Barbatii romani fug de stomatolog. Femeile tin la zambetul lor

Doar 30 la suta dintre romani mai au toti dinttii naturali in gura, iar 16 la suta sunt rusinati de aspectul danturii lor, arata un studiu european referitor la sanatatea orala.

 

8-m-stomatologie-ssCa sanatatea orala nu se numara printre preocuparile de baza ale romanilor, se cunostea deja ca urmare a unor studii anterioare, care relevau date de-a dreptul ingrijoratoare. O clinica stomatologica din Capitala a comandat insa un nou studiu, avand ca obiect problemele cu care romanii se prezinta la dentist, precum si frecventa cu care diferite categorii de populatie se adreseaza cabinetelor stomatologice.

S-a stabilit astfel ca femeile constituie pacientii predilecti ai cabinetelor stomatologice din Romania, aceastea aratandu-se mult mai preocupate decat barbatii, atat de sanatatea orala cat si de preventie si de aspectul estetic al danturii. In consecinta, si sumele pe care femeile le investesc in tratamentele dentare sunt considerabil mai mari decat cele investite de barbati, acestia din urma ajungand la dentist doar atunci cand au probleme grave si nu mai au nicio alta solutie de temporizare.

 

dentistPeste 50 la suta dintre femeile care ajung la stomatolog pun accent pe preventie, neavand probleme dentare deosebite. Ele se prezinta cu regularitate la controale preventive, in timp ce numarul barbatilor care se adreseaza stomatologilor in acelasi scop este infim. De asemenea, pacientii care isi fac o data la sase luni o igienizare sau un detartraj sunt in majoritate femei, acestera reprezentand si 70% din numarul total al pacientilor care urmeaza tratamente ortodontice. Nici sumele pe care pacientele sunt dispuse sa le scoata din buzunar nu sunt de neglijat, acestea cheltuind in medie 2.000 de euro pentru a avea o dantura perfecta. Studiul mai arata ca cele mai frecvente tratamente ortodontice in care pacientele investesc vizeaza in special indreptarea dintilor.

In ceea ce priveste varsta si statutul social, majoritatera pacientelor au peste 25 de ani, dispun de un venit stabil, peste medie si sunt de profesie avocati, actrite, traineri, speakeri, jurnalisti si diplomati.

 

dentist stomatologReferitor la barbati, studiul, efectuat pe durata a sase luni, arata ca acestia amana vizitele la stomatolog pana in momentul in care problemele dentare de care sufera devin foarte grave si trebuie rezolvate urgent. Evident ca in acest caz nu poate fi vorba despre controale preventive periodice, barbatii nefiind foarte preocupati nici de aspectul estetic al danturii, in mod deosebit. Astfel, peste 70% dintre cei care necesita lucrari dentare pun accent mai ales pe calitatea produselor, pe rezistenta lor in timp si pe functionalitate, mai putin pe aspectul estetic.

Autorii studiului citeaza si rezultatele unui Eurobarometru referitor la sanatatea orala, care arata ca 16 la suta dintre romani sunt rusinati de aspectul danturii lor, comparativ cu 7 la suta, cat este media europeana. Romania ocupa ultimul loc in UE la acest capitol. Pe un loc deloc onorant ne aflam si in ceea ce priveste procentul populatiei cu toti dintii naturali. Eurobarometrul citat arata ca doar 30 la suta dintre romani mai au toti dintii naturali, in timp ce media europeana este de 41 la suta.

 

dentistPe de alta parte, vizitele regulate la dentist, in tinerete, ar putea imbunatati capacitatea persoanei respective de a-si astra mintea in forma la batranete, arata un studiu realizat de Mayo Clinic, publicat in Journal of the American Geriatrics Society, care relationeaza sanatatea orala cu cea a sistemului cognitiv. Desi recunosc necestatea unor studii mai detaliate, cercetatorii  sustin ca o sanatate orala deficitara ar putea contribui si la aparitia bolilor de inima din cauza raspandirii bacteriilor, in timp ce diabetul ar putea inrautati problemele sanatatii orale prin diminuarea rezistentei organismului la infectii.

Pe masura ce numarul persoanlor varstnice este in continua crestere, sanatatea orala si sistemul cognitiv au devenit subiecte importante de studiu, iar cercetatorii au analizat posibilitatea ca o inflamatie comuna sa fie legatura dintre cele doua, in cazul in care o astfel de legatura exista.

Riscul de a suferi tulburari de memorie sau dementa tind sa creasca pe masura inaintarii in varsta. In acelasi timp, datele arata ca exista un procent mai ridicat de boli gingivale la adultii in varsta, in special printre cei cu tulburari de memorie si dementa.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*