Bani de la Banca Mondiala pentru reteaua de radioterapie din Romania

Institutia financiara a alocat 200 de milioane de euro pentru dotarea mai multor centre si spitale din tara cu aparatura atat de necesara in tratamentul afectiunilor oncologice.

 

Alexandru Irimie

Dr. Alexandru Irimie

Daca ar fi sa dam crezare spuselor oficialilor din Ministerul Sanatatii, in maxim trei ani, accesul la tratamentele prin radioterapie nu ar mai trebui sa constituie dificultati majore pentru pacientii cu afectiuni oncologice, intrucat reteau nationala va permite accesul a 70-80 la suta dintre bolnavi la tratament, fata de 30-35 la suta, cat acopera in prezent. Aceasta, datorita sumei de 200 de milioane de euro alocati de catre Banca Mondiala pentru extinderea retelei de radioterapie din Romania, astfel incat in doi-trei ani sa fie atins nivelul de acoperire nationala existent deja in celelalte tari ale Europei. Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii, Alexandru Irimie, care a precizat ca in urmatorii doi ani, mai multe centre oncologice si spitale din tara vor fi dotate cu aparatura de radioterapie. „Noi am facut un program de radioterapie la nivel de tara, el este impartit pe marile centre, pe diverse centre de niveluri diferite, iar Banca Mondiala a alocat suma de 200 de milioane de euro, care va ajuta la implementarea acestei retele. La aceasta ora, accesul la radioterapie la nivel de tara este destul de mic, de 30 – 35 la suta, fata de 70 – 80 la suta cat este la nivel european. Banii urmeaza sa intre in procesul de achizitionare a aparaturii pentru reteaua de radioterapie. Cred ca in doi-trei ani vom fi acoperiti la nivel national din punctul de vedere al radioterapiei”, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, doctorul Irimie.

 

radioterapiePotrivit acestuia, reteaua va cuprinde cele trei institute de oncologie din Romania, de la Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti, centrele universitare mari, precum Craiova, Targu Mures, Timisoara, dar si centre mai mici si spitale.

In prezent, bolnavii sunt nevoiti sa astepte cate trei-patru luni pentru a le veni randul la tratament, din cauza faptului ca nu esista suficienta aparatura pentru radioterapie, iar aparatele aflate in dotarea unitatilor medicale sunt vechi, uzate fizic si moral. Aceasta, in conditiile in care radioterapia constituie una dintre metodele principale de tratament al cancerului.

Radioterapia foloseste radiatii pentru a distruge sau leza celulele tumorale, astfel incat acestea nu se mai pot multiplica, fiind tintita spre zona cu tumora maligna. Radiatiile afecteaza toate tesuturile din zona de tratament, dar efectul maxim este asupra celulelor care se divid rapid si activ, cum sunt celulele tumorale. Daca radioterapia lezeaza si celulele sanatoase, pacientul experimenteaza efecte secundare. Uneori, celulele sanatoase rezista la leziunile induse de radioterapie sau se repara rapid.

 


Adaugati un comentariu


 

*