Banicioiu se lauda ca va construi trei spitale cu bani europeni

Totodata, ministrul Sanatatii a precizat ca pana in prezent au fost deblocate aproximativ 1.200 de posturi in unitatile sanitare.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

In conditiile in care unitati medicale construite recent raman cu lacatul pe usa intrucat nu au mai existat bani si pentru achizitionarea aparaturii necesare, asa cum este cazul maternitatii din Buzau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ieri, ca la Craiova, Iasi si Cluj va fi demarata construirea a trei spitale regionale cu o investitie de aproximativ un miliard de euro, bani, care ar urma sa provina din fonduri europene, conform unui acord de parteneriat pentru perioada 2014-2020 pe care ministrul spune ca l-a incheiar recent. „Am reusit sa punem la punct un Acord de parteneriat pentru anii 2014-2020, in valoare de un miliard de euro. In cadrul acestui acord, vom avea alocari pe infrastructura, screening, cercetare si pregatire de personal. Dar cea mai importanta investitie din cadrul acordului, si totodata prioritatea noastra, este construirea a trei spitale regionale la Iasi, Cluj si Craiova, exclusiv din fonduri europene. Putem spune, in sfarsit, ca vom construi spitale” a precizat in cursul zilei de ieri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 

angiografAcesta a mai precizat ca zonele pentru construirea celor trei spitale au fost alese tinandu-se cont de vechimea unitatilor, dar si de adresabilitatea acestora. Promisiunile lui Banicioiu nu s-au oprit aici, acesta anuntand ca vor fi reabilitate si o serie de spitale judetene si infrastructuri locale. „Am gasit solutii, impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru finantarea de echipamente medicale din fonduri structurale. Intre timp, am demarat cateva proiecte, primul fiind cel in cadrul caruia se vor achizitiona angiografe, in suma de 25 de milioane de euro. Noi avem cea mai mare solicitare de angiografe” a mai declarat ministrul, precizand ca se va derula si un program cu finantare europeana, pentru pregatirea medicilor romani de catre profesori din afara, in ceea ce priveste utilizarea angiografelor. Totodata, Banicioiu a fixat termenul de doi ani pentru rezolvarea integrala a problemei chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

 

spital marie-curieSeria dezvaluirilor pozitive, cu un clar iz electoral, facute la scurt timp dupa ce Banicioiu, impreuna cu alti ministri din cabinetul Ponta s-au dat exemplu pe sine mergand sa doneze sange, nu s-a oprit aici. Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca in unitatile sanitare din subordinea ministerului au fost deblocate, pana la acest moment, aproximativ 1.200 de posturi, dintre care 1.023 in spitale sau unitati fara paturi si 106 la serviciile de ambulanta. Nu a pomenit insa nimic despre faptul ca toate aceste deblocari de posturi s-au facut fara o suplimentare corespunzatoare platii salariilor, astfel ca cele mai multe unitati sanitare sunt legate de maini si nu pot face angajari din aceasta cauza, pentru ca ar trebui ca incadrandu-se in acelasi buget sa reduca din banii si asa insuficienti pentru medicamente si materiale sanitare…  „Numarul posturilor deblocate este mult mai mare, intrucat multe spitale sunt in subordinea autoritatilor locale. De fapt, fiecare unitate sanitara poate sa faca cerere pentru deblocare de posturi, daca acestea sunt deja bugetate. Pana la data de 14 august 2014, am aprobat 1.189 de posturi pentru unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, dintre care 1.023 pentru spitale sau unitati fara paturi si 106 pentru serviciile de ambulanta. De asemenea, vor fi 60 de posturi deblocate pentru Directiile de Sanatate Publica. In principal, au fost facute cereri de deblocare a 92 de posturi pentru medici si 519 pentru personal sanitar mediu, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sanatatii”, a mai declarat ministrul.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*