„Batalie” pe contractele de antibiotice pentru spitale

25 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a finalizat cu succes licitatia pentru achizitia centralizata de antibiotice pe urmatorii doi ani, contractele fiind incheiate la doar jumatate din pretul de pornire.

 

Ministerul Sanatatii anunta ca a finalizat licitatia pentru achizitia publica centralizata de medicamente antibiotice, lansata in noiembrie 2016 de fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu. Potrivit anuntului publicat de Ministerul Sanatatii pe SEAP, la 18 noiembrie 2016, achizitia publica centralizata de medicamente antibiotice a implicat incheierea unui acord-cadru pentru o durata de 24 de luni, cu o valoare estimata la o suma cuprinsa intre 122.130.263,52 lei si 161.498.167,74 lei, fara TVA.

La incheierea licitatiei, contractele atribuite furnizorilor au ajuns la o valoare totala de 80,38 milioane de lei, fara TVA, pentru urmatorii doi ai, ceea ce inseamna un castig pentru bugetul Sanatatii, pretul final ajungand la doar jumatate din cuantumul maxim estimat la momentul deschiderii licitatiei, de 161,5 milioane de lei. 14 companii furnizoare de medicamente au fostdeclarate castigatoare la aceasta licitatie, iar „batalia” pe contracte a fost mare, chiar daca jucatorii de pe piata farma se plang permanent ca legislatia romaneasca le ingradeste profitul si ameninta cu disparitia unor produse medicamentoase de pe piata. Atribuirea contractelor a tinut cont de pretul cel mai scazut, iar principalele modalitati de finantare si plata sunt reprezentate de bugetul Fondului de Asigurari Sociale de Sanatate, achizitia centralizata presupunand incheierea unui acord cadru.

 

Principalul castigator al licitatiei a fost distribuitorul Mediplus Exim, parte a grupului A&D Pharma, din care face parte si lantul de farmacii Sensiblu, care si-a adjudecat 11 contracte, a caror valoare totala depaseste 30 milioane de lei, fara TVA, adica mai mult de o treime din suma finala a contractului cadru. Compania a realizat, anul trecut, afaceri de 3,3 miliarde lei, cu 6,5% mai mult decat in anul precedent, si un profit dublu, de 88 de milioane de lei, portrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Alte trei contracte, in valoare de 17,26 milioane de lei fara TVA, au fost atribuite companiei Europharm Holding, care va livra in urmatorii doi ani o cincime din valoarea totala a antibioticelor. Aceeasi companie a castigat si cel mai mare contract individual, in valoare de 13,2 milioane lei, pentru substanta Rifaximinum comprimate filmate 200mg, prescrisa pentru infectii intestinale.

Tot trei contracte, a caror suma totala este insa de 16,43 milioane de lei fara TVA, si-a adjudecat Farmexpert. Printre castigatorii contractelor se mai numara distribuitorii Pfizer Romania, Infomed Fluids, Romastru Trading, Fresenius Kabi Romania, Fildas Trading, Fidelio Farm, B.Braun Medical, Pharmafarm, Farmexim si Felsin Farm.

In caietul de sarcini al licitatiei deschise in noiembrie anul trecut se specificau 31 de medicamente, insa contractele incheiate acum sunt pentru 29 de medicamente antibiotice pe care nu 7, ci 14 distribuitori le vor asigura spitalelor.

 

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, explica anul trecut, la momentul demararii licitatiei pentru medicamente antibiotice si oncologice si pentru echipamente medicale, ca achizitiile publice centralizate presupun costuri reduse cu un sfert, prin incheierea unui contract cadru care va stabili preturile la care spitalele vor cumpara produsele necesare, iar spitalele vor incheia doar contracte subsecvente contractului cadru. Iata ca, la antibiotice, costurile vor fi reduse la jumatate.

Dupa incheierea licitatiei, intr-un gest de fair-play, fostul ministru a aratat, intr-o postare pe pagina sa de socializare, ca achizitii publice centralizate s-au facut si in 2002, in mandatul ministrului Daniela Bartos, iar „unitatea de achizitii publice centralizate nu a fost infiintata de mine. Exista in Ministerul Sanatatii de ani de zile – a fost onfiintata de Raed Arafat, acum ani de zile”, dupa care a fost „trasa pe linie moarta”.

Vlad Voiculescu a subliniat, de asemenea, ca „80 milioane de lei au fost economisiti la achizitia de ANTIBIOTICE. Daca acelasi procent este economisit si in cazul achizitiei de medicamente ONCOLOGICE, economia va fi de 436 milioane de lei (aproape 100 milioane de euro)!”.

Potrivit unui raport publicat recent de Antibiotice Iasi, cel mai important producator roman de medicamente generice, piata farma din Romania a ajuns anul trecut la 12,95 miliarde lei, in crestere cu 10,6% fata de anul anterior.

 


Adaugati un comentariu


 

*