sa nu isi scoata perfuziile, sa nu isi poata face rau singur. Contentia nu se aplica nicidecum in scop punitiv, ci doar in scop terapeutic, spre binele pacientului.

Desi pentru cei nefamiliarizati cu lumea medicala pare a fi vorba, la prima vedere, despre un act de cruzime, lipsit de compasiune, este vorba totusi de o procedura acceptata pentru anumite situatii, iar faptul ca la un anumit moment, pacientii sunt „legati de pat”, se dovedeste in final benefic pentru acestia. La momentul respectiv, aceste explicatii au fost interpretate drept pretext pentru a motiva un comportament inuman al cadrelor medicale, iar spitalul buzoian a primit titulatura de „Spitalul Groazei”, imaginile cu mana unui copil, legata cu o bucata de tifon de patut, fiind reluate in mod obsesiv timp de cateva zile la rand si dand nastere la fel si fel de comentarii mai mult sau mai putin avizate.

Pe fondul crizei de personal existente in majoritatea spitalelor din tara, este imposibil ca fiecare pacient agitat sa fie supravegheat permanent, iar cand acest lucru nu poate fi facut nici de apartinatori, sau cand pacientul este si foarte agitat, contentia este una dintre solutiile prin care pacientul poate fi impiedicat sa isi faca singur rau sau pentru a-l tine linistit in pat pentru administrarea tratamentului.

 

Victor ciorbea, avocatul poporului

Victor ciorbea, avocatul poporului

Ecourile scandalului de la Buzau s-au stins de mult, iar contentia continua sa fie aplicata in spitale, atunci cand nu exista alta alternativa. Recent, un alt caz a fost sesizat Avocatului Poporului, familia unui pacient care fusese internat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, si care decedase intre timp, reclamand unele abuzuri la care acesta fusese supus pe timpul internarii. In memoriul adresat Avocatului Poporului, fiica pacientului reclama ca pe durara internarii, acesta fusese legat de maini si de picioare in sectia ATI, fusese lasat nesupravegheat, timp in care se inecase cu voma, iar cadrele medicale le solicitasera sa cumpere unele medicamente care, in final nu i-au mai fost administrate.

Ca urmare a sesizarii primite, Avocatul Poporului a demarat verificari in acest caz si s-a ajuns din nou sa fie luata in discutie problema contentiei pacientilor.

In urma anchetei efectuate, reprezentantul institutiei pare sa fi inteles ca imobilizarea pacientilor este o procedura indicata in anumite cazuri, dar considera ca nu exista un protocol si niste reglementari clare care sa stabileasca cu exactitate atunci cand se pot aplica masuri de contentie in sectiile cu paturi din spitale, altele decat cele de Psihiatrie.

 

SCJU Constanta

SCJU Constanta

Masura dispusa de Avocatul Poporului este oarecum bizara, institutia cerand conducerii spitalului din Constanta sa faca demersuri la Ministerul Sanatatii pentru a reglementa acest aspect la nivel national, cand mai simplu ar fi fost ca Avocatul Poporului sa faca acest demers direct, fiind o institutie mult mai avizata decat un spital judetean din tara. „Avocatul Poporului a efectuat o ancheta, in urma careia a emis o recomandare prin care a solicitat managerului Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta ca, in exercitarea atributiilor conferite de legislaţia in vigoare, sa dispuna masurile legale pentru efectuarea demersurilor necesare pe langa Ministerul Sanatatii in vederea urgentarii reglementarii, la nivel national, a modului in care se pot aplica masurile de contentionare in sectiile de alte specialitati medicale decat cele de psihiatrie din cadrul unitaţilor sanitare cu paturi. S-a dispus, de asemenea si  completarea Protocolului medical – contentionarea pacientilor existent, cu durata maxima a masurii contentionarii conform dispozitiilor legale”, se arata intr-um comunicat remis de Avocatul Poporului. In acelasi timp, managerului spitalului i s-a mai solicitat sa faca instruirea personalului medical in scopul aplicarii corespunzatoare a protocolului existent in legatura cu inregistrarea si evidenta anuala in materie de contentie si informarea pacientului sau apartinatorilor cu privire la dispunerea unei masuri de restrictionare a libertatii de miscare a pacientului, in toate sectiile spitalului in care se impune aceasta.

Reprezentantii spitalului din Constanta au transmis, la randul lor, ca si-au insusit toate recomandarile primite, asa ca urmeaza sa faca demersurile recomandate, pe langa Ministerul Sanatatii, pentru a se elabora urgent reglementarile necesare in privinta contentiei, care sa fie aplicate in toate spitalele din tara.

Aceste reglementari exista dar, probabil, la fel cum s-a intamplat si in scandalul din 2013, in care a fost aruncat Spitalul Judetean Buzau, acestea nu sunt cunoscute mai ales in afara lumii medicale si, uneori, nu sunt aplicate corespunzator, in sensul ca pacientii si apartinatorii nu sunt informati intotdeauna, in prealabil, de ce este necesar sa se procedeze astfel.

 


Adaugati un comentariu


 

*