Bilantul primului an de activitate al Centrului Stelutelor

In asezamantul infiintat in luna martie a anului trecut, de asociatia M.A.M.E., au beneficiat de ingrijire si consiliere 142 de copii cu boli grave si 200 de parinti.

 

Asociatia mameDe mai bine de un an, Centrul Stelutelor, infiintat in luna martie a anului trecut de  de asociatia M.A.M.E., a devenit locul unde copiii grav bolnavi si cei proveniti din medii defavorizate beneficiaza de suportul si atentia necesare pentru a trece cu bine peste perioada dificila aparuta in viata lor. Totodata, parintii lor sunt consiliati de catre specialistii centrului, astfel incat sa gestioneze problemele si nevoile aparute ca urmare a confruntarii cu o situatie de risc.

La un an de la infiintarea Centrului Stelutelor, reprezentantii asociatiei care-l patroneaza au prezentat bilantul primului an de activitate. S-a anuntat astfel ca in aceasta perioada, 142 de copii si 200 de parinti au beneficiat de serviciile de suport, consiliere si recuperare socio-medicala oferite gratuit in cadrul centrului social de suport si recuperare destinat copiilor aflati in situatii de risc. Maria Culescu, presedinte fondator al asociatiei, a declarat ca 70% dintre beneficiarii proiectului au fost copii care se confruntau cu probleme de natura medicala, iar 30% copii care proveneau din medii defavorizate. Culescu spune ca fiecare caz a beneficiat de o abordare multidisciplinara a echipei de specialisti din Centrul Stelutelor, prin intocmirea unui plan de interventie adaptat nevoilor specifice. Copiii au primit servicii de consiliere psihologica, nutritionala, art-terapie si kinetoterapie, in timp ce parintii lor au beneficiat de consiliere medicala, consiliere juridica si consultanta privind strangerea de fonduri necesare pentru plata unor tratamente ce nu pot fi efectuate in Romania.

 

tasbara copii asociatia mameLa randul sau, Nadia Ulmeanu, consultant medical in cadrul centrului, a explicat ca parintii copiilor bolnavi au nevoie si de consiliere medicala, pe langa cea psihologica.  Aceasta a precizat ca cei mai multi au neclaritati legate de diagnostic, tratament sau investigatii medicale. Foarte multe cereri de ajutor sunt legate de nevoia de a pleca la o clinica in strainatate pentru interventii chirurgicale sau tratamente ce nu pot fi efectuate sau acordate in timp util in Romania. Rolul specialistilor centrului in astfel de situatii in care parintii solicita sprijin este acela de a facilita accesul la informatii, dar si de a consilia parintii cu privire la procesul de tratare si recuperare a copilului bolnav.

Tot in cadrul proiectului Centrul Stelutelor, copiii au beneficiat de asistenta sociala, ajutor material, precum si de participarea la activitati educative si de socializare, in timp ce parintii au participat la grupuri de suport si training-uri pentru a-si cunoaste drepturile legale sau pentru a afla cum pot desfasura o campanie de strangere de fonduri.

 

asoc mamePsihoterapeutul Diana Simon, specialist al Centrului Stelutelor, a explicat ca nevoia de consilere psihologica a beneficiarilor este justificata mai ales  „de nevoia de a gasi un aliat in lupta cu boala. Copiii o percep ca pe un inamic si au nevoie de sprijin pentru a descoperi resursele interioare necesare pentru a invinge. Consilierea psihologica a copiilor bolnavi, dar si a celor care provin din medii defavorizate este extrem de importanta pentru a-i ajuta sa se reintegreze si sa se dezvolte armonios”.

Activitatea desfasurata de asociatia M.A.M.E. in cadrul Centrului Stelutelor in perioada martie 2015 — aprilie 2016 a fost sustinuta printr-o finantare nerambursabila in valoare de 145.351,70 euro, obtinuta in cadrul Fondului ONG in Romania. Asociatia M.A.M.E. va acorda in continuare servicii gratuite de  suport si recuperare in cadrul Centrului Stelutelor, in limita fondurilor disponibile. Copiii bolnavi si parintii lor vor beneficia de informare si indrumare, consiliere medicala, kinetoterapie, ergoterapie, consiliere psihologica, consiliere juridica privind drepturile pacientului, consiliere nutritionala, ateliere de art-terapie, activitati educative si de socializare, sprijin pentru reintegrare sociala, sustinere materiala, consultanta privind strangerea de fonduri necesare pentru plata interventiilor chirurgicale si tratamentelor medicale.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*