Avocatul Poporului ia „la puricat” spitalele de psihiatrie

11 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Decizia a fost luată după ce România a fost condamnată la CEDO, pentru că un pacient care a fost internat timp de 10 ani într-un astfel de spital, fără ca prelungirea masurilor de internare să aibă temeiuri justificate.

 

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

Victor Ciorbea, cel care indeplinește în prezent calitatea de Avocat al Poporului, a anunțat că anul viitor va acorda o atenție deosebită spitalelor de psihiatrie din țară, pentru a constata eventuale abuzuri comise asupra pacienților internați și dacă prezența acestora în astfel de spitale este sau nu justificată. Decizia a fost luată ca urmare a autosesizării Avocatului Poporului cu privire la cazul unui pacient care a câștigat recent procesul intentat statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru ca a fost ținut intrenat fără justificare într-un spital de boli psihiatrice, timp de 10 ani, nefind eliberat nici în momentul de față.

Potrivit unui comunicat al instituției, care citează mai multe articole de presă ce au relatat cazul pe larg, cetățeanul în cauză a fost internat în 2007 într-un spital de psihiatrie, fiind dovedit faptul că acesta suferea de o tulburare psihică ce îl făcea periculos pentru societate, împotriva sa existând și acuzații de natură penală. Ulterior, starea sa de sănătate s-a mai ameliorat, însă cu toate acestea, pacientul a fost ținut în spital timp de 10 ani, aflându-se și în prezent internat, deși ar fi obținut o decizie prin care se stabilește că nu mai există motive ca acesta să fie izolat în spital.

 

Întrucât toate încercările sale de a ieși din spital au fost sortite eșecului, pacientul s-a adresat într-un final la CEDO, iar judecătorii instanței europene i-au dat câștig de cauză, dispunând o condamnare a statului român pentru anii pe care reclamantul i-ae fi petrecut nejustificat în spitalul de boli psihice.

Judecătorii au stabilit că, în tot acest timp, prelungirea măsurii de internare s-a făcut fără temeiuri justificate și în afara cadrului legal, iar pacientul nu a fost pus în libertate nici la acest moment, din cauza neefectuării procedurilor adecvate.

Judecătorii CEDO au mai stabilit că fiecare prelungire a măsurii internării s-a făcut în baza unor concluzii neactualizate și a  acuzațiilor penale în baza cărora fusese internat, în contextul în care pacientul a demonstrat în spital, că nu prezintă pericol pentru nimeni și nu este violent.

Mai mult, revizuirea măsurii de internare medicală, deși s-a făcut de mai multe ori, a durat mult prea mult de fiecare dată, variind între un an și jumătate și trei ani și opt luni, acesta fiind una alt motiv pentru care România a fost condamnată.

 

Totodată, instanța europeană a atras atenția României asupra necesității de a verifica și situația altor persoane internate în condiții similare reclamantului, întrucât cazul lui a relevat serioase probleme în sistem. Judecătorii au mai precizat că trebuie să existe reglementări naționale care să le apere mai bine drepturile celor care sunt supuși internării medicale, respectiv  dreptul la apărare, asigurarea celerității procedurilor și a temeiniciei deciziilor de internare medicală dispuse.

În baza acestor recomandări, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a anunțat că va efectua, în cursul anului 2018, vizite în spitale de psihiatrie, urmând ca acestea să aibă ca obiectiv și verificarea respectării procedurilor de internare nevoluntară.

În România funționează 37 de spitale/secții de psihiatrie. Patru dintre aceste unități medicale au și statut de spitale pentru măsuri de siguranță și sunt de interes național. Potrivit legii, internarea voluntară într-un astfel spital se face la fel ca în orice alt serviciu medical și pentru orice boală, iar pacientul are dreptul de a solicita externarea, în orice moment, cu excepția cazului în care sunt întrunite condițiile care justifică menținerea internării împotriva voinței pacientului. Procedura de internare nevoluntară se aplică numai după ce toate procedurile de interbnare voluntară au fost epuizate și numai după ce un medic psihiatru abilitat constată că persoana suferă de o tulburare psihică ce reprezintă un  pericol iminent pentru sine sau pentru cei din jur, iar o comisie specială decide că soluția este corectă, iar o instanță confirmă această decizie.

 


Adaugati un comentariu


 

*