Biologii și chimiștii din sistemul sanitar contestă modificarea legii care le reglementează activitatea

Aceștia spun că adoptarea unui proiect legislativ în acest sens s-a făcut fără consultarea organismului profesional care-i reprezintă, fapt ce contravine legii.

 

Reprezentanții Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul de Sănătate și-au declarat astăzi, public, nemulțumirea față de un proiect legislativ elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică legislația în vigoare pentru acest sector de activitate. După „discrimarea” privind salarizarea, aceștia susțin că s-a atentat și la profesia pe care o desfășoară. Ei spun că s-a emis un act normativ neconstituțional, pe care intenționează să-l atace în contencios administrativ. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă organizate în această după-amiază, Constanța Popa, președintele forului profesional, a declarat că proiectul în cauză a fost elaborat și adoptat fără a se face și o consultare cu reprezentanții ordinului pe care îl conduce și care reprezintă interesele acestor categorii profesionale.

În consecință, o serie de prevederi privind modificarea actualei legislații au stârnit nemulțumire în rândul corpului profesional ai cărui reprezentanți susțin că inițiatorii proiectului au omis faptul că nu orice absolvent de chimie şi biologie are competenţa de a efectua analize medicale, iar acest fapt este prevăzut într-o lege care datează încă din 1933. „Nu orice absolvent de biologie şi chimie are competenţa de a efectua analizele medicale şi, atunci când depun dosarul de înscriere în corpul nostru profesional, trebuie să demonstreze, conform legii actuale, competenţa de a efectua analize de laborator. Această competenţă este dată de diploma de licenţă în biologie/chimie şi de absolvire a unui program de master în domeniul laboratorului medical”, a declarat Constanța Popa.

 

Aceasta a mai precizat că juriştii ordinului pe care-l conduce au refuzat 77 de dosare de înscriere, pentru a practica profesiile în laboratorul de analize medicale, unor absolvenţi care nu îndeplineau cerinţele legale, pentru că erau absolvenţi de inginerie petrolieră, de inginerie textilă, ecologie şi protecţia mediului, iar cei care aveau licenţă în biologie/chimie „aveau diploma de master în cosmetică, în medicamente, care nu au nicio legătură cu buletinele de analize medicale”.

Constanța Popa spune că modificările ce urmează a fi aduse legii ar elimina competența specialiștilor din acest sector. „Dacă elimini competenţa specialiştilor, rezultatul analizelor va fi sau nu va fi corect. Cine are interesul să elimine competenţa dintr-un proiect de lege, dacă noi, specialiştii, nu susţinem acest lucru? Am trimis 12 adrese Ministerului Sănătăţii, la diferite direcţii. Nimeni nu ne-a chemat să ne audă punctul de vedere. Nu suntem de acord cu aceste modificări care ar putea să ne marcheze viaţa definitiv. Suntem de acord cu profesioniştii, cu corpul profesional, care să rămână un filtru în acordarea acelor drepturi de practică şi să nu vină orice absolvent de facultate, indiferent de specializare, în afară de cea medicală, să efectueze analize medicale. Am aflat că proiectul de lege îşi urmează traseul legislativ, fapt pentru care am decis să informăm opinia publică şi să atenţionăm asupra acestui pericol real care există şi care nu este inventat”, a precizat Popa în conferința de azi.

 

În cazul în care autoritățile vor refuza în continuare să afle și poziția specialiștilor din domeniu, iar documentul își va urma traseul legislativ, avocatul organizației profesionale, Dan Cimpoieru, a declarat în cadrul aceleiași conferințe că proiectul va fi atacat în contencios-administrativ, fiind unul neconstituțional.

Acesta a invocat o lege  în vigoare din 2003, care prevede că organismul profesional care se ocupă de tot ceea ce înseamnă pregătire profesională, gestionare, urmărire a profesioniştilor din acest domeniu, colaborează cu Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea reglementărilor ce privesc această profesie. În acest context, ministerul are obligația legală de a se consulta cu reprezentanții organizației atunci când modifică legislația ce reglementează acest sector de activitate, lucru pe care nu l-a făcut.

„Vom analiza în detaliu această chestiune, din punct de vedere juridic, şi ne vom adresa instanţei de judecată să cerem acest drept – dreptul de colaborare cu Ministerul Sănătăţii în elaborarea acestui proiect. Ne vom adresa cu acţiune în contencios-administrativ, prin care Ministerul Sănătăţii să fie obligat să ne bage în seamă, să îşi îndeplinească o obligaţie legală, aceea de a colabora cu noi. Suntem dispuşi şi vom face acest lucru de a provoca, de a invoca şi o critică de constituţionalitate în ceea ce priveşte elaborarea acestui proiect. În condiţiile în care proiectul de lege a fost adoptat, fără să fie îndeplinită această obligaţie legală, atunci acel proiect de lege este neconstituţional în România”, a precizat avocatul.

 



Comentarii (1)

  1. Prof Dr Dr C C P spune:

    Nu exista niciun drept de a participa la elaborarea unei legi pentru nici o organizatie… consultarea lor este la latitudinea si bunul plac al guvernantilor… care o eleboreza in grupe asazise de specialitate si o trec prin Parlament…

Adaugati un comentariu


 

*