Avorturile si riscurile lor, semnal de alarma de Ziua Mondiala a Contraceptiei

26 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Romania are cea mai mare rata a avorturilor din Europa (480 la 1000 nascuti vii, ceea ce reprezinta dublul mediei din Uniunea Europeana) si una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii materne (27 decese la 100.000 nascuti vii), potrivit ultimelor rapoarte OMS.

 

Contraceptia, cel mai bun mijloc de a evita o sarcina nedorita si de a-ti planifica propria viata

Milioane de femei mor din cauza avorturilor, iar milioane de copii se nasc fara a fi doriti sau cu diferite malformatii generate de un avort esuat – este semnalul de alarma pe care astazi, cu prilejul Zilei Mondiale a Contraceptiei, il trag medicii si autoritatile medicale din intreaga lume.

Decesele materne ar putea fi insa reduse cu o treime, daca toate femeile care ar dori sa evite o sarcina, ar avea acces la contraceptie eficienta.

In 2012, potrivit unor rapoarte ale Organizatiei Mondiale a sanatatii (OMS), metodele contraceptive moderne sunt folosite de 57% dintre femeile cu varste intre 15 – 49 ani  din intreaga lume. Se estimeaza ca in tarile in curs de dezvoltare, 222 milioane de femei nu-si doresc sarcina, dar nici nu utilizeaza metode de contraceptie, fie din lipsa educatiei, lipsa de informare, din considerente de ordin religios sau alte motive.

La Summitul de Planificare Familiala, desfasurat la Londra, la 11 iulie 2012, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Internationala (DFID) si Fundatia Bill si Melinda Gates, OMS a facut un apel pentru o implicare internationala fara precedent la nivel de politici si resurse, pentru a transforma viata a milioane de femei de varsta fertila. S-a definit totodata un set de masuri recomandate la nivel de politici, care sa reduca riscul sarcinilor nedorite si mai ales al avorturilor”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, cu prilejul Zilei Mondiale a Contraceptiei.

 

      Importanta planificarii familiale 

 

Dr. Silvia Nistor, specialist planificare familiala

Specialistii OMS arata ca diferentele in modul de utilizare a metodelor contraceptive pot fi observate in functie de status-ul social, mediul de resedinta, venit si nivel de educatie, iar ratele reduse ale prevalentei contraceptivelor si sarcinile nedorite pot contribui la o rata crescuta a avorturilor. Astfel, Europa de Est si Asia Centrala au unele din cele mai mari rate ale avorturilor la nivel mondial, iar in unele tari europene, avorturile reprezinta peste 20% dintre cauzele de deces matern.

Conform datelor OMS, (Regiunea Europeana), Millenium Development pentru 2011, o treime din decesele materne pot fi insa prevenite daca se imbunatateste accesul la metodele contraceptive.

Este important sa se inteleaga ca planificarea familiala ajuta la prevenirea transmiterii HIV si a altor boli cu transmitere sexuala, reduce necesitatea efectuarii avorturilor provocate si intareste drepturile omului de a-si hotari numarul de copii din familie. OMS promoveaza planificarea familiala prin elaborarea de ghiduri legate de siguranta si serviciile de furnizare a metodelor contraceptive, dezvoltand standarde de calitate si ajutand tarile sa introduca, sa adapteze si sa implementeze instrumentele necesare satisfacerii nevoilor fiecareia, inclusiv pentru contraceptia de urgenta”, arata dr. Silvia Nistor, medic primar planificare familiala, mentionand ca la Buzau, din ce in ce mai multe persoane, mai ales tinere, apeleaza la cabinetul de planificare familiala si contraceptie care functioneaza in Ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta.

 

Romania, in topul avorturilor si deceselor materne

 

Cu o istorie de numai 20 de ani de utilizare legala a metodelor contraceptive, Romania se afla atat in topul avorturilor cat si al mortalitatii materne.

Potrivit datelor oficiale, mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva si aproape doua treimi dintre tineri inca folosesc metode contraceptive naturale (calendarul si contactul intrerupt).

In 2004, Romania a ocupat primul loc in Europa ca numar de avorturi (considerate ca mijloc de contraceptie) inregistrate anual, cu 0,84 avorturi per femeie, conform Studiilor de Sanatatea Reproducerii efectuate in anii 1993 si 2004, iar in 2006 (conform Health for All), rata avorturilor a fost de 68 la 1000 nasteri (comparativ cu 95 in Federatia Rusa, Polonia sub 1 si o medie europeana de 30).

 „Date recente publicate de OMS arata ca Romania are inca cea mai mare rata a avorturilor din Europa (480 la 1000 nascuti vii – dublul mediei UE) si una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii materne (27 decese la 100.000 nascuti vii), fiind depasita doar de Albania (31) si Republica Moldova (32). In judetul Buzau, in 2011 s-au inregistrat 1.528 de intreruperi de sarcina,  695 dintre acestea fiind avorturi la cerere, in  ultimii doi ani neinregistrandu-se niciun avort provocat”, a aratat Mihaela Voineagu, reprezentantul DSP Buzau.

Accesul la servicii de planificare familiala a condus la scaderea constanta a numarului de avorturi, astfel ca in 2007 numarul acestora scazuse la 137.226, fata de 992.265 in 1990. Totusi, in 2009, Romania a fost una dintre tarile cu cele mai mari rate ale avorturilor din lume (78/100 femei de varsta fertila, 350 avorturi/zi) si mai ales a ocupat primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de nasteri inregistrate in randul minorelor, cu o medie medie de 8.500 pe an. In anul 2010 s-au inregistrat 101.915 avorturi la nivel national.

 

2.000 de buzoieni apeleaza anual la cabinetul de planing familial

 

Mihaela Voineagu, reprezentantul DSP Buzau

In judetul Buzau, cabinetul de planificare familiala a fost infiintat in 1994, are 1.100 de beneficiari inscrisi cu fisa aferenta si functioneaza in Ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta. Prin intermediul acestuia se ofera, gratuit si fara trimitere, in cadrul programului de functionare, consiliere autorizata si confidentialitate.

Anual, cabinetul inregistreaza aproximativ 2.000 de prezentari, dintre care intre 700 si 1.000 vin pentru pilule contraceptive, restul pentru prezervative si/sau consiliere. Cabinetul este dotat permanent cu contraceptive uzuale, iar adresabilitatea este gratuita”, mai spune dr. Silvia Nistor.

Potrivit datelor oferite de DSP Buzau, in anul 2010, la acest cabinet s-au inregistrat 2.665 de prezentari, in urma carora s-au distribuit 200 de fiole cu seruri contraceptive, 1.200 folii cu pilule si 3.300 de prezervative.

In anul 2011, in urma a 1976 de prezentari, s-au distribuit 40 de fiole contraceptive, 950 de folii cu pilule si 3.000 de prezervative.

Anul acesta, pana in luna august fusesera solicitate 200 de folii cu pilule si 2.000 de prezervative.

Elevii, studentii, somerii, persoanele cu venituri reduse, pensionate medical, din mediul rural sau care au mai multi copii si nu mai doresc, li se ofera materiale contraceptive gratuite. Contra cost, tratamente contraceptive se ofera celor care nu se incadreaza in baremele enumerate sau care doresc sa-si trateze alte afectiuni (acnee juvenila, chisturi ovariene, hirsutism etc.).

 

Ignoranta face ravagii in randul tinerilor

 

Contraceptia poate fi solutia cea mai buna pentru protectie

Potrivit statisticilor OMS, in 2007,  din 28 de milioane de sarcini, in Occident, 49% au fost neplanificate, dintre care 36% au fost intrerupte, iar in  2008, aproximativ 14 milioane de mame erau minore. Conform Raportului privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului pentru 2010, elaborat de ONU, din cele 205 milioane de sarcini, o treime au fost neplanificate.

Desi avortul este legal, aproximativ 500.000 avorturi provocate au avut loc in 2008 la nivel european, determinand 7% din decesele materne.

Studiul „Actualitati despre sanatatea tinerilor in Europa” al Biroului European al OMS arata ca in 2009, in 42 tari, rata sarcinilor la adolescente a scazut in ultimii 20 de ani, variind intre 12% in Slovacia si 38% in Bulgaria si Danemarca. Prezervativele si pilulele contraceptive sunt cele mai utilizate metode contraceptive (intre 65% in Suedia si 89% in Spania).

In Europa, peste 25% dintre tinerele cu varste intre 15 – 24 ani au avut contacte sexuale neprotejate, in timp ce in America de Nord 38%, in America Latina 67%, iar in Asia si Australia, de 37%.

Studiul „Contraceptia: Cine este responsabil pana la urma?”, realizat in mai 2010, in care au fost implicate 25 tari si peste 5.000 tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani din Asia-Pacific, Europa, America de Nord si America Latina, arata ca 45% dintre tinerii activi din punct de vedere sexual au intretinut raporturi sexuale neprotejate, pe motiv ca nu au avut la indemana mijlocul contraceptiv, nu le place contraceptia sau erau sub influenta alcoolului.

In vederea imbunatatirii sanatatii reproducerii, organizatia la nivel global EngenderHealth are in vedere sa imbunatateasca siguranta, eficacitatea si calitatea serviciilor de planning familial.


Adaugati un comentariu


 

*