Bani mai multi pentru medici, de la 1 iulie

21 iunie 2016 | 0 comentarii |

Punctul per capita creste la 4,3 lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste la 2 lei, atat in asistenta medicala primara cat si in ambulatoriul pentru specialitati clinice.

 

contract-medicContractul-Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 — 2017, ce va intra in vigoare la 1 iulie 2016, cuprinde o serie de noutati fata de actualul act normativ similar aflat in vigoare, transmite Biroul de presa al CNAS, printr-un comunicat.

Astfel, se intareste obligatia generala a furnizorilor de servicii medicale de a informa asiguratii despre consecintele nerespectarii indicatiilor terapeutice. Totodata, se clarifica obligatia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice in vigoare, sustine conducerea CNAS.

Hotararea 425, de completare a noului Contract-cadru, adoptata de Executiv in 16 iunie 2016, are ca principal scop crearea fundamentului legal pentru renuntarea la raportarea bilunara/lunara/trimestriala a serviciilor efectuate de furnizori, dupa caz, in favoarea raportarii on-line in timp real. Pentru toti furnizorii aflati in relatie contractuala cu CNAS, perioada de raportare in platforma informatica a serviciilor medicale acordate off-line urmeaza sa fie extinsa de la 72 de ore din momentul acordarii la 3 zile lucratoare dupa data acordarii serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucratoare/sarbatorile legale.

 

farmacieActul normativ mentionat vizeaza optimizarea informarii asiguratilor prin introducerea obligativitatii afisarii la furnizori a informatiilor privind pachetele de servicii medicale si a tarifelor corespunzatoare, in formatul stabilit de CNAS. Hotararea mai urmareste revizuirea sanctiunilor aplicabile furnizorilor de servicii medicale, implementarea unui sistem de management a listelor de prioritate la nivelul asistentei medicale paraclinice din ambulatoriu si a asistentei spitalicesti, in vederea optimizarii transparentei in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Totodata s-a decis punerea in aplicare a OUG nr. 20/2016 privind cresterile salariale la nivelul unitatilor sanitare publice, de la 1 august.

La  nivelul farmaciilor a fost modificata sanctiunea privind lipsa prezentei farmacistului in farmacie (se aplica sanctiuni graduale, cu informarea si a Colegiului Farmacistilor din Romania).

In prezent, pe circuitul institutional de avizare se afla proiectul Normelor de aplicare a Contractului-Cadru, in care au fost incluse mai multe propuneri ale organizatiilor reprezentative ale furnizorilor de servicii medicale, cum ar fi, de exemplu, cea a medicilor de familie referitoare la redefinirea grupelor de varsta pentru examinarea si inregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacientii minori, sau cea referitoare la modificarea unor servicii medicale preventive si profilactice”, se arata in comunicatul CNAS.

 

medic  familieMedicii de familie nu mai au voie sa taxeze acordarea avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi, dar li se mareste plata per-capita si per-servicii. Proiectul normelor de aplicare a Contractului-Cadru cuprinde majorari ale valorii minime garantata a punctului per capita de la 4 la 4,3 lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 1,9 la 2 lei.

In pachetul de servicii de baza, in cadrul serviciilor medicale preventive si profilactice pentru copii 0-18 ani s-au modificat grupele de varsta astfel: 2-5 ani, 6-9 ani, 10-17 ani inclusiv; pentru copii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 5 ani inclusiv.  Totodata au fost revizuite reglementarile privind evaluarea complexa a copilului pe grupe de varsta/sex in cadrul serviciilor preventive pentru copii cu varste intre 0-18 ani. Pentru screeningul rahitismului, medicul de familie poate recomanda si fosfor si fosfataza alcalina; la grupele de varsta 6-9 ani si 10-17  ani,  profilaxia sindromului dismetabolic se face nu numai pentru copii cu indice de masa corporala (IMC) crescut, ci si la cei cu istoric de hipercolesterolemie familiala; pentru adultul asimptomatic nu se mai recomanda electroforeza proteinelor serice.

Asiguratii se pot transfera de pe o lista de pacienti pe lista altui medic de familie mai devreme o data la sase luni, iar in cazurile in care domiciliul asiguratului se schimba dintr-o localitate in alta, asiguratul este in arest preventiv, executa o pedeapsa privativa de libertate, precum si la incetarea starii respective, transferul se poate face mai devreme de sase luni.

 

ambulatoriu- Stefanescu 2013Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, in pachetul de servicii de baza au fost completate specialitatile clinice care pot efectua unele proceduri diagnostice/terapeutice, inclusiv in ceea ce priveste procedurile nou introduse in pachet, conform Contractului-cadru. Astfel, serviciile medicale conexe furnizate acum de kinetoterapeut pot fi acordate si de catre fiziokinetoterapeut si de profesorul de cultura fizica medicala, alaturi de kinetoterapeut. Medicul de specialitate psihiatrie pediatrica poate raporta servicii conexe al caror punctaj poate fi de 180/zi. Totodata se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii) precum si tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale, iar in lista afectiunilor care permit prezentarea direct la medicul specialist a fost inclusa si insuficienta respiratorie cronica severa.

Ecografia de vase – artere/vene ca prestatie independenta poate fi efectuata de medici specialisti in cardiologie, medicina interna, diabet zaharat si boli de nutritie, chirurgie vasculara si chirurgie cardiovasculara.

Valoarea minima garantata a punctului pe serviciu din asistenta medicala ambulatorie pentru specialitatile clinice se majoreaza de la 1,8 la 2,0 lei.

 

laborator - HIVPentru medicina dentara se prevede ca minorilor li se vor putea acorda consultatii o data la sase luni, fata de o data la 12 luni in prezent. Totodata, se introduce un nou serviciu decontat de CNAS, obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei, alte servicii fiind redefinite.

In cazul laboratoarelor de analize, daca CNAS sesizeaza neconcordante intre investigatiile medicale efectuate si cantitatea de reactivi achizitionati de laboratoarele de analize medicale, ca si in cazul sesizarii de neconcordante intre medicamentele/materialele sanitare eliberate si cantitatea de medicamente/ materiale sanitare achizitionate de farmacii se vor aplica sanctiuni care pot merge pana la rezilierea contractelor de furnizare de servicii.

Punctajul total pentru fiecare aparat se acorda doar pentru aparatele cu o vechime de pana la 8 ani, iar pentru aparatele mai vechi de 8 ani (dar nu mai mult de 12 ani), calculati de la data fabricarii sau de la data reconditionarii, punctajul total al fiecarui aparat, pentru fiecare an in plus, se diminueaza cu cate 20%. Aparatele mai vechi de 12 ani nu se puncteaza.

In cadrul resurselor tehnice, pentru  microbiologie s-a introdus si analizorul automat de microbiologie cu spectometrie de masa MALDI-Tof pentru identificarea rapida a germenilor patogeni, cu un punctaj de 60 puncte.

 

Medici RMN 1Pentru laboratoarele de radiologie imagistica medicala si medicina nucleara, aparatele mai vechi de 15 ani calculati de la data fabricarii sau de la  data reconditionarii pentru care s-a aplicat un nou marcaj CE, prezentandu-se  o declaratie de conformitate in acest sens pentru seria respectiva emisa de producator, nu se puncteaza. Punctajul total pentru fiecare aparat se acorda pentru aparatele cu o vechime de pana la 9 ani; pentru aparatele cu o vechime de peste 9 ani dar nu mai mult de 15 ani, calculati de la data fabricarii sau de la data reconditionarii, punctajul total al fiecarui aparat, pentru fiecare an in plus, se diminueaza cu cate 15%. Reglementarile actului normativ (Anexa 20) nu mai prevad certificarea softurilor conform normelor producatorului.

Efectuarea de RMN de sani cu sau fara substanta de contrast se introduce printre serviciile decontate pentru asistenta medicala ambulatorie paraclinica, renuntandu-se insa la decontarea examenului fungic de urina, considerat de specialisti ca irelevant pentru patologia pacientului. Pentru RMN sani-nativ se vor deconta 450 lei, iar pentru RMN sani nativ si cu substanta de contrast, 700 de lei.

 

spitalIn asistenta medicala spitaliceasca, in cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au si spitalizare continua, se asigura obligatoriu prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim 7 ore/zi. Pentru pacientii carora la externarea din spital li se indica prin scrisoare medicala sa revina pentru internare, precum si pentru pacientii cu hemofilie din programul national respectiv nu va mai fi necesara prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

In spitalizarea continua, pentru serviciile paliative acordate in unitatile sanitare cu paturi, trimestrial se face regularizare in mod similar cu serviciile spitalicesti acordate in sectiile de cronici. In ceea ce priveste unii indicatori cantitativi specifici spitalelor luati in calcul la stabilirea sumei contractate pentru servicii spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua pentru spitalele finantate in sistem DRG, durata  medie de spitalizare este cea realizata la nivelul fiecarui spital; pentru spitalele cu o durata medie de spitalizare realizata in anul 2015 mai mica  decat media celor mai mici durate de spitalizare pe sectii realizate in anul 2015 prevazute, durata medie de spitalizare in anul 2016 este de 3,26.

 

bolnavi ATIIndicele de complexitate a cazurilor este cel realizat la nivelul fiecare spital in anul 2015– tariful pe caz ponderat (TCP) este egal cu cel contractat in anul 2015 pentru spitalele de acuti  non-DRG – durata medie de spitalizare la nivel national este 6,22 (fata de 6,25 in anul 2015) durata de spitalizare pe sectii/compartimente valabila pentru toate categoriile de spitale pentru anul 2016 – este calculata ca medie a duratelor de spitalizare individuale ale fiecarui caz externat de pe sectia respectiva si validat.

In cadrul  exceptiilor de la duratele de spitalizare prevazute in tabelul din Anexa 25, a fost introdusa si sectia de recuperare medicala neuropsihomotorie copii din cadrul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol –pentru care  durata optima de spitalizare este de 30 de zile. (similar cu alte sectii de recuperare neuromusculara -recuperare  medicala  neurologie/ recuperare neurologie din cadrul altor spitale).

Pentru furnizorii de servicii de consultatii de urgenta la domiciliu si de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentarii, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodica pentru dispozitivele medicale aflate in dotarea unitatilor mobile de interventie, dupa caz.

 

colonoscopie bolnavAsiguratilor li se vor putea acorda doua noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulara de gamba cu manson de silicon, precum si proteza de deget functionala simpla (pentru copiii cu malformatii congenitale avand varsta peste 3 ani). In situatia in care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preturile de vanzare cu amanuntul si sumele de inchiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurari de sanatate va putea denunta unilateral contractul respectiv.

Acelasi proiect de act normativ mai prevede simplificarea demersurilor de obtinere a unor dispozitive medicale (saci de stomie, aparate de oxigenoterapie etc.), introducerea posibilitatii acordarii de servicii conexe actului medical de fiziokinetoterapeuti si profesorii de cultura fizica medicala, includerea insuficientei respiratorii severe printre afectiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, redefinirea specialitatilor clinice care pot incheia acte aditionale pentru efectuarea ecografiei de vase sanguine si redefinirea conditiilor de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie – imagistica medicala si de medicina nucleara.

 „Noul Contract-Cadru este un pas inainte in optimizarea cardului legislativ din domeniul asigurarilor sociale de sanatate, in beneficiul asiguratilor. Aceasta optimizare se afla permanent in centrul preocuparilor noastre si va avea ca efect imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania” -sustine Radu Tibichi, presedintele CNAS, in comunicatul amintit.

 


Adaugati un comentariu


 

*