Banicioiu a anuntat si majorarea fondurilor alocate bolnavilor de epilepsie

Potrivit declaratiilor facute de ministrul Sanatatii in cadrul unei conferinte, suma destinata acestei categorii de pacienti va creste de la 2,66 la 4,65 de milioane de lei.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Dupa anuntul facut ieri privind majorarea cu 40 la suta a bugetului alocat Programului national de hemofilie si talasemie, ministrul Nicolae Banicioiu a venit cu o alta veste buna, tot de natura financiara, de aceasta data pentru bolnavii de epilepsie. Astfel, ministrul Sanatatii a anuntat in cadrul unei conferinte ca in cursul acestui an se vor face majorari substantiale si in privinta fondurilor alocate acestei afectiuni, care ar urma sa creasca de la 2,66 de milioane de lei, la 4,65 de milioane de lei. Masura vine ca urmare a numeroaselor sesizari primite din partea pacientilor si a organizatiilor care reprezinta drepturile acestora, Nicolae Banicioiu admitand ca suma alocat initial pentru acest an era insuficienta. „In momentul de fata, stiu ca pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o suma insuficienta. Costurile sunt ridicate: pentru micro-interventii chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard. Evident ca familia nu poate sa acopere aceste costuri, iar statul trebuie sa ofere solutii. Vom creste aceasta suma cu 60 la suta si  sper ca astfel sa reusim sa acoperim costurile pentru toti cei care sunt in aceasta situatie” a declarat ministrul.

 

epilepsie 2In cadrul aceleiasi conferinte, directorul executiv al Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie, Ileana Stefan, a precizat ca pacientii cu epilepsie nu au acces la medicamentele noi, solicitand factorilor de decizie sa precizeze „care sunt creiteriile legale si morale pe care statul si le-a asumat atunci cand a decis acest lucru”. Aceasta s-a referit si la faptul ca legislatia in vigoare prevede incadrarea in grad de handicap doar in cazul persoanelor la care boala a debutat inainte de 27 de ani, cerand modificarea legii respective. „Ce face un pacient daca de la 18 ani, la 27 de ani, lucreaza si apoi nu mai poate face acest lucru? Ei nu sunt acoperiti de asigurare, pentru ca nu mai pot lucra, dar nici nu se pot pensiona pentru ca nu au contribuit suficient. Ar trebui modificata Legea 448 privind protectia drepturilor persoanelor cu dizabilitati”, a mai declarat aceasta.

 

epilepsieStatisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania se afla in evidentele medicilor circa 200.000 de persoane care sufera de epilepsie, insa specialistii romani considera ca numarul total al persoanelor afectate de aceasta boala este mult mai mare in tara, fiind cuprins intre 300.000 si 500.000 de persoane.

La nivel mondial, 70 de milioane de oameni sufera de epilepsie, dintre care sase milioane europeni, boala fiind considerata cea mai frecventa tulburare neurologica grava.

Epilepsia poate sa apara la orice varsta, insa cel mai frecvent este diagnosticata fie la varste foarte mici, fie dupa 65 de ani. Exista si un prag intermediar, in care epilepsia apare la oameni tineri, complicandu-le astfel nu doar sanatatea, ci si viata socio-profesionala.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*