Balbaiala autoritatilor accentueaza scandalul legat de E.coli

Nebuloasa privind cauzele care au imbolnavit zeci de copii din Arges si au ucis trei dintre ei se adanceste. Incompetenta autoritatilor s-a manifestat inca o data, cand au anuntat prezenta E.coli intr-un lot de branza produs de Lactate Bradet, dar si-au amintit mai tarziu ca branza fusese fabricata dupa ce murisera cei trei copii. 

 

Lactate BradetBulibaseala de nedescris in sistemul public de sanatate. In scandalul infectiei copilasilor cu E.coli, ministrul Sanatatii cere demisii peste demisii, dar cei vizati refuza sa se conformeze. Opinia publica cere sa cada capete, dar se pare ca primul care va plati pentru moartea celor trei copii si suferinta celorlalti care au ajuns la spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic va fi administratorul firmei Lactate Bradet. Inspectorii ANSVSA au anuntat ca acesta este producatorul a carui eticheta se afla pe un lot de branza de vaci in care a fost depistata prezenta bacteriei. Numai ca… dupa ce numele sociatatii a fost asociat cu acest scandal, iar inspectorii sanitari au dispus imediat sistarea activitatii in sectia de lactate, mai multe magazine au retras de la vanzare produsele purtand aceasta marca, iar producatorul a fost supus unui adevarat linsaj mediatic, atat on-line cat si din partea unor lideri de opinie foarte populari, care s-au grabit sa dea verdicte, desi nu detineau toate datele problemei.

Imediat ce a fost facut anuntul privind depistarea bacteriei intr-un lot de 25 de kilograme de branza proaspata de vaci si a fost facut public numele producatorului, toti cei care cereau cu inversunare sa cada capete s-au dezlantuit, transferand in sarcina producatorului toate acuzatiile, mai mult sau mai putin fondate, pe care le adusesera pana atunci medicilor si autoritatilor.

Nu s-au mai asteptat celelate date oficiale si probabil ca asta s-a si dorit, scoaterea in fata a unui tap ispasitor, in conditiile in care devine tot mai evident ca va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa se stabileasca cu exactitate sursa infectiei.

 

Marius Badea - Lactate Bradet

Marius Badea – Lactate Bradet

In aceste conditii, administratorul societatii incriminate a anuntat ca isi va inchide afacerea, chiar daca se va stabili ca nu de aici a pornit sursa infectiei, fapt pe care il sustine in continuare. Acesta a precizat ca asocierea numelui firmei cu acest scandal a compromis definitiv brandul care ajunsese sa fie recunoscurt in zona de cativa ani si, in consecinta, chiar daca i se va permite in continuare sa functioneze, activitatea ar fi una total nerentabila.

„Ne mergea bine, dupa ce acum aapte ani fabrica a ars. Atunci am primit ajutor de la o fabrica din tara si ne-am redresat. Acum, nu mai cred. Oricum, nu vom mai produce pana nu se clarifica situatia. Nici eu, la cea mai mica suspiciune ca produsele Bradet ar putea face rau, nu as mai da copilului meu sa manance. Ii inteleg pe toti cei care m-au sunat sa ma intrebe daca sa mai consume sau nu. Eu cred ca ministrul s-a grabit sa arate spre noi, dar nu pot decat sa astept rezultatele”, a declarat Marius Badea, administratorul societatii

Tinand cont, insa, de declaratiile ulterioare facute de autoritati, producatorul respectiv ar putea fi mai degraba o victima colaterala si nu vinovatul principal in acest scandal.

Chiar presedintele ANSVSA, Andrei Butnaru a declarat ca societatea respectica fusese controlata de inspectorii sanitar veterinari cu doar o saptamana inainte, deci dupa ce izbucnise epidemia, si nu a fost depistata nicio problema privind respectarea normelor de igiena in procesul de productie. In plus, societatea mai facuse si in alte randuri obiectul unor astfel de controale, de fiecare data nefiind depistate probleme. In plus, lotul respectiv de branza de vaci fusese produs pe 22 februarie, data la care deja fusese inregistrat al treilea deces in randul copiilor infectati.

 

rezervor de lapteS-a vehiculat ipoteza ca vreunul dintre angajatii societatii ar fi putut fi purtator al acestei bacterii, insa ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a precizat ca toti salariatii erau sanatosi si respectau regulile de giena, lucrand in sectii echipati corepsunzator, cu masca de gura, manusi, halat si boneta de protectie pe cap. Ramane de vazut insa care vor fi rezultatele in urma analizei probelor ridicate de aici, iar daca si acestea se vor fi negative, acuzele aruncate asupra producatorului se vor dovedi neintemeiate. De altfel, si ministrul Agriculturii s-a declarat foarte sceptic in aceasta privinta, precizand ca, in opinia sa, sursa de provenienta a bacteriei E-coli depistate in lotul de branza de vaci ar putea fi la una din cele doua ferme care furnizeaza laptele folosit ca materie prima. Aceste ferme furnizeaza insa lapte si pentru alti producatori atat de pe raza judetului Arges, cat si din Dolj, iar pana la aceasta ora nu au mai fost identificate si alte produse contaminate.

Pana cand se va face lumina in acesat caz, cert este ca societatea din Curtea de Arges este prima care trage ponoasele in urma scandalului si ramane de vazut, la final, daca este vorba despre adevaratul vinovat sau despre o victima colaterala care a jucat rolul Acarului Paun, numele sau fiind aruncat cu prea mare usurinta in acest scandal, inainte de a exista dovezi concludente.

Intre timp, la spitalul Marie Curie mai sunt internati 4 copii, dintre care trei la sectia de Nefrologie, iar al patrulea la Terapie Intensiva. Doi copii de la Nefrologie si cel din ATI continua dializa, in timp ce al patrulea pacient se afla in convalescenta si este posibil sa fie externat pana la sfarsitul saptamanii. In spitalele din Arges mai sunt internati 45 de copii cu scaune diareice, unul dintre ei fiind transferat la Bucuresti, dar nefiind diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic.

 


Adaugati un comentariu


 

*