Biologia cancerului, tema de dezbatere intre studenti si specialisti din diferite domenii

3 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

S-a intamplat la Arad, in cadrul Scolii de Toamna organizata de Universitatea de Vest Vasile Goldis.

 

5b722c641459fe3cea6f006ebc6fb63cUniversitatea de Vest Vasile Goldis din Arad a gazduit cea de-a II-a editie a Scolii de Toamna – „Scoala de Studii avansate in tendinte moderne si tehnici de cercetare a biologiei cancerului”, eveniment stiintific organizat impreuna cu Universitatea din Szeged si Centrul de Cercetari Biologice din acelasi oras maghiar. Potrivit prorectorului universitatii, Anca Hermenean, care a fost si responbabil de proiect, participarea la eveniment a intrecut asteptarile. „Spre surprinderea noastra, numarul de inscrieri a fost mai mare decat ne-am fi asteptat. Am avut inscrisi studenti ai Facultatii de Biologie si Medicina din cadrul UVVG, doctoranzi ai scolilor doctorale de biologie si medicina, cadre didactice, cercetatori, biologi, medici si chimisti din Arad si Timisoara”, a declarat cadrul universitar, precizand ca organizarea gratuita a acestui program educational a fost posibila datorita proiectului intitulat „Platforma de Cercetare Integrata Transfrontaliera pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Tinte Potentiale pentru Terapia Personalizata a Cancerului”, derulat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ungaria, in valoare de aproape doua milioane de euro.

 

studenti medicinaPentru sustinerea programului de pregatire au fost invitati la Arad specialisti de renume in biologia cancerului din Romania si Ungaria, pornind de la bazele genetice si moleculare ale cancerului, la diagnostic si tratament.

Referindu-se la temele discutate in cadrul Scolii de Toamna, prof. Aurel Ardelean, presedintele universitatii aradene, a precizat ca „in cadrul cursurilor au fost prezentate subiecte de top ale cercetarii cancerului, incepand cu epidemiologia cancerului in euroregiune si caracteristicile celulelor tumorale si inter-relatiile cu micromediul inconjurator, la rolul MDR1 in dezvoltarea rezistentei multiple la tratament a celulelor tumorale, rolul barierei hemato-encefalice in formarea metastazelor cerebrale, terapia personalizata din perspectiva europeana si euroregionala, particularitatile biologice si clinice ale mezoteliomului pericardial, bazele genetice ale chemosenzitivitatii, repararea ADN si reglatori ai ciclului celulari, ca tinte specifice pentru terapia cancerului, experimentele desfasurandu-se in cadrul Institutului de cercetari al UVVG Arad”.

Cursantii au putut profita de prezenta unor specialisti de marca, romani si maghiari, din domeniul cancerului, pentru a dobandi cunostinte stiintifice si a stabili noi contacte si colaborari pentru dezvoltarea viitoarelor lor cariere. Partea a doua a scolii de studii va continua la Szeged, cu aplicatiile practice care se vor desfatura la Universitatea din Szeged in perioada 10-15 noiembrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*