Bani de la Guvern pentru zonele calamitate din județul Buzău

2 iulie 2018 | 0 comentarii |

Premierul Viorica Dăncilă a promis că în urma evaluărilor autorităților locale va fi aprobată, în ședința de joi, o Hotărâre de Guvern prin care se vor aloca fonduri  pentru refacerea infrastructurii și sprijinirea oamenilor afectați de inundații.

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, însoţită de membri ai Cabinetului, s-a deplasat astăzi în județul Buzău, pentru evalualuarea pagubele inundațiilor şi identificarea unor soluţii rapide de sprijinire a oamenilor şi comunităţilor afectate. Șefa Guvernului, în timpul vizitei în comuna buzoiană Chiliile, a promis că joi va fi aprobată, în Guvern, o hotărâre prin care se vor aloca fonduri pentru indepărtarea efectelor inundațiilor și a ajuta oamenii afectați.

Ceea ce s-a stricat vom vedea cum reparăm, vom aloca bani, important este că am putut să ţinem sub control în această perioadă o situaţie foarte dificilă, pentru că, după cum am văzut, din 1969 nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situaţie. Vrem să vedem situația existentă în teren, să grăbim evaluarea, astfel încât oamenii care au fost loviți de aceste fenomene să aibă un ajutor. Cred că prezența noastră aici ne face să avem o idee asupra a tot ce s-a întâmplat la fața locului. Vrem să vorbim și cu oamenii, vrem să vedem care sunt problemele existente la acest moment. Știm că până acum s-a acționat bine. Vreau să-i felicit pe toți cei implicați, Ministerul Afacerilor de Interne, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, autoritățile locale și județene. Pentru noi, primordial a fost să nu vedem victime, oamenii să fie pe rpimul loc, și acum Guvernul este implicat în mod dorect în a ajuta toate comunitățile care au avut de suferit”, a declarat premierul Dăncilă.

 

În urma unei discuții avută cu comisarul european Corina Crețu despre posibilitatea activării mecanismului Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, România, ar putea obține bani pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele afectate, cu alimente și pentru a-și reparar gosodăriile distruse, a mai spus premierul.

După ce finalizăm evaluările, am vorbit cu doamna comisar Corina Crețu, astfel încât să accesăm și fondul de solidaritate, pentru că pagubele sunt foarte mari. Vom face o evaluare din punct de vedere al localităților, ne referim și la locuințe, drumuri, căi de acces, agricultură, astfel încât ajutorul Guvernului să vină în toate aceste domenii. Avem fonduri, vom vedea cum facem să acoperim toate aceste pagube. O să apelăm și la fondul de solidaritate, dar până când acest fond ajunge în România, trebuie să punem la bătaie fondurile pe care le avem, ca oamenii să aibă un ajutor imediat”, a menționat Dăncilă.

 

Cu aceeași ocazie, ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan a spus că în ultimele cinci zile au fost afectate de inundaţii 285 de localităţi din 35 de judeţe, ceea ce înseamnă „o arie foarte mare” şi o încercare foarte grea pentru autorităţi. Mulțumită că „nu sunt probleme medicale și nu sunt urgențe”, ministrul a anunțat că la ora actuală se face o evaluare a pagubelor, în baza căreia se va realiza o strategie de apărare împotriva inundațiilor, însă „acest lucru nu se va întâmpla mâine”.

La nivelul consiliilor județene se întocmesc acele hărți de risc și, în funcție de ele, noi ne propunem strategiile de apărare împotriva inundațiilor. În situații limită avem posibilitatea să intervenim și să consolidăm, să apărăm zonele expuse riscului. Încercăm să urmărim cu atenție lucrul acesta, însă nu se poate întâmpla mâine, e o realitate. Situațiile pe care le cunoașteți nu au fost generate ieri, sunt situații vechi. Rolul nostru este să gândim această strategie, astfel încât să punem oamenii la adăpost, pentru că e tot ce contează”, a declarat, la Chiliile, ministrul Dan.

 

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a precizat că zona în care au avut loc ultimele inundații care au dus la întreruperea legăturilor cu oamenii din cele patru sate este una în care se întâmplă frecvent astfel de fenomene. Oficialul a explicat însă că situația ar fi putut fi mult mai gravă dacă nu s-ar fi realizat, anul trecut, lucrări de consolidare în aceste zone, cu bani de la Guvern și din fonduri locale.

În urma ploilor din ultima perioadă au fost afectate mai multe drumuri județene, pe care, din fericire, nu sunt probleme deosebite, se poate circula. Important de știut este că am avut alocate fonduri din care am putut face anumite lucrări de consolidare înainte de manifestarea acestor fenomene naturale. În lipsa lucrărilor menționate, astăzi nu s-ar fi putut ajunge aici și ar fi fost greu de intervenit pentru a-i ajuta pe localnici. Vreau să mulțumesc Instituției Prefectului, Jandarmeriei, MapN și celor doi primari, pentru implicare. Noi vom înainta toate documentele la Guvern, pentru a primi aceste ajutoare de urgență, pentru că vorbim despre localități mici, fără putere financiară, care n-ar face față unor astfel de încercări, fără sprijinul autorităților, fără acești bani”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

 

Prefectul Carmen Ichim a declarat, la rândul său, că se lucrează deja la evaluarea pagubelor produse de apă, pentru a putea întocmi un proiect de Hotărâre de Guvern care să intre la aprobare în ședința de joi. „Avem aproximativ 400 de persoane care au rămas blocate în aceste patru sate, dar s-a acționat prompt, s-au refăcut legăturile de trafic, au primit apă, s-a pus la dispoziție personal din cadrul MapN și MAI pentru decolmatarea bazinului de apă al primăriei. Așteptăm acum evaluările din toate zonele afectate, pe care le vom aproba în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și apoi vom face o propunere de Hotărâre de Guvern”, a declarat Ichim.

Președintele Consiliului Județean , și-a exprimat speranța că promisiunile șefului Executivului de a sprijini autoritățile locale se vor materializa printr-o Hotărâre de Guvern și, în cel mai scurt timp, vor fi acordate „fondurile necesare acoperirii pagubelor”, astfel încât lucrările de refacere și de consolidare a drumurilor distruse să poată fi demarate în cel mai scurt timp, astfel încât să fie finalizate înainte de venirea iernii.

Premierul Viorica Dăncilă a vizitat mai multe zone afectate de inundaţii din judeţele Buzău, Bacău, Covasna şi Braşov, împreună cu ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, și ministrul Agriculturii, Petru Daea.


Adaugati un comentariu


 

*